Home Erik's Asia Mihoen goreng

Mihoen goreng

Indische gebakken rijstnoedels

door SmaakMenutie
Mihoen goreng

Zoals bij oma thuis

Na onze nasi goreng volgens familierecept duiken we opnieuw de Indische keuken in. Maar dit keer maken we onze mihoen goreng.

Deze gebakken rijstvermicelli is minstens zo eenvoudig te maken én net zo vol van smaak. Het fijne aan dit gerecht? Het past zich makkelijk aan wat we in huis hebben. Toch blijven we graag dicht bij hoe het bij mijn oma op tafel kwam, alleen dan met een paar eigentijdse aanpassingen.

Mihoen gerecht

Reuzel en katenspek

Vroeger begon mijn oma standaard met reuzel. Vet van varkens, gesmolten en gezeefd. Tegenwoordig ligt dat niet zomaar meer in de supermarkt, en eerlijk is eerlijk, katenspek is een prima vervanger. Het geeft nog steeds die hartige basis die je nodig hebt om de eerste smaakdragers (boemboetje van sjalot, knoflook, peper) tot hun recht te laten komen. En waarschijnlijk is het heel wat beter voor het cholesterol!

Mihoen recept

We snijden het katenspek in kleine stukjes en bakken het licht uit. Dan gaat er een mengsel bij van fijngemalen sjalotten, een rode peper (eventueel zonder zaadjes), knoflooktenen en wat gemalen laos. Zodra alles is aangefruit voegen we heel fijngesneden blokjes kip toe en laten het geheel rustig garen.

De truc met het eitje

Zoals we wel vaker zien in de Aziatische keuken maken we een roerei in de pan waar de rest al in zit. Daarvoor schuiven we het mengsel even opzij en breken twee eieren in de lege helft van de pan. Door steeds te roeren terwijl het stolt, ontstaat een los roerei. Daarna mengen we het weer met de rest. Zo krijg je overal een beetje ei en heeft het gelijk een bindend effect

Mihoen en kool

We snijden ondertussen spitskool of witte kool fijn (of gebruiken een kant-en-klaar zakje), zo’n 150 tot 200 gram. Die gaat erbij zodra de kip gaar is. Even laten slinken, en dan komt het moment voor de mihoen. Belangrijk is om deze van tevoren uiteraard kort te wellen of koken volgens de verpakking. Maar niet te lang, want te zachte mihoen wordt plakkerig.

Mihoen maken

De mihoen voegen we in porties toe. Steeds een beetje erbij en goed omscheppen. Doen we het in één keer, dan wordt het een worsteling om alles gelijkmatig te mengen. Wel goed voor je spierballen trouwens.

Erbij: saté, zuur en knapperigs

Een bord mihoen goreng kan prima zonder extra’s, maar wij maken er graag zelf bijvoorbeeld saté bij (van kip, varken of een combinatie, afhankelijk van waar we zin in hebben). Ook foe yong hai doet het er goed bij. En we vergeten zeker het zuur niet: atjar ketimoen of atjar tjampoer zorgt voor frisheid en kan eigenlijk altijd wel erbij!

Foeyonghai
Mihoen goreng is heerlijk met foe yong hai

En dan nog de details die het geheel afmaken. Wat gebakken uitjes, kroepoek en eventueel een klodder sambal of chilisaus. Selamat makan!

Mihoen goreng

Mihoen goreng

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 173 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g mihoen
  • 150 g katenspek
  • 150 g gesneden spitskool
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eieren
  • 1 kipfilet
  • 1 rode peper
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 4 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie
  • Kroepoek

Zo maak je het

  • Snijd 150 g katenspek in kleine stukjes en bak in een ruime pan (zonder olie) rondom aan. De katenspek hoeft niet door- en door krokant te zijn. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Mix ondertussen in de hakmolen 2 tenen knoflook, 2 sjalotten en 1 rode peper fijn. Je kan het ook ragfijn snijden. Voeg wat zonnebloemolie toe aan de pan en fruit op laag vuur even aan.
  • Snijd  ondertussen 1 (kleine) kipfilet heel fijn (hele kleine stukjes) en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend enkele minuten tot de kip gaar is.
  • Voeg 4 el ketjap manis toe samen met 1 verkruimeld kippenbouillon blokje en 1 tl gemalen laos. Meng door het geheel.
  • Voeg nu ook de katenspek weer toe en laat op laag vuur even pruttelen.
  • Schuif het mengsel nu naar één kant van de pan en voeg 2 eieren toe. Blijf roeren zodat je roerei krijgt. Meng vervolgens door de rest van het geheel.
  • Voeg vervolgens circa 150-200 g spits- of witte kool toe en meng door het geheel. Laat op matig vuur pruttelen (eventueel met deksel).
  • Maak de mihoen door deze 2 minuten te koken in ruim water. Spoel af onder koud water en laat uitlekken.
  • Voeg nu de mihoen stapsgewijs toe en roer steeds goed door elkaar. Doe niet in een keer de mihoen erbij, want dan is het een klus om alles goed te vermengen.
  • Voeg naar smaak extra ketjap manis toe. Serveer met gebakken uitjes, kroepoek en atjar.

Mihoen goreng

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

32 reacties

Noortje 7 december 2020 - 10:43

Voor mij de eerste keer op jullie website maar ik zie zoveel lekkers en zulke positieve berichten dat ik me er ook maar eens aan ga wagen 🙂
Kun je de katenspek weglaten of vervangen door iets anders? Wij eten alleen halal dus ben ik op zoek naar een alternatief?

Reply
SmaakMenutie 7 december 2020 - 12:38

Leuk Noortje! Je kan de katenspek in dat geval gewoon weglaten hoor, tenzij je zelf iets weet wat zoutig is maar wel halal. Geniet er in elk geval van!

Reply
Rina 18 oktober 2020 - 19:06

Heerlijk mihoen gegeten, voor ons weer een blijvertje en zo klaar

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2020 - 10:47

Leuk om te horen Rina, fijn dat ons familierecept in de smaak viel 🙂

Reply
Jacco 13 september 2020 - 23:38

Vanavond gemaakt. Eenvoudig te bereiden maar o zo lekker. Ik had voor 4 gemaakt in de hoop dat ik iets over zou houden voor morgen. Maar helaas, we hebben met 3 personen alles op. Het gerecht viel erg in de smaak bij iedereen. Bedankt voor het delen van het familierecept.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:02

Wat leuk om te horen Jacco, fijn dat alles is op gegaan. Volgende keer gewoon wat extra maken 😉

Reply
Franzis Koch 12 september 2020 - 20:41

Oja en het was Bami Goreng wat je moet eten op je verjaardag de dag zelf niet de dag vd rijsttafel. De lange sliert vd bami brengt een lang leven. ((Bij geloof))

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 10:59

Wat een leuk weetje, bedankt voor het delen Franzis!

Reply
Franzis Koch 12 september 2020 - 19:53

Zo heb ik het ook ongeveer geleerd. De reuzel om in te bakken maar dan met doorregen varkenslapjes voorzien van peper en jahe en kipfilet. De rauwe rode paprika flinterdun als laatste erdoorheen voor het knappertje en verder veel knoflook en wat lombok. Werd gegeten met acar ketimun soms met ayam pedis en..al!

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:01

Klinkt heerlijk Franzis, vooral de flinterdunne rode paprika gaan wij zeker ook eens proberen 🙂

Reply
1 2 3 4