Thuis de allerlekkerste
Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!
Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.
En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.
Wat is nasi goreng eigenlijk?
Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.
Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.
Ons familierecept
Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.
Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.
Serveer en varieer
Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!
94 reacties
Er ontbreekt trassie aan het recept
In ons familierecept gebruiken wij geen trassi! Maar voeg het vooral toe 🙂
Lekkere nasi goreng. Lekker recept.
Ik heb zelf aan het einde een lenteui een minuutje geroerbakt.
Tip voor degenen die geen rijststomer hebben…. Een metalen vergiet op een pan water en een passend deksel gaat ook goed. Wel regelmatig met een vork los roeren
Dankjewel Marcel, leuk om te horen. Lekker het lente-uitje 🙂 Thanks voor de tip ook voor de mensen zonder rijststomer!
gisteren aan de slag gegaan met dit recept… heerlijk.. gelukkig meteen voldoende gemaakt zodat ik er volgende weken ook nog van kan genieten.
Fijn dat onze nasi in de smaak viel Karin! En extra maken is altijd een goed idee 🙂
Dit recept afgelopen week gemaakt. Bijna onze vingers erbij opgegeten. Echt lekker!! Dank je wel voor dit recept. Is zeker een blijvertje
Haha leuk om te horen zeg! Thanx voor het compliment 🙂
Hallo mannen, van het weekend ga ik aan slag met de nasi. Al jullie andere Indische gerechten meerdere keren gemaakt. Heerlijk heerlijk. Mijn vraag is: welke soort rijst gebruiken jullie. Heb geen rijstkoker, moet die misschien maar eens aanschaffen.
Groet,
Ingrid
Hoi Ingrid, leuk om te horen. Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Wij gebruiken meestal gewone (snelkook)-rijst van de supermarkt. Het is zeker aan te raden om een rijstkoker aan te schaffen. Groet, Erik
Snelkookrijst in de rijstekoker? Met hoeveel water dan?
Beste Linda, ja hoor dat kan prima. Ook hier geldt, zet de rijst volledig onder water tot er een laagje water boven staat van ongeveer een vingerkootje van je pink 😉