Home Salades en soepen Kippensoep

Kippensoep

Oud-Hollands recept

door SmaakMenutie
Kippensoep

Zoals oma die maakte

We hebben al eerder genoten van oma’s groentesoep en een stevige erwtensoep, maar een klassieke Oud-Hollandse kippensoep mocht natuurlijk niet ontbreken. Er zijn genoeg snelle recepten te vinden, maar niets gaat boven de authentieke versie.

Kippesoep

Voor een écht smaakvolle kippenbouillon heb je meer nodig dan een simpel bouillonblokje. Het vergt wat meer tijd en geduld, maar dat wordt beloond met een diepere, vollere smaak. We voegen bovendien een flinke hoeveelheid groenten toe, zoals wortel en prei, zodat de soep niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam is. En als je weerstand even een oppepper nodig heeft, werkt deze hartverwarmende soep als een wondermiddel – althans, dat is onze ervaring!

De basis: een krachtige bouillon

De sleutel tot een echte Oud-Hollandse kippensoep is de bouillon. In plaats van een snelle oplossing met bouillonblokjes, trekken we de bouillon van kippenbouten. Dit zorgt niet alleen voor smaak, maar geeft de soep ook extra voedingsstoffen. Door de kip langzaam te laten sudderen met kruiden zoals laurier, foelie en peterselie, ontstaat een rijke en volle bouillon. Hoe langer de bouillon kan trekken, hoe beter de smaak zich ontwikkelt. Na een paar uur heb je een krachtige bouillon die de basis vormt van deze heerlijke soep.

Kippensoep maken

Rijke vulling

Kippensoep is niet compleet zonder een flinke hoeveelheid groenten. Wortel en prei zorgen voor een zoete en hartige balans, terwijl bleekselderij een frisse touch geeft. Vaak wordt er ook vermicelli toegevoegd, waardoor de soep net wat meer body krijgt. Wie van extra vulling houdt, kan nog champignons of bloemkoolroosjes toevoegen. Zo wordt de soep nóg voedzamer. En laten we eerlijk zijn: een goedgevulde soep is het allerlekkerst, zeker op koude dagen!

Kippen soep

Penicilline in een kom

Van oudsher staat kippensoep bekend als een krachtig middel tegen verkoudheid en griep. Dit is geen fabeltje: de warme bouillon helpt namelijk echt om de luchtwegen los te maken, terwijl de eiwitten en mineralen uit de kip bijdragen aan het herstel. De groenten leveren daarnaast belangrijke vitaminen en antioxidanten. Of je nu echt ziek bent of gewoon een opkikker nodig hebt, een kom zelfgemaakte kippensoep doet wonderen. Niet voor niets wordt het vaak ‘penicilline in een kom’ genoemd!

Zelf maken? Zeker doen!

Hoewel het maken van een klassieke kippensoep wat tijd kost, is het absoluut de moeite waard. Je huis vult zich met een heerlijke geur en je proeft direct het verschil met kant-en-klare varianten. Bovendien kun je de soep makkelijk in porties invriezen, zodat je altijd een voorraadje hebt. Dus trek die grote soeppan maar uit de kast en geniet van een nostalgische kom pure troost!

Kippensoep recept
Kippensoep

Kippensoep

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 46 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg kippenbouten (2-3 stuks)
  • 50 g vermicelli
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 preien
  • 2 winterpenen
  • 1 stuk foelie
  • 1/2 citroen
  • Verse platte peterselie

