Thuis de allerlekkerste
Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!
Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.
En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.
Wat is nasi goreng eigenlijk?
Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.
Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.
Ons familierecept
Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.
Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.
Serveer en varieer
Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!
94 reacties
Wat leuk om nu ook eens een nasi goreng recept te zien met gehakt…mijn moeder gebruikte dat ook altijd. En als ik soms vertel dat ik ook gehakt gebruik door mijn nasi vinden sommige mensen dat best raar.
Ik gebruik ook altijd groenten door mijn nasi goreng…prei en bijvoorbeeld witte kool of spitskool.
Leuk om te horen dat we niet de enige zijn die gehakt gebruiken 🙂 Vroeger at ik het al zo 🙂 Lekker om er wat groente door te doen, net wat je lekker vindt!
Wat een heerlijke nasi zeg! hier is inderdaad geen sate saus bij nodig, het heeft zo’n lekkere (beetje zoetige) smaak, heerlijk!
Heel leuk om te horen Peter! Fijn dat het in de smaak viel (ook zonder satesaus 🙂 )
De familie recepten zijn heel erg goed! De Stollen is ook wel heel erg lekker!
Goed om te horen Frans!
Heerlijke nasi! Ik gebruik wel zilvervliesrijst en heb nog wat prei en taugé toegevoegd.
Fijn dat onze nasi in de smaak viel Erna! Zilverrijst is prima en prei en taugé geeft het een lekkere knapperige bite, goed idee!
Welke rijst gebruiken jullie en hoeveel water? Ik ben echt waardeloos met rijst, en zelfs in de rijstkoker plakt hij 🙁
Je kan gewoon snelkookrijst van de supermarkt gebruiken. Zorg dat de rijst een vingerkootje van je pink onder water staat in de rijstkoker. Dat is de truc, dan moet het lukken! Succes 🙂