Frikadel djawa
Onze Indische gehaktballetjes zijn een regelrechte hit, dus na herhaaldelijke verzoeken van onze lezers kon een recept voor ‘Javaanse gehaktballetjes’ niet uitblijven.
Deze heerlijke gehaktballetjes staan in Indonesië bekend als frikadel djawa. Ze zijn kruidig en perfect als borrelhapje of als onderdeel van een rijsttafel. Met dit recept maak je ongeveer 30 balletjes, voldoende voor 4 tot 5 personen.
Wat is frikadel djawa?
Frikadel djawa is een traditioneel Javaans gerecht dat zich onderscheidt door zijn verfijnde kruidenmix en volle smaak. De Javaanse gehaktballetjes worden gemaakt van gehakt en gefrituurd tot ze een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant hebben. De unieke smaak komt uiteraard van de boemboe, de welbekende kruidenpasta die de basis vormt van bijna al onze Indische gerechten.
De perfecte boemboe
De sleutel tot de authentieke smaak van frikadel djawa ligt dus in de boemboe. Voor deze boemboe mixen we sjalotten, knoflook, rode peper, zonnebloemolie, ketoembar (korianderpoeder), djintan (komijnpoeder), trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en een snuf zout tot een fijne pasta. De boemboe fruiten we kort aan zodat de smaken goed vrijkomen. Daarna mengen we het door het gehakt, samen met een eitje, uiteraard ketjap manis, gula djawa (Javaanse palmsuiker), paneermeel en een snuf peper en zout. Dit mengsel laten we daarna minimaal twee uur rusten zodat alle smaken goed kunnen intrekken in het gehakt.
Van gehakt tot krokante balletjes
Na het rusten draaien we het gehaktmengsel tot kleine balletjes. Laten we zeggen ter grootte van een kleine bitterbal. Deze frituren we in zonnebloemolie op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Door het frituren krijgen de balletjes een heerlijk krokante buitenkant terwijl ze van binnen lekker zacht blijven. Je kunt ze warm serveren als snack, maar ook koud zijn ze nog steeds ontzettend lekker!
Serveer met een pittig sausje
Frikadel djawa is op zichzelf al heerlijk maar een goed sausje maakt het wat ons helemaal af. Meng 1 eetlepel sambal oelek, 4 eetlepels ketchup, 1 eetlepel gembersiroop en 1 eetlepel ketjap manis tot een zoet-pittige saus. Serveer de balletjes met dit sausje als dip of druppel het eroverheen voor extra smaak. Perfect voor op een borrelplank of als toevoeging aan je rijsttafel!
20 reacties
Wanneer wordt het paneermeel toegevoegd?
Scherp Johan! Het staat er nu bij 🙂
Wat is de reden dat het gehakt terug in de koelkast gaat?
Zodat het goed in kan trekken!
Oh duh, klinkt logisch.
Wederom bedankt voor jullie snelle reactie!
Hi!
Kan ik ze de dag ervoor ook al maken of zijn ze op het lekkerst de dag zelf?
Kan hoor! Maar op de dag zelf is wel het allerlekkerst 😉
Maken jullie de boemboe met een vijzel of met een keukenmachine?
Met een keukenmachine! Maar een vijzel kan ook hoor, is alleen wat meer werk 😉
Kan ik dit gehakt ook gebruiken voor de Indische saucijzenbroodjes?
Lijkt mij er erg lekker in.
Ja hoor, moet wel kunnen Paul! Goed idee 🙂
Ik heb ze dinsdag gemaakt voor al mijn collega’s in het magazijn en iedereen was lovend
Ik ben zelf Indo en mijn moeder en tot haar oma aan toe deden altijd hele grove gestampte aardappel of kleine stukjes aardappel door het gehakt. Ik zie dit vaak terug bij Indo’s als zij frikadel maken.
Is het mogelijk de balletjes in te vriezen en niet te frituren?
Zou ik niet zo snel met gehakt doen Gerard, wordt er niet lekkerder op als het ontdooid is
Ze zijn heerlijk maar de mijne waren nog vrij zacht van binnen.
Paneermeel vervangen door santen, heerlijk!
Hoi,
Zijn het grote sjalotten of zijn het de kleintjes?
Wij gebruiken bijna altijd de ‘grote’
Heb deze balletjes 2 weken geleden gemaakt en ze waren heerlijk. Er is mij gevraagd om ze ook te maken voor onze borrel kerstavond. Wel mét sausje want ook dat viel zeer goed in de smaak. Dus, alle verse ingrediënten net gekocht om ze morgen te maken. Dinsdag (Kerstavond) heb ik nog heel veel andere dingen te maken/bakken.