Het originele recept
Afgelopen zomer aten wij in een authentiek Italiaans restaurant, in een piepklein dorpje diep in het zuiden van Toscane, de allerlekkerste ragù alla bolognese sinds tijden. Deze Italiaanse vleessaus van rundergehakt en pancetta heeft uren gestoofd in rode wijn en passata. En dat proef je! Eerder maakten wij al een snelle bolognese saus, maar het originele recept ontbrak nog op de website. In het dorpsrestaurantje kregen wij het geserveerd met pici, wat een soort dikke variant van spaghetti is en typisch een pasta is die uit die regio komt. Aangezien deze in Nederland moeilijk verkrijgbaar is kan je natuurlijk ook kiezen voor een andere (liefst ietwat dikkere) pastasoort, zoals bijvoorbeeld pappardelle of tagliatelle. Maar spaghetti kan ook prima. En ben je nieuwsgierig naar de Toscaanse variant, maak dan eens ragù toscano!
15 reacties
Je maakt deze saus met guanciale, oftewel varkenswang. Een Italiaanse specialiteitenwinkel verkoopt het. Sommige slagers verkopen het ook.
Italianen voegen aan het einde van de kooktijd nog een klein glas volle melk toe. Goed mengen, even laten pruttelen zodat de melk warm wordt.
Het klopt dat rund gemengd wordt met varkensvlees! In ons recept gebruiken wij pancetta 🙂
Ik gebruik pancetta en half-om-half gehakt. Smaakt beter dan alleen rundergehakt, wat ik ook wel eens heb geprobeerd. Ik heb een recept van een traditionele ragu maker uit Italië en hij gebruikt rundergehakt, varkensgehakt en kalfsgehakt. Hij gebruikt veel meer passata en laat het minstens 5 uur inkoken en voegt regelmatig water toe. Er wordt inderdaad melk toegevoegd aan het eind om het minder zuur te maken. Het moet inderdaad gegeten worden met een dikke pasta zodat de saus goed blijft plakken. Spaghetti is eigenlijk uit den boze 🙂
Sommige gebruiken rundergehakt, sommige half-om-half. Wij kiezen voor runder, maar geef er vooral je eigen draai aan! En wij raden ook aan om het minstens 2 uur lekker te laten pruttelen 🙂
Gisteren gemaakt. Mijn complimenten! Zeker voor (een aantal) herhaling(en) vatbaar! Keep up the good work.
Kan ik dit recept ook make zonder wijn? Mijn man en ik vonden het heerlijk. Maar voor kinderen niet echt geschikt.
Hi Annelies, weet dat de meeste alcohol eruit kookt na zo’n lange tijd stoven. Bovendien is rode wijn een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Eventueel zou je dan wat extra bouillon kunnen toevoegen
Goedenavond,
Kan je deze saus ook invriezen?
Zeker! Doen wij ook altijd, lekker voor een tweede keer 🙂
An oldie but goodie. Yum!
ben het nu aan het maken staat lekker te pruttelen nu maar heb er wel wat tenen knoflook in gedaan hoor
Hoi,
Kun je de pancetta ook vervangen door iets anders. 😊
Kon geen blokjes krijgen heb toen maar spekblokjes meegenomen.🫣
Hoi, pancetta zou je kunnen vervangen door spekblokjes. Maar dat is toch niet hetzelfde. Ik haal pancetta bij de slager, maar doe er ook varkenswang bij. Of platte rib, lekker mee smoren. Recept van de nonna van een vriendinnetje van vroeger.
Hallo Kan dit recept ook in de slowcooker worden bereid? Hoe moet ik deze dan instellen?
Zeker! Echter gebruiken we zelf geen slowcooker dus daar kunnen we je niet in adviseren. Wellicht een andere lezer?