Home Hoofdgerechten Coq au vin

Coq au vin

kip gestoofd in rode wijn

door SmaakMenutie
Klassieke coq au vin

Uitgekraaid

Wist je dat coq au vin ooit bedacht is om iets te doen met de ‘uitgekraaide’ haan van de boerderij? Om toch nog iets van het stugge vlees van de haan te maken bedachten de Fransen dat je hem dan vooral heel lang moet marineren en lang laten sudderen. Uiteraard ondergedompeld in de rode wijn. Wat betreft ingrediënten heeft het wel wat weg van boeuf bourguignon, alleen stoven we dan rundvlees in rode wijn met champignons, ui en spekjes.

Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf. Maar geloof mij. Het is de ‘moeite’ van het wachten meer dan waard. Het hoeft heus geen 24 uur maar een uurtje of 6 is echt wel noodzakelijk. En ach, hoeveel moeite is het om iets te laten marineren? Je kan ondertussen gewoon naar je werk, de stad in of gaan slapen. Wij maken de klassieke variant. Dus een nachtje marineren, lekkere grove groenten en spekjes erbij en natuurlijk laten stoven. Oja, over de wijn die je moet gebruiken bestaan allerlei verhalen. Maar elke rode wijn volstaat, mits hij maar lekker vol is. En dat hoeft natuurlijk niet een dure fles Bourgogne te zijn!

Klassieke coq au vin

Coq au vin

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 145 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1,5 kg kippenbouten 
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 25 g bloem
  • 1 liter rode wijn
  • 9 sjalotten
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • Verse tijm
  • Verse rozemarijn
  • Verse peterselie
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Schenk 1 liter rode wijn (ca. 1,5 fles) in een kookpan en laat 10 minuten zacht inkoken. 
  • Snijd de kippenbouten doormidden, zodat je een drumstick en een stuk kipdij krijgt. Je kunt ook een hele kip in stukken snijden of alleen drumsticks of kipdij gebruiken. Doe de stukken kip in een ruime braadpan.
  • Snijd ondertussen 1 grote winterpeen in plakjes, 8 sjalotten in de lengte doormidden en 3 stengels bleekselderij in plakjes. Voeg de groenten toe aan de kip, samen met een paar takjes verse tijm, peterselie en rozemarijn.
  • Schenk de ingekookte rode wijn over de kip en groenten en laat afgedekt 6 tot 24 uur in de koelkast staan.
  • Haal de gemarineerde kip uit de wijn en zet apart. Giet de groenten door een vergiet in een ruime kom, zodat de wijn weer helder wordt. Verwijder de tijm, rozemarijn en peterselie. Bewaar de groenten.
  • Maak de braadpan schoon en verhit een klont roomboter. Braad de kipstukken 5 tot 7 minuten per kant tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg apart.
  • Bak 125 gerookte spekreepjes in het vet van de kip rondom licht krokant. Snipper 1 sjalot en snijd 2-3 tenen knoflook fijn en fruit 2-3 minuten mee.
  • Zet het vuur lager en voeg 25 g bloem toe. Bak de bloem gaar tot een roux ontstaat. Voeg vervolgens steeds een soeplepel van de gezuiverde wijn toe. Roer goed door totdat er een licht gebonden saus ontstaat. 
  • Voeg de gebraden stukken kip weer toe samen met de groenten.
  • Bak 250 g gesneden kastanjechampignons in een klontje roomboter totdat ze bruin zijn en al het vocht verdampt is. Voeg de champignons toe aan de kip en groenten.
  • Laat het geheel minimaal 90 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Verwijder na een uur de deksel en laat nog 20-30 minuten zonder deksel pruttelen, zodat de saus kan indikken. Roer af en toe.
  • Serveer met aardappeltjes, frietjes of met aardappelpuree. En drink er natuurlijk een goed glas rode wijn bij.

Coq au vin maken Coq au vin groenten Coq au vin marineren Coq au vin recept Coq au vin kip Coq au vin in rode wijnKlassieke coq au vin Recept coq au vin Coq au vin recept

TIP

De smaak te pakken? Probeer ook eens onze coq à la bière. Lijkt op deze Franse klassieker, maar dan is de kip gestoofd in donker tripel bier!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

39 reacties

Robert 20 juli 2020 - 13:50

Heerlijk gerecht! Net als veel van jullie gerechten. Echt een leuke site!

Reply
SmaakMenutie 21 juli 2020 - 11:47

Thanks Robert voor het compliment! En fijn dat de coq au vin in de smaak viel 🙂

Reply
Anny 6 juli 2020 - 12:15

super lekker, recept uitgeprint en komt in mijn favoriete recepten map

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2020 - 13:22

Wat leuk! Fijn dat onze coq-au-vin in de smaak viel Anny 🙂

Reply
Tommie 8 april 2020 - 13:56

Was helemaal geen verkeerd gerecht. Nergens wordt echter gesproken over peper, zout en dat had het wel echt nodig deze wijn-kip! 😉

Reply
SmaakMenutie 8 april 2020 - 14:27

Hoi Tommie, vinden wij niet nodig maar geef er vooral je eigen draai aan!

Reply
Tommie 9 april 2020 - 09:32

Klein snufje zout beschouw ik gelukkig niet als mijn eigen draai! 😉 Verder heerlijk van gegeten en daarna schoonouders nog 2 dagen. Best veel met zijn 2-en dit gerecht.

Reply
Erik 31 januari 2020 - 14:19

een klassieker maken ze met haan of te wel coq

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2020 - 14:24

Klopt Erik, dat beschrijven we ook in ons intro! Wij gebruiken kippenbouten, maar daar hoef je natuurlijk niet aan te houden 😉

Reply
Betty 23 oktober 2019 - 09:13

Afgelopen week de coq au vin gemaakt, was weer heerlijk! Maak veel van jullie recepten, er is me nog geen een tegenvallen.

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2019 - 09:06

Leuk om te horen Betty! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Karin 3 november 2019 - 11:03

Heerlijk ,maar de wijn inkoken van te voren dat is echt niet nodig !!!

Reply
SmaakMenutie 3 november 2019 - 11:18

Hoi Karin, misschien is het ook niet per sé nodig, maar dit is hoe wij ‘m lekker vinden 🙂

Reply
Pauline 23 juli 2023 - 12:46

Welke rode wijn 🍷 gebruik je hiervoor?

Reply
SmaakMenutie 24 juli 2023 - 15:12

Check intro, maakt niet zo heel veel uit! 😉

1 2 3 4