Liefde voor eenvoud
Zoals je weet zijn wij groot liefhebber van de Indische keuken, maar we zijn eigenlijk net zo verknocht aan de Italiaanse.
Waar in de Indische keuken vaak een mix van specerijen en kruiden zorgt voor diepe smaken, laat de Italiaanse keuken zien dat juist eenvoud net zo krachtig kan zijn. Slechts een handvol ingrediënten, maar wow, wát een smaak. Bigoli in salsa is daar een schoolvoorbeeld van.
Venetiaanse klassieker
Bigoli in salsa is een traditioneel gerecht uit Venetië. Het werd vroeger vooral gegeten op zogenaamde vastendagen, wanneer vlees verboden was. Simpel, voedzaam en hartig: precies wat de hardwerkende vissers en arbeiders nodig hadden in die tijd. De combinatie van uien en ansjovis zorgt voor een volle, zoute saus die zich perfect hecht aan de pasta.
Officieel wordt dit gerecht gemaakt met bigoli (vandaar de naam). Dat is een dikke, ruwe spaghetti van volkorenmeel. Maar je kan net als wij ook volkoren spaghetti gebruiken als alternatief. Misschien wel net zo lekker en makkelijker te vinden.
Slechts vier ingrediënten
De kracht van dit gerecht zit hem dus in de eenvoud. Met een flinke ui, een blikje ansjovis, een glas witte wijn en goede pasta zet je een maaltijd op tafel die smaakt alsof je in een Venetiaans steegje zit te eten.
De ui wordt langzaam gesmoord tot hij zoet en zacht is. De ansjovis smelt daarin weg en geeft de saus die typerende, ziltige smaak. En met een scheut wijn komt alles mooi samen.
Gezond en verrassend
Ansjovis wordt vaak onderschat, maar het is een ware krachtpatser in de keuken. Rijk aan omega 3-vetzuren en vitamine D is het niet alleen goed voor hart en hersenen, maar het geeft ook diepte aan elk gerecht waarin je het gebruikt.
Doordat ansjovis in olie bewaard wordt, is het ook lang houdbaar (alhoewel hier een heel blikje in gaat). De combinatie met ui zorgt voor een balans tussen zout en zoet. En dat zonder dat je extra kruiden of specerijen nodig hebt.
Bijna in Venetië
Wat dit gerecht extra fijn maakt: je hebt het binnen een half uur op tafel. Terwijl de uien zachtjes garen, kook je de pasta. Alles komt samen in één pan. Serveer het met een frisse groene salade of simpele caprese en een glas Italiaanse wijn. Super lekker en weer eens wat anders. Precies zoals de Italianen het bedoeld hebben. Buon appetito!
7 reacties
Lekker hoor, echt een umami bommetje. 😋 En nog snel en voordelig ook! Ikheb er nog een paar draaien van de pepermolen overheen gedaan. Dit komt vaker op tafel. Bedankt voor het recept!
Wat een geweldig recept is dit. Puur in al zijn eenvoud maar toch zo rijk van smaak.
Thanks Francesco, leuk om te horen! Helemaal mee eens 🙂
Bigoli in salsa, zo mooi als de naam van het gerecht is, zo voortreffelijk is ook de smaak!!!!
Bedankt voor het compliment Mieke, fijn dat het in de smaak viel! 🙂
Een van mijn favorieten!!
Leuk om te horen Rens!