Home Salades en soepen Kippensoep

Kippensoep

Oud-Hollands recept

door SmaakMenutie
Kippensoep

Krachtvoedsel

Eerder maakten we al oma’s groentesoep en erwtensoep, maar Oud-Hollandse kippensoep ontbrak nog op onze website. Natuurlijk zijn er tal van makkelijke recepten te vinden, maar de klassieke variant is het allerlekkerst. Wil je namelijk échte kippenbouillon trekken, dan volstaat een bouillonblokje uiteraard niet. Het bereiden duurt misschien wat langer, maar dat komt de smaak alleen maar ten goede. Verder voegen we lekker veel groenten als wortel en prei toe zodat het een goedgevulde en gezonde soep wordt. En als je weerstand wat minder is, zal je door dit krachtvoedsel meteen een stuk beter voelen! Tenminste, mij helpt het altijd 🙂

Kippensoep

Kippensoep

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 35 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg kippenbouten (2-3 stuks)
  • 50 g vermicelli
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 preien
  • 2 winterpenen
  • 1 stuk foelie
  • 1/2 citroen
  • Verse platte peterselie

Zo maak je het

  • Begin met de grof gesneden groenten. Snijd 1 winterpeen, 1 prei, 2 stengels bleekselderij en 1 ui redelijk grof. Deze groenten gooi je straks weg. 
  • Doe ruim 2 liter koud water in de pan en voeg 2-3 kippenbouten toe. Breng het water aan de kook en zet daarna het vuur wat lager.
  • Voeg de grof gesneden groenten toe samen met 2 laurierblaadjes, 1 stukje foelie, wat grof gehakte peterselie, 2 flinke tl zout en een flinke draai van de pepermolen. Laat de kip met groenten nu minimaal 2 uur zachtjes pruttelen met deksel op de pan tot de kip bijna uit elkaar valt.
  • Haal de kippenbouten uit de pan en pluk het vlees los van het bot. 
  • Neem een (fijne) zeef en plaats er een schone theedoek in. Schenk langzaam de soep met groenten door de zeef; dit moet wellicht in etappes. Het zorgt er gelijk voor dat het overtollige kippenvet achterblijft.
  • Snijd 1 winterpeen en 1 stengel bleekselderij in fijne blokjes, snipper 1 ui en snijd 1 prei in dunne ringen. Snijd ook een handje peterselie fijn. Voeg alles toe aan de bouillon samen de geplukte kip. Laat nog 15-30 minuten zachtjes meekoken.
  • Voeg de laatste 10 minuten 50 g vermicelli toe aan de soep en een scheut verse citroensap.
  • Proef of de smaak naar wens is. Voeg desgewenst extra peper, zout of een kip bouillonblokje toe. Je kan ook wat ketjap of sojasaus toevoegen. Nét wat je lekker vindt!

Kippensoep receptKippensoep makenKippensoepKippen soepKippesoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

9 reacties

Nicolien 22 januari 2022 - 21:14

Lijkt een beetje op mijn kippensoep, maar dan met meer groenten.
Vooraf week ik de kippenbouten zo’n 15 minuten zodat je het vel er makkelijk af kunt halen en evt het levertje eruit.
Deze variant staat binnenkort ook bij ons op tafel!

Reply
Janez 23 januari 2022 - 03:15

Heb het gemaakt heerlijk!😋

Reply
Ilona 23 januari 2022 - 13:45

Ik ben altijd heel erg gek geweest op soepen, maar nu ik nierpatiënt ben en maar heel weinig zout binnen mag krijgen (zeker geen zout uit een potje) kan ik eigenlijk geen soep meer eten omdat deze meestal veel zout bevatten. Ik heb al geprobeerd om het zoutloos te doen maar dan smaakt het nergens naar. Hebben jullie een idee wat ik als vervanging voor zout kan gebruiken zodat het toch lekker kan zijn om soep te eten? Het mag ook een pittige combi zijn als het maar weer leuk is om soep te eten!

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2022 - 11:21

Wat vervelend Ilona! Ik weet dat je dan ook wat cayennepeper toe kan voegen of sambal (maar daar zit waarschijnlijk ook zout in). Je zou ook onze sambal badjak kunnen gebruiken, daar kan je het zout achterwege laten. Dat zou weinig afdoen aan de smaak, het is namelijk een perfecte smaakmaker 🙂

Reply
Jolanda 7 februari 2022 - 22:37

Hoi deze kippensoep gemaakt hij was heerlijk het het gewoon zout alleen vervanging door hymalay zout deze gaat vaker bij ons op tafel komen klasse kom maar op met meerdere soepen en de warme maaltijden zijn van jullie ook klasse

Reply
Beatrijs 6 juni 2022 - 13:31

Laat nog 15-30 minuten zachtjes meekoken.
Voeg de laatste 10 minuten 50 g vermicelli toe aan de soep en een scheut verse citroensap

Mijn vraag is vallen de laatste 10 minuten in de 15 – 30 minuten…Of komen deze minuten er nog extra bij

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2022 - 12:01

Het eerste Beatrijs! 🙂

Reply
Rob 7 december 2022 - 11:33

Wederom een soep die ik geregeld maak, volgende keer verdubbel ik hoeveelheden hij is te vlug op.

Reply
Rob Warnars 1 april 2023 - 16:06

Ook er venkel bij gedaan. De grove/harde stukken van de venkel, prei, selderij en wortel doe ik in een groentezakje en laat met de gekneusde peperkorrels en klein stukje gember meetrekken met de bouillon. Na vlees gaar de rest van de gesneden groente erin en met bouillonblokjes op smaak brengen. Gebruik i.p.v. vermicelli verse tagliatelle voor. Is minder vlug dik.

Reply