Home Hoofdgerechten Varkenshaas met spek en champignonroomsaus

Varkenshaas met spek en champignonroomsaus

door SmaakMenutie
Varkenshaas met spek en champignon roomsaus

Feestelijk ovengerecht

Deze heerlijke ovenschotel varkenshaas met spek en champignonroomsaus kan iedereen maken! Een super feestelijk gerecht dat het zeker goed zal doen tijdens de feestdagen. Ook als je veel gasten hebt is dit gerecht een uitkomst. Makkelijk, snel en uitermate smaakvol. De varkenshaas wordt ingesmeerd met een lekkere laag mosterd en vervolgens omwikkeld met een plakje katenspek. Maak er lekker wat (vergeten) groenten bij en bijvoorbeeld een gepofte aardappel of aardappeltjes met rozemarijn en klaar!

Varkenshaas met spek en champignon roomsaus

Varkenshaas met spek en champignonroomsaus

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 46 keer gestemd )

Ingrediënten

250 g (kastanje) champignons
100 g katenspek (of pancetta)
50 g roomboter
150 ml kookroom
100 ml witte wijn
2 varkenshaasjes
2 kleine sjalotten
2 tenen knoflook
1 (runder)bouillon blokje
1/2 citroen
Grove mosterd
Verse tijm
Verse rozemarijn
Cherrytomaten (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 170 graden. Haal het vlees minimaal 30 minuten van te voren uit de koeling zodat het op kamertemperatuur is.
  • Bestrijk de varkenshaasjes met zout en peper. Verhit een flinke scheut (50 gr) roomboter in een koekenpan en bak de varkenshaasjes in een paar minuten bruin aan beide zijden. Laat ze daarna rusten in aluminiumfolie.
  • Snijd 2 kleine sjalotten en 2 teentjes knoflook fijn en fruit deze op laag vuur aan in het vet van de varkenshaasjes.
  • Leg ondertussen de katenspek op een snijplak en bestrooi deze met fijngesneden rozemarijn, de blaadjes tijm en wat verse peper.
  • Haal de varkenshaas uit het folie en bestrijk ruim met grove mosterd. Leg in het midden van de plakjes katenspek en vouw het spek om de varkenshaas.
  • Snijd de champignons in plakjes (of blokjes) en bak deze mee met de ui en knoflook in de pan. Zodra de champignons vocht afgeven blus je ze af met 100 ml witte wijn. Breng de wijn aan de kook en laat deze enkele minuten inkoken.
  • Voeg dan 150 ml kookroom toe, 1 verkruimeld bouillonblokje en 1 el grove mosterd. Laat even kort sudderen op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren.
  • Neem een ovenschaal of braadslee en giet het champignonmengsel hierin. Leg de varkenshaasjes met spek hier bovenop en voeg ook 4 schijfjes citroen toe. Eventueel kan je nog wat cherrytomaatjes toevoegen.
  • Plaats het geheel circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Mmmm! Eet smakelijk.

Varkenshaas met spekVarkenshaas receptVarkenshaasje in de oven

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Mieke 16 mei 2020 - 20:04

Vanavond jullie varkenshaas met spek en champignonroomsaus gemaakt, aangevuld met sperzieboontjes en gebakken aardappeltjes en natuurlijk ook genuttigd. Onze waardering een dikke 9. HEERLIJK!!!!

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2020 - 10:04

Zo dat is een heel groot compliment, dankjewel! Leuk om te horen. Fijn dat ons recept in de smaak viel Mieke 🙂

Reply
Mart 6 juni 2020 - 17:38

Heute für uns beide gekocht mit Pellkartoffeln und Rosenkohl,volles Lob von mein Freundin. echt lecker

Reply
SmaakMenutie 8 juni 2020 - 13:35

Vielen dank Mart! Wir freuen uns, dass alles gut geschmeckt hat 🙂

Reply
Henrike Poutsma 26 december 2020 - 20:29

Heerlijk gerecht! Vandaag op Tweede Kerstdag gegeten en het viel zeer goed in de smaak

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:18

Leuk om te horen Henrike, fijn dat iedereen ervan gesmuld heeft 🙂

Reply
Ellen 5 april 2021 - 21:25

Vandaag gemaakt, het was super. Lekker!!!
En makkelijk te maken.

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 10:57

Leuk te horen Ellen! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Tineke 17 november 2022 - 12:11

Mijn gasten en ik hebben ontzettend genoten van deze manier van varkenshaas bereiden. Ik ga het zeker nogmaals maken. Tineke

Reply
Kees 26 december 2022 - 18:52

Op eerste kerstdag gemaakt en gegeten. Heel lekker hoor. Gasten hebben genoten.

Reply