Zoals bij oma thuis
Na onze nasi goreng volgens familierecept duiken we opnieuw de Indische keuken in. Maar dit keer maken we onze mihoen goreng.
Deze gebakken rijstvermicelli is minstens zo eenvoudig te maken én net zo vol van smaak. Het fijne aan dit gerecht? Het past zich makkelijk aan wat we in huis hebben. Toch blijven we graag dicht bij hoe het bij mijn oma op tafel kwam, alleen dan met een paar eigentijdse aanpassingen.
Reuzel en katenspek
Vroeger begon mijn oma standaard met reuzel. Vet van varkens, gesmolten en gezeefd. Tegenwoordig ligt dat niet zomaar meer in de supermarkt, en eerlijk is eerlijk, katenspek is een prima vervanger. Het geeft nog steeds die hartige basis die je nodig hebt om de eerste smaakdragers (boemboetje van sjalot, knoflook, peper) tot hun recht te laten komen. En waarschijnlijk is het heel wat beter voor het cholesterol!
We snijden het katenspek in kleine stukjes en bakken het licht uit. Dan gaat er een mengsel bij van fijngemalen sjalotten, een rode peper (eventueel zonder zaadjes), knoflooktenen en wat gemalen laos. Zodra alles is aangefruit voegen we heel fijngesneden blokjes kip toe en laten het geheel rustig garen.
De truc met het eitje
Zoals we wel vaker zien in de Aziatische keuken maken we een roerei in de pan waar de rest al in zit. Daarvoor schuiven we het mengsel even opzij en breken twee eieren in de lege helft van de pan. Door steeds te roeren terwijl het stolt, ontstaat een los roerei. Daarna mengen we het weer met de rest. Zo krijg je overal een beetje ei en heeft het gelijk een bindend effect
Mihoen en kool
We snijden ondertussen spitskool of witte kool fijn (of gebruiken een kant-en-klaar zakje), zo’n 150 tot 200 gram. Die gaat erbij zodra de kip gaar is. Even laten slinken, en dan komt het moment voor de mihoen. Belangrijk is om deze van tevoren uiteraard kort te wellen of koken volgens de verpakking. Maar niet te lang, want te zachte mihoen wordt plakkerig.
De mihoen voegen we in porties toe. Steeds een beetje erbij en goed omscheppen. Doen we het in één keer, dan wordt het een worsteling om alles gelijkmatig te mengen. Wel goed voor je spierballen trouwens.
Erbij: saté, zuur en knapperigs
Een bord mihoen goreng kan prima zonder extra’s, maar wij maken er graag zelf bijvoorbeeld saté bij (van kip, varken of een combinatie, afhankelijk van waar we zin in hebben). Ook foe yong hai doet het er goed bij. En we vergeten zeker het zuur niet: atjar ketimoen of atjar tjampoer zorgt voor frisheid en kan eigenlijk altijd wel erbij!
En dan nog de details die het geheel afmaken. Wat gebakken uitjes, kroepoek en eventueel een klodder sambal of chilisaus. Selamat makan!
32 reacties
Yup, deze blijft erin. Heerlijk!!! Ik heb minder Mihoen maar meer witte kool gebruikt.
Leuk Cecile, en geef er vooral je eigen draai aan! 🙂
Deze mihoen heb ik net gemaakt. En hij was kei lekker! Zelfs manlief vond het lekker en da’s een hele moeilijke eter. Zeker voor herhaling vatbaar! Dank jullie wel voor dit heerlijke recept!
Dat is een groot compliment Linda! Fijn dat jullie er beide van genoten hebben 🙂
Heerlijk recept! Klein beetje vissaus en zoute sojasaus toegevoegd en geserveerd met gebakken uitjes, kroepoek en augurk. Ik was te laat voor een foto… volgende keer, want dit ga ik zeker vaker maken! Dank jullie wel voor dit recept!
Klinkt heerlijk Marjolein! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. En die foto zien we nog graag een keer 😉
Toen ik deze mihoen stond te maken zeiden de buren: “ wat ruikt het weer heerlijk bij jullie!”
“ Willen jullie mee eten ?” Vroegen wij?
Heerlijk met z’n 4 gesmuld! Dit is weer een blijvertje!
Nou wat leuk Tim! Fijn dat nu iedereen ervan heeft kunnen genieten 🙂
Ik zou dit mihoen recept graag een keer willen maken, ik vraag me alleen wel af of de katenspek een gewoon onsje van de supermarkt mag zijn, dus al in plakjes??
Tuurlijk Ilona! Gewoon in kleine stukjes snijden 🙂