Zoals oma die maakte
We hebben al eerder genoten van oma’s groentesoep en een stevige erwtensoep, maar een klassieke Oud-Hollandse kippensoep mocht natuurlijk niet ontbreken. Er zijn genoeg snelle recepten te vinden, maar niets gaat boven de authentieke versie.
Voor een écht smaakvolle kippenbouillon heb je meer nodig dan een simpel bouillonblokje. Het vergt wat meer tijd en geduld, maar dat wordt beloond met een diepere, vollere smaak. We voegen bovendien een flinke hoeveelheid groenten toe, zoals wortel en prei, zodat de soep niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam is. En als je weerstand even een oppepper nodig heeft, werkt deze hartverwarmende soep als een wondermiddel – althans, dat is onze ervaring!
De basis: een krachtige bouillon
De sleutel tot een echte Oud-Hollandse kippensoep is de bouillon. In plaats van een snelle oplossing met bouillonblokjes, trekken we de bouillon van kippenbouten. Dit zorgt niet alleen voor smaak, maar geeft de soep ook extra voedingsstoffen. Door de kip langzaam te laten sudderen met kruiden zoals laurier, foelie en peterselie, ontstaat een rijke en volle bouillon. Hoe langer de bouillon kan trekken, hoe beter de smaak zich ontwikkelt. Na een paar uur heb je een krachtige bouillon die de basis vormt van deze heerlijke soep.
Rijke vulling
Kippensoep is niet compleet zonder een flinke hoeveelheid groenten. Wortel en prei zorgen voor een zoete en hartige balans, terwijl bleekselderij een frisse touch geeft. Vaak wordt er ook vermicelli toegevoegd, waardoor de soep net wat meer body krijgt. Wie van extra vulling houdt, kan nog champignons of bloemkoolroosjes toevoegen. Zo wordt de soep nóg voedzamer. En laten we eerlijk zijn: een goedgevulde soep is het allerlekkerst, zeker op koude dagen!
Penicilline in een kom
Van oudsher staat kippensoep bekend als een krachtig middel tegen verkoudheid en griep. Dit is geen fabeltje: de warme bouillon helpt namelijk echt om de luchtwegen los te maken, terwijl de eiwitten en mineralen uit de kip bijdragen aan het herstel. De groenten leveren daarnaast belangrijke vitaminen en antioxidanten. Of je nu echt ziek bent of gewoon een opkikker nodig hebt, een kom zelfgemaakte kippensoep doet wonderen. Niet voor niets wordt het vaak ‘penicilline in een kom’ genoemd!
Zelf maken? Zeker doen!
Hoewel het maken van een klassieke kippensoep wat tijd kost, is het absoluut de moeite waard. Je huis vult zich met een heerlijke geur en je proeft direct het verschil met kant-en-klare varianten. Bovendien kun je de soep makkelijk in porties invriezen, zodat je altijd een voorraadje hebt. Dus trek die grote soeppan maar uit de kast en geniet van een nostalgische kom pure troost!
9 reacties
Lijkt een beetje op mijn kippensoep, maar dan met meer groenten.
Vooraf week ik de kippenbouten zo’n 15 minuten zodat je het vel er makkelijk af kunt halen en evt het levertje eruit.
Deze variant staat binnenkort ook bij ons op tafel!
Heb het gemaakt heerlijk!😋
Ik ben altijd heel erg gek geweest op soepen, maar nu ik nierpatiënt ben en maar heel weinig zout binnen mag krijgen (zeker geen zout uit een potje) kan ik eigenlijk geen soep meer eten omdat deze meestal veel zout bevatten. Ik heb al geprobeerd om het zoutloos te doen maar dan smaakt het nergens naar. Hebben jullie een idee wat ik als vervanging voor zout kan gebruiken zodat het toch lekker kan zijn om soep te eten? Het mag ook een pittige combi zijn als het maar weer leuk is om soep te eten!
Wat vervelend Ilona! Ik weet dat je dan ook wat cayennepeper toe kan voegen of sambal (maar daar zit waarschijnlijk ook zout in). Je zou ook onze sambal badjak kunnen gebruiken, daar kan je het zout achterwege laten. Dat zou weinig afdoen aan de smaak, het is namelijk een perfecte smaakmaker 🙂
Hoi deze kippensoep gemaakt hij was heerlijk het het gewoon zout alleen vervanging door hymalay zout deze gaat vaker bij ons op tafel komen klasse kom maar op met meerdere soepen en de warme maaltijden zijn van jullie ook klasse
Laat nog 15-30 minuten zachtjes meekoken.
Voeg de laatste 10 minuten 50 g vermicelli toe aan de soep en een scheut verse citroensap
Mijn vraag is vallen de laatste 10 minuten in de 15 – 30 minuten…Of komen deze minuten er nog extra bij
Het eerste Beatrijs! 🙂
Wederom een soep die ik geregeld maak, volgende keer verdubbel ik hoeveelheden hij is te vlug op.
Ook er venkel bij gedaan. De grove/harde stukken van de venkel, prei, selderij en wortel doe ik in een groentezakje en laat met de gekneusde peperkorrels en klein stukje gember meetrekken met de bouillon. Na vlees gaar de rest van de gesneden groente erin en met bouillonblokjes op smaak brengen. Gebruik i.p.v. vermicelli verse tagliatelle voor. Is minder vlug dik.