Zo maak je het

  • Begin met de grof gesneden groenten. Snijd 1 winterpeen, 1 prei, 2 stengels bleekselderij en 1 ui redelijk grof. Deze groenten gooi je straks weg. 
  • Doe ruim 2 liter koud water in de pan en voeg 2-3 kippenbouten toe. Breng het water aan de kook en zet daarna het vuur wat lager.
  • Voeg de grof gesneden groenten toe samen met 2 laurierblaadjes, 1 stukje foelie, wat grof gehakte peterselie, 2 flinke tl zout en een flinke draai van de pepermolen. Laat de kip met groenten nu minimaal 2 uur zachtjes pruttelen met deksel op de pan tot de kip bijna uit elkaar valt.
  • Haal de kippenbouten uit de pan en pluk het vlees los van het bot. 
  • Neem een (fijne) zeef en plaats er een schone theedoek in. Schenk langzaam de soep met groenten door de zeef; dit moet wellicht in etappes. Het zorgt er gelijk voor dat het overtollige kippenvet achterblijft.
  • Snijd 1 winterpeen en 1 stengel bleekselderij in fijne blokjes, snipper 1 ui en snijd 1 prei in dunne ringen. Snijd ook een handje peterselie fijn. Voeg alles toe aan de bouillon samen de geplukte kip. Laat nog 15-30 minuten zachtjes meekoken.
  • Voeg de laatste 10 minuten 50 g vermicelli toe aan de soep en een scheut verse citroensap.
  • Proef of de smaak naar wens is. Voeg desgewenst extra peper, zout of een kip bouillonblokje toe. Je kan ook wat ketjap of sojasaus toevoegen. Nét wat je lekker vindt!

Kippensoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

9 reacties

Nicolien 22 januari 2022 - 21:14

Lijkt een beetje op mijn kippensoep, maar dan met meer groenten.
Vooraf week ik de kippenbouten zo’n 15 minuten zodat je het vel er makkelijk af kunt halen en evt het levertje eruit.
Deze variant staat binnenkort ook bij ons op tafel!

Reply
Janez 23 januari 2022 - 03:15

Heb het gemaakt heerlijk!😋

Reply
Ilona 23 januari 2022 - 13:45

Ik ben altijd heel erg gek geweest op soepen, maar nu ik nierpatiënt ben en maar heel weinig zout binnen mag krijgen (zeker geen zout uit een potje) kan ik eigenlijk geen soep meer eten omdat deze meestal veel zout bevatten. Ik heb al geprobeerd om het zoutloos te doen maar dan smaakt het nergens naar. Hebben jullie een idee wat ik als vervanging voor zout kan gebruiken zodat het toch lekker kan zijn om soep te eten? Het mag ook een pittige combi zijn als het maar weer leuk is om soep te eten!

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2022 - 11:21

Wat vervelend Ilona! Ik weet dat je dan ook wat cayennepeper toe kan voegen of sambal (maar daar zit waarschijnlijk ook zout in). Je zou ook onze sambal badjak kunnen gebruiken, daar kan je het zout achterwege laten. Dat zou weinig afdoen aan de smaak, het is namelijk een perfecte smaakmaker 🙂

Reply
Jolanda 7 februari 2022 - 22:37

Hoi deze kippensoep gemaakt hij was heerlijk het het gewoon zout alleen vervanging door hymalay zout deze gaat vaker bij ons op tafel komen klasse kom maar op met meerdere soepen en de warme maaltijden zijn van jullie ook klasse

Reply
Beatrijs 6 juni 2022 - 13:31

Laat nog 15-30 minuten zachtjes meekoken.
Voeg de laatste 10 minuten 50 g vermicelli toe aan de soep en een scheut verse citroensap

Mijn vraag is vallen de laatste 10 minuten in de 15 – 30 minuten…Of komen deze minuten er nog extra bij

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2022 - 12:01

Het eerste Beatrijs! 🙂

Reply
Rob 7 december 2022 - 11:33

Wederom een soep die ik geregeld maak, volgende keer verdubbel ik hoeveelheden hij is te vlug op.

Reply
Rob Warnars 1 april 2023 - 16:06

Ook er venkel bij gedaan. De grove/harde stukken van de venkel, prei, selderij en wortel doe ik in een groentezakje en laat met de gekneusde peperkorrels en klein stukje gember meetrekken met de bouillon. Na vlees gaar de rest van de gesneden groente erin en met bouillonblokjes op smaak brengen. Gebruik i.p.v. vermicelli verse tagliatelle voor. Is minder vlug dik.

Reply