Gazpacho

Spaanse koude tomatensoep

door SmaakMenutie
Gazpacho

Zomersoepje

In het verleden maakten we al eens salmorejo, maar een recept voor gazpacho ontbrak nog op de website. Een koude soep van gepureerde rijpe tomaten, rode paprika en komkommer. Gazpacho dient net als zijn Spaanse zusje (ijs)koud gegeten te worden en maakt het dus echt tot een zomersoepje. Een groot verschil met salmorejo is dat je in gazpacho geen stokbrood gebruikt. De traditionele gazpacho is een mooie gladde tomatensoep die niet te dik is en ook zeker niet te dun. Er horen zeker geen stukjes meer in te zitten, daarom is een goede blender of (staaf)mixer belangrijk. Of haal het daarna nog even door een zeef zodat je een echt gladde gazpacho hebt. Deze klassieker is heerlijk als amuse, voorgerecht of gewoon als hoofdgerecht! Serveer optioneel met croutons en blokjes komkommer.

Gazpacho

Gazpacho

Print dit recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 15 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g tomaten
  • 25 ml extra vierge olijfolie
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 komkommer
  • 1 el witte wijnazijn
  • Klein stokbroodje (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 500-600 g rijpe (tros- of roma)tomaten in grove stukken en doe als eerste in de blender. Voeg ook 1 kleine tl zout toe.
  • Voeg vervolgens 1 grof gesneden rode puntpaprika toe, een grote 1/2 komkommer in stukken, 1 sjalot en 1 teen knoflook.
  • Mix op hoge snelheid tot je een mooie gladde substantie hebt. Als je blender niet superfijn mixt haal het geheel dan even door een zeef zodat je een echt gladde soep hebt.
  • Zet de blender op lage snelheid en schenk langzaam circa 25 ml extra vierge olijfolie erbij. Voeg ook 1 el witte wijnazijn toe.
  • Optioneel: zelf croutons maken. Snijd een stuk (oud) brood in hapklare stukjes, besprenkel riant met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Plaats 6-7 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden tot het brood goudgeel en krokant is.
  • Serveer (ijs)koud met fijngesneden komkommer en verse croutons. Voeg naar smaak extra zout en peper toe of extra olijfolie.

Gazpacho ingrediëntenCroutons cazpachoGazpacho makenGazpacho receptGazpachoKoude tomatensoepGazpacho andaluz

TIP

Wil je de soep extra koud serveren, zet 'm dan nog even in de koelkast of voeg tijdens het mixen 3-4 ijsblokjes toe.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

1 reactie

Arie den Toom 22 juni 2022 - 15:35

Zelf maak ik vaak Gazpacho maar ik haal wel de zaadjes uit de tomaten, veel lekkerder.

Reply