Home Erik's Asia Nasi goreng

Nasi goreng

Indische gebakken rijst

door SmaakMenutie
Nasi goreng

Thuis de allerlekkerste

Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje ging spelen, vroeg zijn moeder of ik mee wilde eten. “We eten nasi goreng!” zei ze. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Nasi? Ja lekker!

Thuis aten we dat ook vaak, dus ik verheugde me meteen op een bordje heerlijk gebakken rijst. Maar mijn enthousiasme sloeg snel om toen ik zag wat er op tafel kwam. Nasi uit blik. Met doperwten.

Nasi

En als klap op de vuurpijl: een kwak mysterieuze saus die voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Ik heb natuurlijk braaf mijn bord leeggegeten, maar ik wist één ding zeker: bij ons thuis eet je écht de allerlekkerste nasi goreng.

Wat is nasi goreng eigenlijk?

Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ in het Indonesisch. “Nasi” is gekookte rijst en “goreng” betekent simpelweg gebakken. Bestel je dus in Indonesië gewoon ‘nasi’, dan krijg je waarschijnlijk een kommetje witte rijst.

Nasi goreng recept

Nasi goreng is typisch een gerecht om restjes op te maken. Rijst van de vorige dag, wat vlees of groenten, op smaak gebracht met kruiden en sauzen. In Indonesië vind je het overal: van straattentjes tot luxe restaurants en iedereen maakt het weer nét even anders.

Ons familierecept

Omdat ik vond dat niemand het beter maakte dan wij thuis, deel ik hier met trots ons familierecept. We beginnen met rundergehakt, dat we op smaak brengen met ketjap manis en een verkruimeld runderbouillonblokje.

Nasi recept

Voor extra smaak én binding voegen we twee eetlepels gebakken uitjes en een geklutst ei toe. Vervolgens gaat de gestoomde witte rijst erbij gevolgd door gebakken katenspek, smalle reepjes omelet en achterham.

Serveer en varieer

Serveer je nasi goreng met kroepoek, sambal of chilisaus, wat frisse atjar ketimoen (of atjar tjampoer) en eventueel een spiegeleitje. Ook lekker met saté of foe yong hai. En wil je eens wat anders? Probeer dan nasi kuning: gele rijst gekookt in kokosmelk en kurkuma. Echt een aanrader als onderdeel van je rijsttafel. Voor een doordeweekse dag is onze nasi echter perfect!

Indisch zuur
Serveer met frisse atjar ketimoen
Nasi goreng

Nasi goreng

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 271 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g witte rijst
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g katenspek
  • 100 g achterham
  • 4 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el melk
  • 2 el gebakken uitjes
  • Zonnebloemolie
  • Kroepoek

Zo maak je het

  • Kook 300 g witte rijst. Rul ondertussen in een braadpan of wok 300 g rundergehakt in een scheutje zonnebloemolie bruin. Voeg 2-3 fijngesneden tenen knoflook toe en bak kort even mee.
  • Voeg 5-6 el ketjap manis toe samen met 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Meng grondig en laat met deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  • Snijd 200 g katenspek in stukjes en bak in een koekenpan licht krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kluts 3 eieren met 3 el melk en bak twee omeletten in de pan waarin je zojuist het katenspek hebt gebakken.
  • Rol de omeletten als een pannenkoek en snijd in smalle reepjes. Doe hetzelfde met 100 g achterham. Zet even apart.
  • Voeg voor extra binding 2 el gebakken uitjes toe aan het gehaktmengsel en maak ruimte voor het klutsen van 1 ei. Vermeng met het geheel.
  • Voeg de gekookte rijst toe aan het gehaktmengsel samen met de katenspek, omelet en ham. Meng grondig. Selamat makan! Oftewel: eet smakelijk!

Nasi goreng

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

94 reacties

Jolanda 19 september 2018 - 18:21

Dag Tim en Eric, vanavond heb ik deze nasi gemaakt. Wat groente erbij geserveerd met kroepoek en satésaus. Zelfs mijn aardappeletende zoon en mijn bijna vegetarische dochter hebben gesmuld. Dit is absoluut een blijvertje! Dank jullie wel.

Groetjes, Jolanda

Reply
SmaakMenutie 20 september 2018 - 09:17

Hoi Jolanda, haha een groter compliment kunnen we niet krijgen 🙂 Leuk om te horen zeg! Uiteraard heel graag gedaan en dat jullie ons familierecept nog maar vaak mogen eten! Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
liade wilde 1 december 2017 - 16:01

Zo, vanavond dus de echte Saté en de echte satésaus en de echte Nasi Goreng, ik heb mijn oogjes dicht gedaan en genoten, Axel trouwens ook, dit is echt zei hij, groetjes en bedankt voor de recepten, Lia.

