Home Brunch en lunch Panini kip

Panini kip

met mozzarella, avocado en tomaat

door SmaakMenutie
Panini kip

Een stukje Italië op een broodje

Er gaat weinig boven een goedgevulde panini tijdens de lunch. Zo’n lekker warm en knapperig broodje dat super lekker is belegd.

Onze variant met gerookte kip, avocado, mozzarella en tomaat is een soort ode aan de Italiaanse eenvoud. Verse ingrediënten, mooi in balans en zonder poespas. En het mooiste? Binnen een kwartier staat-ie op tafel.

Panini kip pesto

Wat is een panini

In Italië is een panino – wat het enkelvoud is van panini – geen specifieke broodsoort, maar simpelweg een verzamelnaam voor een belegd broodje. Vaak gegrild, maar dat hoeft niet per se. Het draait om de inhoud én om het brood: meestal ciabatta of focaccia, beide met een stevige korst en lekker luchtige binnenkant. Wij kiezen vandaag voor Nederlandse ‘panini’ broodjes die je gewoon bij de supermarkt kan kopen.

In Nederland denken we bij panini al snel aan een gegrild broodje. En dat is dus ook precies waar wij vandaag voor gaan. De warmte van de grill zorgt voor die krokante buitenkant in combinatie met de gesmolten kaas vanbinnen. Precies zoals je het bij een Italiaanse lunchbar zou krijgen.

Gerookte kip

We kiezen voor gerookte kipfilet omdat het niet alleen snel is – je hoeft niets te bakken of braden – maar ook ontzettend smaakvol. De lichte rooksmaak voegt net dat beetje extra toe, maar zonder te overheersen. In combinatie met romige avocado en frisse tomaat ontstaat een broodje dat goed vult, maar toch fris blijft. Perfect voor een lunch dus.

Panini kip ingrediënten

Het sausje

De pesto-mayonaise is een soort van lijm voor deze panini kip. Letterlijk en figuurlijk zelfs. Pesto en kip gaan sowieso goed samen, maar met de toevoeging van mayonaise die wij gebruiken maakt het het geheel iets zachter en voller. Een dun laagje is genoeg om alle smaken met elkaar te ‘verbinden’. En dan de afwerking doen we met rucola voor wat pit, geroosterde pijnboompitten voor de crunch en avocado voor die romige textuur. En lekker vullend!

Panini recepten kip

Kleur op je bord

Wat deze panini kip extra aantrekkelijk maakt is de bonte mix van kleuren. Het groen van de avocado en rucola, het rood van de tomaat, het goud van de pijnboompitten en het wit van de mozzarella: het ziet er niet alleen goed uit, het smaakt ook alsof je even in Italië bent beland. Serveer ‘m warm, recht van de contactgrill (zelf gebruiken wij deze, waar we heel tevreden over zijn), en je hebt een lunch waar je gegarandeerd vrolijk van wordt. Buon appetito!

Panini kip

Panini kip met mozzarella

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 30 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g gerookte kipfilet
  • 20 g pijnboompitten
  • 4 panini
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 avocado
  • 1 tomaat
  • Handje rucola
  • 4 el mayonaise
  • 2 el groene pesto

Zo maak je het

  • Verwarm de contactgrill.
  • Maak een dressing van 4-5 el mayonaise en 1-2 el groene pesto door deze eenvoudig met elkaar te vermengen. Snijd de panini open en bestrijk lichtjes met de dressing.
  • Snijd de mozzarella in plakjes en plaats op het broodje. Voeg vervolgens wat plakjes tomaat toe en bestrooi deze met wat zout en peper. Eindig met dungesneden gerookte kipfilet.
  • Plaats het broodje circa 4-5 minuten in de grill.
  • Haal de bovenkant van het broodje en voeg tot slot wat rucola, avocado en geroosterde pijnboompitten toe. Besprenkel met wat extra pestomayonaise.

TIP

Op zoek naar variatie? Vervang de gerookte kip dan eens door salami, of wat dacht je van Parma- of Serranoham. Minstens zo lekker!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

1 reactie

John Coertjens 1 juli 2022 - 11:59

Gisteren gemaakt. Alleen niet met panini’s. Waren niet bij de AH winkel waar ik kwam. Daarom ciabattabroodjes gebruikt. Ging prima en smaakten voortreffelijk.

Reply