Home Erik's Asia Nasi goreng

Nasi goreng

Indische gebakken rijst

door SmaakMenutie
Nasi goreng

Thuis de allerlekkerste

Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!

Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.

Nasi

En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.

Wat is nasi goreng eigenlijk?

Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.

Nasi goreng recept

Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.

Ons familierecept

Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.

Nasi recept

Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.

Serveer en varieer

Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!

Indisch zuur
Serveer met frisse atjar ketimoen
Nasi goreng

Nasi goreng

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 271 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g witte rijst
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g katenspek
  • 100 g achterham
  • 4 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el melk
  • 2 el gebakken uitjes
  • Zonnebloemolie
  • Kroepoek

Zo maak je het

  • Kook 300 g witte rijst. Rul ondertussen in een braadpan of wok 300 g rundergehakt in een scheutje zonnebloemolie bruin. Voeg 2-3 fijngesneden tenen knoflook toe en bak kort even mee.
  • Voeg 5-6 el ketjap manis toe samen met 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Meng grondig en laat met deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  • Snijd 200 g katenspek in stukjes en bak in een koekenpan licht krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kluts 3 eieren met 3 el melk en bak twee omeletten in de pan waarin je zojuist het katenspek hebt gebakken.
  • Rol de omeletten als een pannenkoek en snijd in smalle reepjes. Doe hetzelfde met 100 g achterham. Zet even apart.
  • Voeg voor extra binding 2 el gebakken uitjes toe aan het gehaktmengsel en maak ruimte voor het klutsen van 1 ei. Vermeng met het geheel.
  • Voeg de gekookte rijst toe aan het gehaktmengsel samen met de katenspek, omelet en ham. Meng grondig. Selamat makan! Oftewel: eet smakelijk!

Nasi goreng

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

94 reacties

Barbera 15 oktober 2019 - 12:43

Ons familierecept Voegt nog toe koriander(gemalen) en laos aan de kruiderij, en prei en selderij aan het prutje. Ik vind het recept behoorlijk ingewikkeld en ik mis de pepers of een flinke schep sambal oelek. Groeten van Barbera

Reply
SmaakMenutie 16 oktober 2019 - 07:51

Hoi Barbera. Er zijn talloze familierecepten voor de nasi goreng. Ieder maakt hem zo op z’n eigen manier 😉

Reply
Marjon 15 oktober 2019 - 09:08

Vanavond de heerlijke sate babi maken en ik wil er ook een nasi bij maken. Hopelijk is de combinatie van gehakt in de nasi en de varkenshaas in de sate geen probleem voor onze kritische tieners ;-). Wel heb ik inmiddels genoeg van jullie (of jouw, Erik) recepten gemaakt om te weten dat ze doorgaans erg lekker zijn! Heb er nu al zin in! Groetjes, Marjon

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2019 - 09:37

Hoi Marjon, leuk om te horen dat je zoveel van onze recepten maakt! Ik denk dat de combi van nasi met saté geen probleem zal zijn voor je kritische tieners ;). Maak er anders lekker frisse atjar bij. Doet het altijd goed in combinatie met vlees. Veel plezier met koken! Groetjes Erik

Reply
Sanneke 18 september 2019 - 12:28

Ook deze was vorige week een succes! Ik vond zelf de spek een beetje overheersen dus daar doe ik er volgende keer wat minder van in!

Reply
SmaakMenutie 19 september 2019 - 09:30

Leuk om te horen Sanneke! Ons familierecept dient ter inspiratie, dus doe vooral wat je zelf het lekkerste vindt. Groet, Erik

Reply
Willy 17 mei 2019 - 13:26

Gisteren jullie nasi gemaakt. Superlekker! Ik had een grote pan gemaakt, omdat een buurman een pannetje voor hem en z’n vriendin kwam halen (zij is ernstig ziek en ik kook af en toe voor hen) en de bonuskinderen kwamen eten met hun kinderen. Iedereen vond het héérlijk. Zelfs de 4-jarige die in de ‘lustikniet’ fase zit heeft twee bordjes opgesmikkeld. Dit wordt een klassieker in ons huis!

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2019 - 10:56

Hoi Willy, wat fijn om te horen dat de nasi bij iedereen in de smaak viel! Leuk 🙂 En wat goed dat je een grote pan maakt, zodat iedereen mee kan genieten! Het zegt wel wat dat zelfs de kleinste het lekker vindt!

Reply
arie 23 oktober 2018 - 08:14

hoi,dit is inderdaad een top recept,ik verander er niks aan , vorige week voor de eerste keer gemaakt en vandaag op verzoek ga ik het weer maken , groeten arie

Reply
SmaakMenutie 23 oktober 2018 - 14:46

Hoi Arie, onwijs leuk om te horen! Altijd een goed teken als je het nog een keer mag maken 🙂 Eet smakelijk alvast vanavond! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
1 2 3 4 10