Uitgekraaid
Wist je dat coq au vin ooit bedacht is om iets te doen met de ‘uitgekraaide’ haan van de boerderij? Om toch nog iets van het stugge vlees van de haan te maken bedachten de Fransen dat je hem dan vooral heel lang moet marineren en lang laten sudderen. Uiteraard ondergedompeld in de rode wijn. Wat betreft ingrediënten heeft het wel wat weg van boeuf bourguignon, alleen stoven we dan rundvlees in rode wijn met champignons, ui en spekjes.
Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf. Maar geloof mij. Het is de ‘moeite’ van het wachten meer dan waard. Het hoeft heus geen 24 uur maar een uurtje of 6 is echt wel noodzakelijk. En ach, hoeveel moeite is het om iets te laten marineren? Je kan ondertussen gewoon naar je werk, de stad in of gaan slapen. Wij maken de klassieke variant. Dus een nachtje marineren, lekkere grove groenten en spekjes erbij en natuurlijk laten stoven. Oja, over de wijn die je moet gebruiken bestaan allerlei verhalen. Maar elke rode wijn volstaat, mits hij maar lekker vol is. En dat hoeft natuurlijk niet een dure fles Bourgogne te zijn!
39 reacties
Heerlijk gerecht! Net als veel van jullie gerechten. Echt een leuke site!
Thanks Robert voor het compliment! En fijn dat de coq au vin in de smaak viel 🙂
super lekker, recept uitgeprint en komt in mijn favoriete recepten map
Wat leuk! Fijn dat onze coq-au-vin in de smaak viel Anny 🙂
Was helemaal geen verkeerd gerecht. Nergens wordt echter gesproken over peper, zout en dat had het wel echt nodig deze wijn-kip! 😉
Hoi Tommie, vinden wij niet nodig maar geef er vooral je eigen draai aan!
Klein snufje zout beschouw ik gelukkig niet als mijn eigen draai! 😉 Verder heerlijk van gegeten en daarna schoonouders nog 2 dagen. Best veel met zijn 2-en dit gerecht.
een klassieker maken ze met haan of te wel coq
Klopt Erik, dat beschrijven we ook in ons intro! Wij gebruiken kippenbouten, maar daar hoef je natuurlijk niet aan te houden 😉
Afgelopen week de coq au vin gemaakt, was weer heerlijk! Maak veel van jullie recepten, er is me nog geen een tegenvallen.
Leuk om te horen Betty! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Heerlijk ,maar de wijn inkoken van te voren dat is echt niet nodig !!!
Hoi Karin, misschien is het ook niet per sé nodig, maar dit is hoe wij ‘m lekker vinden 🙂
Welke rode wijn 🍷 gebruik je hiervoor?
Check intro, maakt niet zo heel veel uit! 😉