Home Borrelhapjes en sausjes Pan con tomate

Pan con tomate

Spaanse klassieker

door SmaakMenutie
Pan con tomate

Pa amb tomàquet

De Spaanse klassieker ‘pan con tomate’ (pa amb tomàquet in het Catalaans) bestaat uit geroosterd brood met knoflook en rijpe tomaten. Als we in Barcelona zijn kunnen we er geen genoeg van krijgen! Maar gelukkig is het ook echt heel makkelijk om thuis zelf te maken; je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Het is dan misschien ook wel het meest simpele recept op onze website, echter doet dat niks af aan de smaak. Traditioneel gegeten als ontbijt, maar kan wat ons betreft de hele dag door genuttigd worden. Serveer het bijvoorbeeld als borrelhapje of onderdeel van je tapas(tafel). Overigens ook lekker bij Spaanse koude soepen als salmorejo of gazpacho.

Pan con tomate

Pan con tomate

Print dit recept
Personen: 8 stuks Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 8 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 rijpe tomaten
  • 1 stokbrood
  • 1 teen knoflook
  • Extra vierge olijfolie
  • Grof zeezout
  • Verse bieslook (of peterselie) (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 2 tomaten doormidden en rasp ze met de doorgesneden kant (tot je bij de schil bent, die kan weg). Vang het tomatenpulp op in een kommetje.
  • Voeg een snuf grof zeezout toe en laat even uitlekken in een vergiet zodat het overtollige vocht verdwijnt.
  • Rooster 8 sneetjes stokbrood (kan ook in de oven) en wrijf het geroosterde brood in met een teentje knoflook.
  • Besprenkel het brood met (extra vierge) olijfolie en beleg vervolgens met het tomatenmengsel.
  • Voeg nog een snuf zout toe en maak eventueel af met wat verse fijngehakte peterselie of bieslook.

Pan con tomate ingrediëntenPan con tomate makenPa amb tomàquetTapas

TIP

Voeg ook eens Serranoham (of prosciutto), manchego of bijvoorbeeld ansjovis toe!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

3 reacties

Alice Joyce 14 mei 2022 - 09:11

Ik eet dit bijna elke dag. Is lekker en gezond. Ook met parma ham of belegen geitenkaas erop. Mmm spullen maar.. ik woon aan de Costa Blanca, vandaar. Succes

Reply
Peter 14 mei 2022 - 09:31

Wat leuk dit! We zijn vorige week met de jongens 6 dagen naar Barcelona geweest. Fantastische stad, relaxte sfeer, fijne mensen. We hebben in 6 dagen 70 kilometer gewandeld, ik gerold en elke dag heerlijk gegeten. Vaak tapas en dan kwam deze klassieker ook vaak op tafel, héérlijk!
En ja, ook bij het ontbijt in het hotel kon je zelf deze pan con tomate maken.
Een smakelijk en zonnig weekend mannen!

Reply
Maria 14 mei 2022 - 10:13

Dit is echt heerlijk! Wij snijden het stokbrood in drie stukken en dan door midden zodat er een hele plak serranoham op past zo lekker is het. Ik heb dit recept leren kennen toen we naar de Costa Blanca gingen verhuizen en het is een blijvertje hier in huis. Fijn weekend!

Reply