Home Vis Mosselen in bier

Mosselen in bier

door SmaakMenutie
Mosselen in bier

Een gouden duo

Eerder maakten we al mosselen op klassieke wijze, maar vandaag gaan we voor een variant hierop. We vervangen de wijn namelijk en maken dit keer mosselen in bier.

En we zullen alvast verklappen dat het resultaat heerlijk is! Door de wijn te vervangen door een stevige tripel krijgt dit gerecht een licht bittere en tegelijk volle smaak die perfect samengaat met de zilte mosselen. De klassieke groentebasis van wortel, bleekselderij en prei geeft frisheid en een bite, waardoor alles mooi samenkomt in de pan.

Recept mosselen bier

Het fijne aan mosselen blijft dat ze in een mum van tijd op tafel staan. Binnen vijf minuten stomen ze open en zijn ze klaar om geserveerd te worden. Even schudden tijdens het koken, zodat de smaken zich goed verdelen, en we kunnen al aan tafel.

Niet alleen een feestmaal

Mosselen zijn niet alleen een feestmaal, ze zijn ook nog eens heel gezond. Ze bevatten van nature veel eiwitten en zijn rijk aan mineralen als ijzer, zink en selenium. Daarbij zijn ze laag in calorieën en vet, waardoor ze uitstekend passen in een gevarieerde en lichte maaltijd. Geen wonder dat mosselen al eeuwenlang een geliefde delicatesse zijn, vooral in de kustgebieden van Nederland en België.

Whisky cocktailsaus
Serveer de mosselen eventueel met whisky-cocktailsaus

Wat wij er zo leuk aan vinden is dat mosselen altijd een gevoel van gezelligheid oproepen. De dampende pan (bekijk hier welke wij zelf in de keuken gebruiken) in het midden van de tafel, een bord friet of stokbrood ernaast, en een frisse salade. En het maakt niet uit of je ze nu puur eet of met een sausje zoals kerrie-, cocktail– of ravigotesaus.

De rol van tripel bier

Bij dit gerecht kiezen we voor een tripel, een Belgisch biertype dat bekendstaat om zijn krachtige karakter. Tripel bieren zijn vaak wat zwaarder en hebben een lichte bitterheid met fruitige en kruidige tonen. Precies die eigenschappen zorgen ervoor dat de smaken van de mosselen versterkt worden. Waar wijn vaak fris en elegant is, geeft bier een robuuste twist die verrassend goed uitpakt.

mosselen met bier

Serveer de mosselen met friet voor de klassieker onder de klassiekers, of ga voor knapperig stokbrood om de rijke bouillon uit de pan mee op te dippen. Een glas donker bier sluit er fantastisch bij aan, maar een glas wijn kan natuurlijk ook. En wil je een keer buiten de gebaande paden treden? Dan zijn Thaise mosselen in een romige, mild-pittige curry zeker het proberen waard.

Mosselen in bier

Mosselen in bier

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 12 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 kg Zeeuwse mosselen
  • 15 g verse platte peterselie
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 flesje tripel bier
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Je kan een kant-en-klaar zakje mosselgroenten (400 g) kopen, maar vers is toch het lekkerst.
  • Snipper 2 sjalotten (of 1 ui), snijd 1 teen knoflook fijn, snijd 1 prei en 3 stengels bleekselderij in smalle ringen en snijd 1 (kleine) winterpeen in kleine blokjes. Hak de peterselie grof.
  • Verhit een scheut olijfolie in een (mossel)pan en bak alle groenten en peterselie op laag vuur circa 5 minuten. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
  • Spoel ondertussen de mosselen schoon onder koud water. Gooi alle kapotte mosselen direct weg. Mosselen die een klein stukje openstaan tik je op het aanrechtblad tot ze dichtgaan. Als ze niet dichtgaan gooi ze dan ook weg. Leg de mosselen in schoon koud water.
  • Schenk 1 flesje tripel bier bij de groenten en breng aan de kook. Doe de mosselen erbij en doe een deksel op de pan.
  • Laat de mosselen in 4-5 minuten garen of tot de schelpen zijn opengegaan. Schud 1 of 2 keer halverwege. Serveer direct.

Mosselen in bier

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

1 reactie

Sikko 19 november 2024 - 09:17

Lekker recept. Ik heb het bier pas toegevoegd na 3 minuten de mosselen bij de ui en groenten te verhitten. Overigens schieten jullie wel door met reclames (6x in 1 recept).

Reply