Home Pasta Ragù alla bolognese

Ragù alla bolognese

Italiaanse gehaktsaus

door SmaakMenutie
Ragù alla bolognese

Culinaire ontdekking in Toscane

In de zomer aten wij in een authentiek Italiaans restaurant, verstopt in een piepklein dorpje diep in het zuiden van Toscane. Daar proefden we de allerlekkerste ragù alla bolognese sinds tijden.

De smaak was intens, de saus perfect in balans en de pasta die erbij geserveerd werd – de lokale specialiteit pici – maakte het geheel compleet. Elke hap was een ware smaaksensatie, waarbij de ingrediënten perfect op elkaar aansloten en de smaken heerlijk tot hun recht kwamen.

Bolognese saus

Karakteristieke smaak

Ragù alla bolognese is een traditionele Italiaanse vleessaus die afkomstig is uit de stad Bologna. In tegenstelling tot de snelle variant, vereist het originele recept geduld. De basis bestaat uit rundergehakt en pancetta, die langzaam worden gestoofd met ui, wortel en bleekselderij. Vervolgens wordt de saus verrijkt met rode wijn en passata, waardoor de smaken zich urenlang kunnen ontwikkelen. Dit langdurige sudderen is essentieel om de saus zijn karakteristieke smaak te geven.

Vleessaus

Pasta combinatie

In het dorpsrestaurantje werd de ragù alla bolognese geserveerd met pici, een dikke pastasoort die typisch is voor Toscane. Pici heeft een stevige textuur, waardoor het de saus goed vasthoudt. In Nederland is pici moeilijk verkrijgbaar, maar gelukkig zijn er uitstekende alternatieven. Pappardelle of tagliatelle zijn bijvoorbeeld perfecte keuzes, omdat deze brede pasta’s ook goed samengaan met de rijke vleessaus. Voor wie het eenvoudiger wil houden, is spaghetti natuurlijk ook een prima optie.

Ragù bolognese recept

Genieten van een Italiaanse klassieker

Ragù alla bolognese is niet zomaar een pastasaus, maar een tijdloos gerecht waar je alleen wel wat geduld voor nodig hebt. Door de juiste ingrediënten te gebruiken en de saus langzaam te laten pruttelen, haal je de authentieke Italiaanse keuken naar je eigen tafel. Serveer het met een verse pasta naar keuze, een goed glas wijn en geniet van de pure, rijke smaken zoals de Italianen dat al generaties lang doen.

Ragù bolognese
Ragù alla bolognese

Ragù alla bolognese

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 112 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 320 g pappardelle
  • 100 g pancetta blokjes
  • 350 ml tomaten passata
  • 150 ml rode wijn
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes verse rozemarijn (optioneel)
  • 1 winterpeen
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten, snijd 2 stengels bleekselderij ragfijn en rasp 1 winterpeen grof.
  • Verhit een scheut olijfolie in de (braad)pan en bak 100 g fijngesneden (of blokjes) pancetta 2-3 minuten. Voeg de gesneden groenten toe en bak al omscheppend 10 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg 500 g rundergehakt toe aan het geheel en rul het gehakt in 5-10 minuten bruin.
  • Schenk 150 ml rode wijn bij het geheel en laat enkele minuten inkoken.
  • Verkruimel een 1/2 runderbouillonblokje en voeg 350 ml tomaten passata toe. Voeg optioneel nog 1 of 2 takjes rozemarijn toe.
  • Meng alles grondig en laat met deksel op de pan minstens 2 uur zachtjes pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat indien nodig nog 30 minuten zachtjes wat verder indikken.
  • Serveer met tagliatelle, pappardelle, pici of een andere (dikkere) pastasoort. Maak af met vers geraspte Parmezaanse kaas.

Ragù bolognese makenRagù alla bolognese

TIP

Nieuwsgierig naar de Toscaanse variant waarbij de pancetta wordt vervangen door Italiaanse braadworst? Maak dan eens ragù toscano!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

18 reacties

Ella 17 februari 2023 - 17:04

Je maakt deze saus met guanciale, oftewel varkenswang. Een Italiaanse specialiteitenwinkel verkoopt het. Sommige slagers verkopen het ook.
Italianen voegen aan het einde van de kooktijd nog een klein glas volle melk toe. Goed mengen, even laten pruttelen zodat de melk warm wordt.

