Home Erik's Asia Nasi goreng

Nasi goreng

Indische gebakken rijst

door SmaakMenutie
Nasi goreng

Thuis de allerlekkerste

Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!

Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.

Nasi

En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.

Wat is nasi goreng eigenlijk?

Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.

Nasi goreng recept

Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.

Ons familierecept

Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.

Nasi recept

Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.

Serveer en varieer

Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!

Indisch zuur
Serveer met frisse atjar ketimoen
Nasi goreng

Nasi goreng

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 271 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g witte rijst
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g katenspek
  • 100 g achterham
  • 4 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el melk
  • 2 el gebakken uitjes
  • Zonnebloemolie
  • Kroepoek

Zo maak je het

  • Kook 300 g witte rijst. Rul ondertussen in een braadpan of wok 300 g rundergehakt in een scheutje zonnebloemolie bruin. Voeg 2-3 fijngesneden tenen knoflook toe en bak kort even mee.
  • Voeg 5-6 el ketjap manis toe samen met 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Meng grondig en laat met deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  • Snijd 200 g katenspek in stukjes en bak in een koekenpan licht krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kluts 3 eieren met 3 el melk en bak twee omeletten in de pan waarin je zojuist het katenspek hebt gebakken.
  • Rol de omeletten als een pannenkoek en snijd in smalle reepjes. Doe hetzelfde met 100 g achterham. Zet even apart.
  • Voeg voor extra binding 2 el gebakken uitjes toe aan het gehaktmengsel en maak ruimte voor het klutsen van 1 ei. Vermeng met het geheel.
  • Voeg de gekookte rijst toe aan het gehaktmengsel samen met de katenspek, omelet en ham. Meng grondig. Selamat makan! Oftewel: eet smakelijk!

Nasi goreng

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

94 reacties

Frans 13 november 2019 - 12:02

Er ontbreekt trassie aan het recept

Reply
SmaakMenutie 13 november 2019 - 12:06

In ons familierecept gebruiken wij geen trassi! Maar voeg het vooral toe 🙂

Reply
Marcel 11 november 2019 - 16:48

Lekkere nasi goreng. Lekker recept.
Ik heb zelf aan het einde een lenteui een minuutje geroerbakt.

Tip voor degenen die geen rijststomer hebben…. Een metalen vergiet op een pan water en een passend deksel gaat ook goed. Wel regelmatig met een vork los roeren

Reply
SmaakMenutie 12 november 2019 - 12:16

Dankjewel Marcel, leuk om te horen. Lekker het lente-uitje 🙂 Thanks voor de tip ook voor de mensen zonder rijststomer!

Reply
Karin Bijmans 23 oktober 2019 - 10:55

gisteren aan de slag gegaan met dit recept… heerlijk.. gelukkig meteen voldoende gemaakt zodat ik er volgende weken ook nog van kan genieten.

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2019 - 09:05

Fijn dat onze nasi in de smaak viel Karin! En extra maken is altijd een goed idee 🙂

Reply
Bianca 19 oktober 2019 - 17:57

Dit recept afgelopen week gemaakt. Bijna onze vingers erbij opgegeten. Echt lekker!! Dank je wel voor dit recept. Is zeker een blijvertje

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2019 - 09:26

Haha leuk om te horen zeg! Thanx voor het compliment 🙂

Reply
Ingrid 16 oktober 2019 - 16:06

Hallo mannen, van het weekend ga ik aan slag met de nasi. Al jullie andere Indische gerechten meerdere keren gemaakt. Heerlijk heerlijk. Mijn vraag is: welke soort rijst gebruiken jullie. Heb geen rijstkoker, moet die misschien maar eens aanschaffen.
Groet,
Ingrid

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2019 - 08:14

Hoi Ingrid, leuk om te horen. Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Wij gebruiken meestal gewone (snelkook)-rijst van de supermarkt. Het is zeker aan te raden om een rijstkoker aan te schaffen. Groet, Erik

Reply
Linda de Groot 16 december 2019 - 16:26

Snelkookrijst in de rijstekoker? Met hoeveel water dan?

Reply
SmaakMenutie 17 december 2019 - 19:07

Beste Linda, ja hoor dat kan prima. Ook hier geldt, zet de rijst volledig onder water tot er een laagje water boven staat van ongeveer een vingerkootje van je pink 😉

Reply
1 2 3 4 5 10