Home Hoofdgerechten De allerlekkerste varkenshaas met spek en champignonroomsaus

De allerlekkerste varkenshaas met spek en champignonroomsaus

door SmaakMenutie

Feestelijk ovengerecht

Deze heerlijke ovenschotel varkenshaas met spek en champignonroomsaus kan iedereen maken! Een super feestelijk gerecht dat het zeker goed zal doen tijdens de feestdagen. Ook als je veel gasten hebt is dit gerecht een uitkomst. Makkelijk, snel en uitermate smaakvol. De varkenshaas wordt ingesmeerd met een lekkere laag mosterd en vervolgens omwikkeld met een plakje katenspek. Maak er lekker wat (vergeten) groenten bij en bijvoorbeeld een gepofte aardappel of aardappeltjes met rozemarijn en klaar!

Varkenshaas met spek en champignon roomsaus

Varkenshaas met spek en champignonroomsaus

Deze heerlijke ovenschotel varkenshaas met spek en champignonroomsaus kan iedereen maken! Een super feestelijk gerecht dat het zeker goed zal doen... Hoofdgerechten De allerlekkerste varkenshaas met spek en champignonroomsaus European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.0/5
( 25 keer gestemd )

Ingrediënten

2 varkenshaasjes (ca 600 gram totaal)
250 gr (kastanje) champignons
100 gr katenspek of pancetta
2 kleine sjalotten
2 tenen knoflook
150 ml kookroom
100 ml witte wijn
50 gr room- of bakboter
1 (varkens)bouillon blokje
Grove mosterd
Verse tijm en rozemarijn
Halve citroen
Cherry tomaatjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 170 graden. Haal het vlees minimaal 30 minuten van te voren uit de koeling zodat het op kamertemperatuur is.
  • Bestrijk de varkenshaasjes met zout en peper. Verhit een flinke scheut (50 gr) roomboter in een koekenpan en bak de varkenshaasjes in een paar minuten bruin aan beide zijden. Laat ze daarna rusten in aluminiumfolie.
  • Snijd 2 kleine sjalotten en 2 teentjes knoflook fijn en fruit deze op laag vuur aan in het vet van de varkenshaasjes.
  • Leg ondertussen de katenspek op een snijplak en bestrooi deze met fijngesneden rozemarijn, de blaadjes tijm en wat verse peper.
  • Haal de varkenshaas uit het folie en bestrijk ruim met grove mosterd. Leg in het midden van de plakjes katenspek en vouw het spek om de varkenshaas.
  • Snijd de champignons in plakjes (of blokjes) en bak deze mee met de ui en knoflook in de pan. Zodra de champignons vocht afgeven blus je ze af met 100 ml witte wijn. Breng de wijn aan de kook en laat deze enkele minuten inkoken.
  • Voeg dan 150 ml kookroom toe, 1 verkruimeld bouillonblokje en 1 el grove mosterd. Laat even kort sudderen op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren.
  • Neem een ovenschaal of braadslee en giet het champignonmengsel hierin. Leg de varkenshaasjes met spek hier bovenop en voeg ook 4 schijfjes citroen toe. Eventueel kan je nog wat cherrytomaatjes toevoegen.
  • Plaats het geheel circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Mmmm! Eet smakelijk.

Varkenshaas met spekVarkenshaas receptVarkenshaasje in de oven

Misschien valt dit ook in de smaak