Home Vlees en kip Kipschnitzel

Kipschnitzel

met ravigotesaus

door SmaakMenutie
Kipschnitzel

Klassiek en geliefd

Vandaag brengen we een vleugje Oostenrijk naar de keuken met een klassiek en geliefd gerecht: kipschnitzel.

De meest iconische schnitzel is zonder twijfel de Wiener schnitzel, traditioneel bereid met dungesneden kalfsvlees en een goudbruine, knapperige korst. Maar wist je dat de kipschnitzel een minstens zo smakelijk alternatief is? Door de kipfilet te paneren en goudbruin te bakken, krijg je een heerlijk mals stukje vlees met een krokant jasje. En het mooiste? Dit gerecht staat in slechts 30 minuten op tafel!

Schnitzel saus

De perfecte kipschnitzel

De basis van een goede kipschnitzel begint bij het vlees. Kies voor kipfilets van goede kwaliteit en snijd deze, indien nodig, in dunnere plakken. Door de filets licht te pletten met een vleeshamer of onderkant van een pan, worden ze gelijkmatig dun, wat zorgt voor een snellere en gelijkmatige garing. Vervolgens haal je de kip achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Dit klassieke paneerproces zorgt voor die kenmerkende krokante korst. Bak de schnitzels in een ruime hoeveelheid hete boter of olie voor een extra knapperig resultaat.

Kipschnitzel maken

Heerlijk om te combineren

Een kipschnitzel is op zichzelf al een feestje, maar de juiste bijgerechten tillen het geheel naar een hoger niveau. Klassiekers zoals zelfgemaakte frietjes passen er perfect bij. Voor een frisse tegenhanger kun je kiezen voor een Waldorfsalade, een smaakvolle mix van knapperige appel, bleekselderij, walnoten en een romige dressing. Ook een lichte komkommersalade met dille of een frisse colslaw doet het goed als bijgerecht.

Waldorfsalade
Serveer de kipschnitzels met een frisse Waldorfsalade

Kies je favoriete saus

De juiste saus maakt de maaltijd compleet. Een romige champignonroomsaus, rijk van smaak en vol zachte stukjes champignon, geeft een luxe twist aan de schnitzel. Liever iets fris en licht? Ga dan voor ravigotesaus, een pittige, kruidige saus met augurk en dille. Beide opties passen perfect bij de krokante schnitzel. Mahlzeit!

Ravigotesaus
Ravigotesaus
Kipschnitzel

Kipschnitzel

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 41 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 40 g paneermeel
  • 40 g bloem
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zout
  • Peper
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Sla 2 kipfilets plat met een vleeshamer of gebruik de onderkant van een pan. 
  • Bestrooi de kipfilets rondom met zout, peper en paprikapoeder.
  • Zet 3 diepe borden klaar en vul van links naar rechts met 40 g bloem, 1 geklutst ei en 40 g paneermeel.
  • Wentel nu de kipfilets eerst door de bloem, zorg dat ze goed bedekt zijn en schud de rest los van de kip. Daarna haal je ze door de ei, wederom goed bedekken. En tot slot door het paneermeel.
  • Verhit een flinke roomklont boter in een ruime koekenpan en bak op middelhoog vuur 8-10 minuten gaar. Serveer met een schijfje citroen en bijvoorbeeld frietjes. Lekker met ravigotesaus!

Schnitzel receptSchnitzel

TIP

Liever een schnitzel van varkensvlees? Kijk dan even hier.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

Melanie 7 december 2020 - 22:02

Gister dit gerecht gemaakt en het smaakte heerlijk!?
Bedankt en ga zo door! ??

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:30

Fijn dat de schnitzel in de smaak viel Melanie, leuk om te horen! 🙂

Reply
Brenda 20 november 2021 - 17:11

Vandaag gemaakt. en is in de smaak gevallen dankjewel

Reply
John Coertjens 26 augustus 2023 - 13:17

Wil je een extra krokante paneerlaag om je scnitzel voeg dan 1-2 el ijskoud bruisend water toe wanneer je het ei losklopt.

Reply
John Coertjens 26 augustus 2023 - 13:18

Wil je een extra krokante paneerlaag om je schnitzel voeg dan 1-2 el ijskoud bruisend water toe wanneer je het ei losklopt.

Reply