Reply
SmaakMenutie 2 december 2017 - 15:21

Wat leuk om te horen Lia 🙂 Fijn dat jullie er van genoten hebben! Groetjes Tim en Erik

Reply
Sandra 22 november 2017 - 14:08

Toprecept weer! Dank voor het delen!

Reply
SmaakMenutie 30 november 2017 - 18:38

Thanks Sandra, fijn dat je genoten hebt ervan 🙂

Reply
Marjolijn 11 november 2017 - 15:50

Dit is met stip de lekkerste nasi die ik ooit heb gegeten :). Nog niet eerder nasi gemaakt met gehakt, maar eigenlijk is dit veel lekkerder dan met kip/varkensvlees! Ik zeg.. geen satesaus meer nodig hoor. Dit gerecht is op zichzelf al heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 12 november 2017 - 19:01

Hoi Marjolijn, wat superleuk om te horen :D! Dit recept is al decennia in de familie, dus extra leuk dat nu iedereen het kan maken zoals ik het ken ;). -Erik

Reply
Felice 17 september 2017 - 21:58

Ha tim en erik, ik heb vanavond de nasi gemaakt! MijN RJST was helaas tot pap gekookt dus heb ik er mie door heen gedaan was ook heel lekker? Ook een prei door het gehaktmengsel is een goed idee. En in plaats van ham en katenspek deed ik er schwartzwalder schinken door beslist een aanrader! Dus je kumt met dit recept nog aardig varieeren! Liefs felice

Reply
SmaakMenutie 18 september 2017 - 09:10

Hoi Felice, wat jammer dat je rijst niet was gelukt. Een tip is een rijstkoker, dan kan deze nooit mislukken. Wel een heel goed idee om er mie doorheen te doen. Lijkt dan eigenlijk een beetje op de mihoen die ook op de website staat. De schwarzwalderham is inderdaad ook een goed alternatief voor de katenspek. Dat is het leuke aan dit recept, de variaties zijn eindeloos 🙂

Reply
sylvia 17 juli 2020 - 16:14

Mmmm wat een gave site hebben jullie ik ga hier zeker veel van maken en zeker deze nasi met sjasieuw of hoe je het schrijft
Groetjes van een lekkerbek?

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2020 - 16:28

Haha dankjewel Sylvia, leuk om te horen! Char siu bedoel je waarschijnlijk 😉 Geniet ervan!

Reply
Bettie 1 september 2022 - 14:34

Aan dit recept is inmiddels mijn hele familie “verslaafd”. Mijn neefje vraagt aan zijn moeder om tante Bettie nasi. Hij bedoelt jullie recept hiermee. Maar hij heeft dit bij mij gegeten. Dus heb ik mijn zus, zijn moeder, jullie website en dit recept doorgestuurd.

Truus 20 mei 2023 - 08:56

gisteren hadden we hier de vrijdagmiddag borrel en daar maak ik altijd eten bij. Deze keer werd het Indisch en heb jullie nasi goreng gemaakt met de Indische balletjes , Ajam setan , saté met satésaus en bami (bami als enige niet zelfgemaakt) Nooit eerder zulke lekkere nasi op wat een goed recept is dit daar wordt je blij van😄 Ik had echt veel gemaakt zodat we zaterdag ook nog wat zou hebben maar alles is op gegaan omdat iedereen het zo erg lekker vond😋 ik heb veel complimenten gehad !!! TOP 👍

Reply
R. 22 mei 2023 - 08:11

Ik mis ,dat er geen uien met of zonder sambal wordt gefruite, ik mis de trassi!! Verder moet je voor nasi goreng, ” oude” gekookte rijst gebruiken en niet de pas gekookte!

Reply
Leentje 29 april 2025 - 15:24

Zegt wie? Je moet dit, je moet dat? Neemt niet weg dat dit een heerlijke nasi is van SmaakMenutie. Uw manier van schrijven trekt absoluut geen volle zalen. Vandaar waarschijnlijk ook geen antwoord van de heren die voortreffelijke recepten met ons delen. Een beetje meer dankbaarheid zou u sieren en op zijn plaats zijn. Met vriendelijke groet…👋

Reply
1 2 3 10