Een stukje Italië op een broodje
Er gaat weinig boven een goedgevulde panini tijdens de lunch. Zo’n lekker warm en knapperig broodje dat super lekker is belegd.
Onze variant met gerookte kip, avocado, mozzarella en tomaat is een soort ode aan de Italiaanse eenvoud. Verse ingrediënten, mooi in balans en zonder poespas. En het mooiste? Binnen een kwartier staat-ie op tafel.
Wat is een panini
In Italië is een panino – wat het enkelvoud is van panini – geen specifieke broodsoort, maar simpelweg een verzamelnaam voor een belegd broodje. Vaak gegrild, maar dat hoeft niet per se. Het draait om de inhoud én om het brood: meestal ciabatta of focaccia, beide met een stevige korst en lekker luchtige binnenkant. Wij kiezen vandaag voor Nederlandse ‘panini’ broodjes die je gewoon bij de supermarkt kan kopen.
In Nederland denken we bij panini al snel aan een gegrild broodje. En dat is dus ook precies waar wij vandaag voor gaan. De warmte van de grill zorgt voor die krokante buitenkant in combinatie met de gesmolten kaas vanbinnen. Precies zoals je het bij een Italiaanse lunchbar zou krijgen.
Gerookte kip
We kiezen voor gerookte kipfilet omdat het niet alleen snel is – je hoeft niets te bakken of braden – maar ook ontzettend smaakvol. De lichte rooksmaak voegt net dat beetje extra toe, maar zonder te overheersen. In combinatie met romige avocado en frisse tomaat ontstaat een broodje dat goed vult, maar toch fris blijft. Perfect voor een lunch dus.
Het sausje
De pesto-mayonaise is een soort van lijm voor deze panini kip. Letterlijk en figuurlijk zelfs. Pesto en kip gaan sowieso goed samen, maar met de toevoeging van mayonaise die wij gebruiken maakt het het geheel iets zachter en voller. Een dun laagje is genoeg om alle smaken met elkaar te ‘verbinden’. En dan de afwerking doen we met rucola voor wat pit, geroosterde pijnboompitten voor de crunch en avocado voor die romige textuur. En lekker vullend!
Kleur op je bord
Wat deze panini kip extra aantrekkelijk maakt is de bonte mix van kleuren. Het groen van de avocado en rucola, het rood van de tomaat, het goud van de pijnboompitten en het wit van de mozzarella: het ziet er niet alleen goed uit, het smaakt ook alsof je even in Italië bent beland. Serveer ‘m warm, recht van de contactgrill (zelf gebruiken wij deze, waar we heel tevreden over zijn), en je hebt een lunch waar je gegarandeerd vrolijk van wordt. Buon appetito!
1 reactie
Gisteren gemaakt. Alleen niet met panini’s. Waren niet bij de AH winkel waar ik kwam. Daarom ciabattabroodjes gebruikt. Ging prima en smaakten voortreffelijk.