Reply
SmaakMenutie 17 februari 2023 - 17:07

Het klopt dat rund gemengd wordt met varkensvlees! In ons recept gebruiken wij pancetta 🙂

Reply
Valesca 20 februari 2023 - 21:00

Ik gebruik pancetta en half-om-half gehakt. Smaakt beter dan alleen rundergehakt, wat ik ook wel eens heb geprobeerd. Ik heb een recept van een traditionele ragu maker uit Italië en hij gebruikt rundergehakt, varkensgehakt en kalfsgehakt. Hij gebruikt veel meer passata en laat het minstens 5 uur inkoken en voegt regelmatig water toe. Er wordt inderdaad melk toegevoegd aan het eind om het minder zuur te maken. Het moet inderdaad gegeten worden met een dikke pasta zodat de saus goed blijft plakken. Spaghetti is eigenlijk uit den boze 🙂

Reply
SmaakMenutie 21 februari 2023 - 10:16

Sommige gebruiken rundergehakt, sommige half-om-half. Wij kiezen voor runder, maar geef er vooral je eigen draai aan! En wij raden ook aan om het minstens 2 uur lekker te laten pruttelen 🙂

Reply
Gerry 22 februari 2023 - 21:56

Gisteren gemaakt. Mijn complimenten! Zeker voor (een aantal) herhaling(en) vatbaar! Keep up the good work.

Reply
Annelies Awater 13 maart 2023 - 20:36

Kan ik dit recept ook make zonder wijn? Mijn man en ik vonden het heerlijk. Maar voor kinderen niet echt geschikt.

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2023 - 10:52

Hi Annelies, weet dat de meeste alcohol eruit kookt na zo’n lange tijd stoven. Bovendien is rode wijn een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Eventueel zou je dan wat extra bouillon kunnen toevoegen

Reply
Seline 4 juli 2023 - 20:12

Goedenavond,

Kan je deze saus ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2023 - 09:58

Zeker! Doen wij ook altijd, lekker voor een tweede keer 🙂

Reply
Hans 17 juli 2023 - 20:52

An oldie but goodie. Yum!

Reply
Arie de Jong 23 augustus 2023 - 15:08

ben het nu aan het maken staat lekker te pruttelen nu maar heb er wel wat tenen knoflook in gedaan hoor

Reply
Monique 4 juni 2024 - 14:26

Hoi,

Kun je de pancetta ook vervangen door iets anders. 😊
Kon geen blokjes krijgen heb toen maar spekblokjes meegenomen.🫣

Reply
Corina 16 juni 2024 - 09:39

Hoi, pancetta zou je kunnen vervangen door spekblokjes. Maar dat is toch niet hetzelfde. Ik haal pancetta bij de slager, maar doe er ook varkenswang bij. Of platte rib, lekker mee smoren. Recept van de nonna van een vriendinnetje van vroeger.

Reply
Toine 20 juni 2024 - 19:32

Hallo Kan dit recept ook in de slowcooker worden bereid? Hoe moet ik deze dan instellen?

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2024 - 16:04

Zeker! Echter gebruiken we zelf geen slowcooker dus daar kunnen we je niet in adviseren. Wellicht een andere lezer?

Reply
Bianca 22 december 2024 - 10:52

Ik heb het in de slowcooker gemaakt en dat ging prima. Net als in het recept twee uren aangehouden en het was heerlijk! De dag erna gebruikt als saus voor de lasagne, ook heerlijk. Maar dat zijn nagenoeg al jullie recepten😉. Ze staan hier in ieder geval vaak op het menu!

Reply
Sjack ten hoeve 15 maart 2025 - 13:01

Hallo team Smaakmenutie! Ik maak geregeld gerechten die op jullie site staan en ze zijn altijd fantastisch lekker!

Een vraag je over dit recept, wanneer je de portie vergroot naar 8 personen, moet je dan de ingrediënten x2 doen?

Bedankt!

Groet

Sjack

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2025 - 14:53

Leuk om te horen Sjack! Ik zou ongeveer maal 1,5 doen, uitgezonderd het gehakt en de pancetta. Daarnaast een beetje aanvoelen vwb het vocht. Je zou ook 2 pannen kunnen maken 😉

Reply