Home Erik's Asia Nasi goreng

Nasi goreng

Indische gebakken rijst

door SmaakMenutie
Nasi goreng

Thuis de allerlekkerste

Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!

Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.

Nasi

En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.

Wat is nasi goreng eigenlijk?

Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.

Nasi goreng recept

Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.

Ons familierecept

Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.

Nasi recept

Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.

Serveer en varieer

Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!

Indisch zuur
Serveer met frisse atjar ketimoen
Nasi goreng

Nasi goreng

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 271 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g witte rijst
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g katenspek
  • 100 g achterham
  • 4 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el melk
  • 2 el gebakken uitjes
  • Zonnebloemolie
  • Kroepoek

Zo maak je het

  • Kook 300 g witte rijst. Rul ondertussen in een braadpan of wok 300 g rundergehakt in een scheutje zonnebloemolie bruin. Voeg 2-3 fijngesneden tenen knoflook toe en bak kort even mee.
  • Voeg 5-6 el ketjap manis toe samen met 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Meng grondig en laat met deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  • Snijd 200 g katenspek in stukjes en bak in een koekenpan licht krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kluts 3 eieren met 3 el melk en bak twee omeletten in de pan waarin je zojuist het katenspek hebt gebakken.
  • Rol de omeletten als een pannenkoek en snijd in smalle reepjes. Doe hetzelfde met 100 g achterham. Zet even apart.
  • Voeg voor extra binding 2 el gebakken uitjes toe aan het gehaktmengsel en maak ruimte voor het klutsen van 1 ei. Vermeng met het geheel.
  • Voeg de gekookte rijst toe aan het gehaktmengsel samen met de katenspek, omelet en ham. Meng grondig. Selamat makan! Oftewel: eet smakelijk!

Nasi goreng

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

94 reacties

Sandra 4 maart 2020 - 11:47

Wat leuk om nu ook eens een nasi goreng recept te zien met gehakt…mijn moeder gebruikte dat ook altijd. En als ik soms vertel dat ik ook gehakt gebruik door mijn nasi vinden sommige mensen dat best raar.
Ik gebruik ook altijd groenten door mijn nasi goreng…prei en bijvoorbeeld witte kool of spitskool.

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2020 - 14:07

Leuk om te horen dat we niet de enige zijn die gehakt gebruiken 🙂 Vroeger at ik het al zo 🙂 Lekker om er wat groente door te doen, net wat je lekker vindt!

Reply
Peter Cnossen 2 maart 2020 - 21:03

Wat een heerlijke nasi zeg! hier is inderdaad geen sate saus bij nodig, het heeft zo’n lekkere (beetje zoetige) smaak, heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 3 maart 2020 - 11:37

Heel leuk om te horen Peter! Fijn dat het in de smaak viel (ook zonder satesaus 🙂 )

Reply
Frans 22 januari 2020 - 23:08

De familie recepten zijn heel erg goed! De Stollen is ook wel heel erg lekker!

Reply
SmaakMenutie 23 januari 2020 - 15:00

Goed om te horen Frans!

Reply
Erna 6 januari 2020 - 15:22

Heerlijke nasi! Ik gebruik wel zilvervliesrijst en heb nog wat prei en taugé toegevoegd.

Reply
SmaakMenutie 7 januari 2020 - 10:56

Fijn dat onze nasi in de smaak viel Erna! Zilverrijst is prima en prei en taugé geeft het een lekkere knapperige bite, goed idee!

Reply
L 15 november 2019 - 12:05

Welke rijst gebruiken jullie en hoeveel water? Ik ben echt waardeloos met rijst, en zelfs in de rijstkoker plakt hij 🙁

Reply
SmaakMenutie 15 november 2019 - 12:35

Je kan gewoon snelkookrijst van de supermarkt gebruiken. Zorg dat de rijst een vingerkootje van je pink onder water staat in de rijstkoker. Dat is de truc, dan moet het lukken! Succes 🙂

Reply
1 2 3 4 5 6 10