Home Brunch en lunch Ontbijtmuffins van ei

Ontbijtmuffins van ei

met ham en kaas

door SmaakMenutie
Ontbijtmuffins met ei, ham en kaas

Een verrassend ontbijtje

Ben je toe aan een ontbijtje dat nét even anders is dan een boterham of bakje yoghurt? Probeer dan eens deze hartige ontbijtmuffins van ei, ham en kaas!

Ze zijn luchtig, smaakvol en perfect om je dag mee te beginnen. Bovendien zijn ze supermakkelijk te maken en ook nog eens ideaal om mee te nemen voor onderweg en makkelijk om vooraf te maken.

Ontbijtmuffins met ei, ham en kaas

Een warme start vol smaak

Wat deze ontbijtmuffins zo bijzonder maakt, is de combinatie van simpele ingrediënten die samen iets heel lekkers creëren. Het begint met een paar stukjes (wit) brood in de muffinvorm. Zeg maar de basis die zorgt voor luchtigheid en structuur. Daarboven giet je een mengsel van geklutste eieren met een scheutje melk met cherrytomaatjes, reepjes ham en fijngesneden. De verkruimelde feta voegt een beetje zoute smaak toe en de verse bieslook voor een tikkie pittigheid en kruidigheid natuurlijk.

Ontbijtmuffins maken

Tot slot wordt alles afgetopt met geraspte Parmezaanse kaas, die in de oven verandert in een knapperig korstje. Na zo’n twintig minuten op 180 graden zijn de muffins mooi gerezen en goudbruin. Eigenlijk een soort boerenomelet in een bakje.

Ontbijtmuffins recept

De finishing touch

Als de muffins uit de oven komen, kun je ze nog extra feestelijk afmaken met een beetje extra Parmezaanse kaas en een simpele salsa van avocado en tomaat. Dit is een frisse en romige tegenhanger. Serveer de muffins zo, of leg er een snee brood naast voor een wat vullender ontbijt. Als sausje serveren wij ze met ketchup, sriracha of mayo.

Lekker en veelzijdig

Hoewel muffins vaak geassocieerd worden met zoetigheid, denk aan blauwe bessen of chocolade, zijn hartige muffins minstens zo lekker en hartsikke veelzijdig. Ze zijn perfect voor brunches, picknicks of als vullend tussendoortje. En je kunt eindeloos variëren met de vulling. Wat dacht je van spinazie, paprika, spekjes of zelfs restjes groenten uit je koelkast. Kortom, een superlekker vullend ontbijtje!

Ontbijtmuffins
Ontbijtmuffins met ei, ham en kaas

Ontbijtmuffins

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.9/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 100 g ham
  • 6 eieren
  • 2 boterhammen
  • 1 avocado
  • 1 citroen
  • 1/2 ui
  • 4 el melk
  • Cherrytomaten
  • Feta
  • Parmezaanse kaas
  • Verse bieslook of peterselie (optioneel)
  • Olijfolie of boter

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden.
  • kluts 5 á 6 eieren los samen met 3 á 4 el melk.
  • Snijd een handje cherrytomaatjes in kleine stukjes, de ham in reepjes en snijd de ui fijn. Voeg alles toe aan het eimengsel. Verkruimel tevens wat fetakaas en voeg dit toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg optioneel tevens wat verse bieslook of peterselie toe.
  • Vet een muffinvorm goed in met olijfolie of boter. Of gebruik siliconen muffinvormpjes tegen het aanbakken.
  • Vul elk vormpje met een paar stukjes (wit) brood en vervolgens het ei-mengsel tot net onder het randje en maak af met wat geraspte Parmezaanse kaas.
  • Plaats het geheel nu circa 20 minuten in de oven, of zodra het ei goudbruin is.
  • Maak ondertussen een salsa van stukjes avocado, cherrytomaatjes en wat citroensap en zout en peper. Meng goed door elkaar. Als de muffins klaar zijn doe je op elke muffin een beetje van de avocado-tomatensalsa. Maak af met wat verse Parmezaanse kaas.

Ontbijtmuffins met ei, ham en kaas

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak