Home Vis Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

de oven doet het meeste werk!

door SmaakMenutie
Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Boordevol groenten

Deze ovenschotel met kabeljauw in gegrilde paprikasaus is een super smaakvolle en tegelijkertijd voedzame maaltijd die je echt in een handomdraai op tafel zet. Hoe dat kan? De oven doet het meeste werk voor je!

Een ovenschotel die boordevol groenten zit – courgette, paprika en rode ui – en wordt afgemaakt met een romige saus van gegrilde paprika en Parmezaanse kaas. Een super lekkere combinatie samen met de kabeljauwfilet.

Kabeljauw ovenschotel

Veelzijdige vis

Kabeljauw is een veelzijdige vis die zich echt perfect leent voor ovengerechten. Dankzij de stevige structuur blijft hij namelijk mooi intact tijdens het garen en de milde smaak van de kabeljauw combineert daarnaast goed met allerlei kruiden en sauzen. Hij heeft het zelfs echt nodig om goed op smaak te komen.

Ovenschotel kabeljauw recept

Bovendien is kabeljauw een supergezonde keuze: hij is rijk aan eiwitten, bevat weinig vet en zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, vitamine B12 en selenium. Geen wonder dat deze vis al eeuwenlang geliefd is in menig (wereld)keuken!

De saus: romig en vol smaak

Maar de echte smaakmaker van dit gerecht is zonder twijfel de gegrilde paprikasaus. Je kunt een pot gegrilde paprika gebruiken of deze zelf roosteren in de oven (of op het gasfornuis). De gegrilde paprika mix je samen met twee teentjes knoflook tot een gladde saus.

Ovenschotel vis maken

Vervolgens laat je dit mengsel samen met kookroom en Parmezaanse kaas in een pannetje zachtjes pruttelen tot je een heerlijke romige saus hebt. De combinatie van de rokerige smaak van paprika met het pittige van de Parmezaanse kaas zorgt voor een echte smaakexplosie!

Zo makkelijk maak je het klaar

Snijd de courgette, paprika en rode ui en verdeel ze over een ovenschaal. Leg de kabeljauwfilets erbovenop en schenk de paprikasaus over de vis en groenten. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 180-190C en bak het geheel in een minuut of 30 minuten gaar.

Ovenschotel kabeljauw maken

De kabeljauw wordt zacht en neemt de smaken van de saus en groenten perfect op. Serveer de ovenschotel met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes of witte rijst als je er een complete maaltijd van wil maken. Of houd het lekker light en vega en laat ze achterwege. Eet smakelijk!

Ovenschotel kabeljauw
Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 147 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g kabeljauwhaas
  • 295 g gegrilde paprika (1 pot) (of maak het zelf)
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 150 ml kookroom
  • 3 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Laat 1 potje gegrilde paprika uitlekken en mix samen met 2-3 tenen knoflook fijn in de hakmolen.
  • Verwarm het paprikamengsel in een (steel)pan en voeg 150 ml kookroom en 50 g geraspte Parmezaanse kaas toe. Laat op matig vuur enkele minuten ietwat indikken.
  • Snijd ondertussen 1 courgette en 1 gele paprika in kleine stukjes en 1 rode ui in (kwart)ringen. Verdeel de groenten over de bodem van een middelgrote ovenschaal.
  • Plaats 300 g kabeljauwfilet op de groenten en schenk het paprikamengsel over het geheel. Plaats circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

56 reacties

Evelien Eggens 3 juli 2024 - 17:30

Jullie gerechten zijn echt top al verschillende gemaakt. Deze ook maar eens gauw proberen.
Helaas mijn man lust geen kaas dus hoop dat het zonder kaas ook lekker smaakt.

Reply
Lotte 1 november 2023 - 19:13

Vandaag bleef een van onze dochters eten. Bij voorkeur geen vlees en lactose intolerantie. Gelukkig kan parmesaan wel en ook plantaardige kookroom gebruikt. Was echt heerlijk!! Dubbele portie en schoon op! En weet je wat?? Ook nog eens koolhydraatarm !! Thanks !!!

Reply
Martine 8 augustus 2023 - 20:57

Zou ik dit ook met prei kunnen maken? Moet ik deze dan eerst koken of wokken? Bedankt voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2023 - 09:39

Jahoor, goed idee! Hoeft niet eerst aangebakken of gekookt te worden hoor. Geniet ervan!

Reply
Patricia 16 november 2022 - 18:52

Omg wat was dit lekker poeh hé en vult ook erg goed. We hadden er gebakken aardappeltjes bij smaakvolle combinatie. Dus dit gaan we zeker vaker eten. Bedankt weer voor een heerlijk gerecht.

Reply
Evelyn van Zijl 26 oktober 2022 - 15:48

Nou dit lijkt me Heerlijk!
Maarrrr…..
Mijn man eet geen kaas, hebben jullie een suggestie?
We genieten van al jullie recepten, helaas dan zonder kaas (:

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2022 - 16:15

O wat jammer! Ik zou het dan achterwege laten, er zitten voldoende andere smaakmakers in 🙂

Reply
1 3 4 5