Home Pasta Bigoli in salsa

Bigoli in salsa

door SmaakMenutie
Bigoli in salsa

Liefde voor eenvoud

Zoals je weet zijn wij groot liefhebber van de Indische keuken, maar we zijn eigenlijk net zo verknocht aan de Italiaanse.

Waar in de Indische keuken vaak een mix van specerijen en kruiden zorgt voor diepe smaken, laat de Italiaanse keuken zien dat juist eenvoud net zo krachtig kan zijn. Slechts een handvol ingrediënten, maar wow, wát een smaak. Bigoli in salsa is daar een schoolvoorbeeld van.

Bigoli

Venetiaanse klassieker

Bigoli in salsa is een traditioneel gerecht uit Venetië. Het werd vroeger vooral gegeten op zogenaamde vastendagen, wanneer vlees verboden was. Simpel, voedzaam en hartig: precies wat de hardwerkende vissers en arbeiders nodig hadden in die tijd. De combinatie van uien en ansjovis zorgt voor een volle, zoute saus die zich perfect hecht aan de pasta.

Officieel wordt dit gerecht gemaakt met bigoli (vandaar de naam). Dat is een dikke, ruwe spaghetti van volkorenmeel. Maar je kan net als wij ook volkoren spaghetti gebruiken als alternatief. Misschien wel net zo lekker en makkelijker te vinden.

Slechts vier ingrediënten

De kracht van dit gerecht zit hem dus in de eenvoud. Met een flinke ui, een blikje ansjovis, een glas witte wijn en goede pasta zet je een maaltijd op tafel die smaakt alsof je in een Venetiaans steegje zit te eten.

Bigoli in salsa ingrediënten

De ui wordt langzaam gesmoord tot hij zoet en zacht is. De ansjovis smelt daarin weg en geeft de saus die typerende, ziltige smaak. En met een scheut wijn komt alles mooi samen.

Gezond en verrassend

Ansjovis wordt vaak onderschat, maar het is een ware krachtpatser in de keuken. Rijk aan omega 3-vetzuren en vitamine D is het niet alleen goed voor hart en hersenen, maar het geeft ook diepte aan elk gerecht waarin je het gebruikt.

Bigoli in salsa maken

Doordat ansjovis in olie bewaard wordt, is het ook lang houdbaar (alhoewel hier een heel blikje in gaat). De combinatie met ui zorgt voor een balans tussen zout en zoet. En dat zonder dat je extra kruiden of specerijen nodig hebt.

Bijna in Venetië

Wat dit gerecht extra fijn maakt: je hebt het binnen een half uur op tafel. Terwijl de uien zachtjes garen, kook je de pasta. Alles komt samen in één pan. Serveer het met een frisse groene salade of simpele caprese en een glas Italiaanse wijn. Super lekker en weer eens wat anders. Precies zoals de Italianen het bedoeld hebben. Buon appetito!

Insalata caprese
Serveer bigoli in salsa met bijvoorbeeld deze salade caprese
Bigoli in salsa

Bigoli in salsa

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 39 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g volkoren spaghetti
  • 50 ml witte wijn
  • 1 ui
  • 1 blikje ansjovis (46 g)
  • Verse bieslook (of peterselie)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snipper 1 flinke (witte) ui of snijd hem in smalle halve manen. Neem een (koeken)pan en fruit de ui in een flinke scheut olijfolie 10 à 15 minuten op laag tot matig vuur tot de ui goed zacht is en bijna uit elkaar valt.
  • Kook ondertussen in een ruime pan (licht gezouten) water de spaghetti al dente.
  • Voeg aan de gefruite ui 1 klein blikje ansjovis filets toe die je eerst even grof heb gehakt. Laat de ansjovis mee pruttelen en voeg ook 50 ml witte wijn toe.
  • Prak na enkele minuten met een vork het ui-ansjovismengsel fijn. Je zal zien dat alles vrijwel in elkaar smelt.
  • Voeg eventueel een scheutje extra olijfolie toe om het geheel wat smeuïger te maken.
  • Giet de spaghetti af en verdeel de saus over de borden. Druppel er een beetje extra vierge olijfolie over en voeg naar smaak wat verse bieslook of peterselie toe. Serveer met een frisse groene salade.

Bigoli in salsa recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

7 reacties

Marika 13 maart 2022 - 20:20

Lekker hoor, echt een umami bommetje. 😋 En nog snel en voordelig ook! Ikheb er nog een paar draaien van de pepermolen overheen gedaan. Dit komt vaker op tafel. Bedankt voor het recept!

Reply
Francesco 6 juli 2020 - 18:26

Wat een geweldig recept is dit. Puur in al zijn eenvoud maar toch zo rijk van smaak.

Reply
SmaakMenutie 7 juli 2020 - 16:05

Thanks Francesco, leuk om te horen! Helemaal mee eens 🙂

Reply
Mieke 10 juni 2020 - 12:08

Bigoli in salsa, zo mooi als de naam van het gerecht is, zo voortreffelijk is ook de smaak!!!!

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 14:26

Bedankt voor het compliment Mieke, fijn dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Rens 29 oktober 2019 - 12:57

Een van mijn favorieten!!

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2019 - 12:09

Leuk om te horen Rens!

Reply