Uitgekraaid
Wist je dat coq au vin ooit bedacht is om iets te doen met de ‘uitgekraaide’ haan van de boerderij? Om toch nog iets van het stugge vlees van de haan te maken bedachten de Fransen dat je hem dan vooral heel lang moet marineren en lang laten sudderen. Uiteraard ondergedompeld in de rode wijn. Wat betreft ingrediënten heeft het wel wat weg van boeuf bourguignon, alleen stoven we dan rundvlees in rode wijn met champignons, ui en spekjes.
Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf. Maar geloof mij. Het is de ‘moeite’ van het wachten meer dan waard. Het hoeft heus geen 24 uur maar een uurtje of 6 is echt wel noodzakelijk. En ach, hoeveel moeite is het om iets te laten marineren? Je kan ondertussen gewoon naar je werk, de stad in of gaan slapen. Wij maken de klassieke variant. Dus een nachtje marineren, lekkere grove groenten en spekjes erbij en natuurlijk laten stoven. Oja, over de wijn die je moet gebruiken bestaan allerlei verhalen. Maar elke rode wijn volstaat, mits hij maar lekker vol is. En dat hoeft natuurlijk niet een dure fles Bourgogne te zijn!
39 reacties
Echt een wauw recept!
Een vraagje toch, mijn kip viel gisteren avond helemaal uit elkaar, het was bijna pulled chicken geworden. Heb je een tip om dan vanavond niet weer te laten gebeuren? 🙂
Wat leuk om te horen Loes! Wellicht heb je het iets te lang laten stoven of misschien was de kip wat kleiner? Als de smaak maar goed is, dat is het belangrijkste. Geniet er weer van vanavond!
Gevogelte fond toevoegen ,dat verrijkt de smaak.
Verder een fantastisch recept
Bedankt voor de tip Karin! 🙂
Voorbereiding klaar, gisteren alles in de marinade. vanavond lekker eten. Zin in.
Lekker Bernadette, geniet ervan! 🙂
Fantastisch recept jongens. Helder beschreven ook allemaal. Thanks !
Bedankt voor het compliment Jan Jaap! Dat is ook precies wat we voor ogen hebben, recepten die iedereen kan maken zonder ingewikkelde beschrijvingen 🙂
Het feest begint al met al de ingrediënten klaar te maken. Je ruikt het Franse platteland. Met dit in je achterhoofd is het een feest om het klaar te maken tesamen met een glas rode wijn. Eet smakelijk. Heerlijk
Erg leuk om te horen dat het een feestje was om het klaar te maken en op te eten Martin, fijn! 🙂