Home Erik's Asia Indoburger

Indoburger

Indische hamburger

door SmaakMenutie
Indische hamburger

Een smakelijke variatie op de klassieker

Heb je onze heerlijke Indische balletjes al eens geprobeerd? Dan zal deze Indische hamburger ook zeker in de smaak vallen, ofwel onze Indoburger!

Onze hamburger heeft een twist door de smaken van de Indische keuken toe te voegen aan het recept van de zelfgemaakte hamburger. Binnen een half uur zet jij de lekkerste zelfgemaakte Indoburger op tafel, compleet met een eigen gemaakte pindasaus!

De perfecte burger

De basis van deze Indoburger is rundergehakt dat je kneedt met een mix van Indische specerijen en smaakmakers. Begin met het mengen van het gehakt met twee ragfijngesneden tenen knoflook en een fijn gesneden sjalot. Voeg hier een ei aan toe voor binding en breng het geheel op smaak met één theelepel djintan (komijn), één theelepel ketoembar (koriander), en één theelepel djahé (gemberpoeder). Deze specerijen geven de burger zijn authentieke Indische smaak. Om te zorgen dat de burger niet uit elkaar valt, voeg je 3 tot 4 eetlepels paneermeel toe. Ook gaat er uiteraard ketjap manis in!

Indische hamburger

Draai van het gehaktmengsel vier mooie, grote ballen gehakt en druk ze vervolgens plat tot een hamburger. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Zelfgemaakte pindasaus

Wat is een echte Indoburger zonder een pindasaus? Precies, dat hoort er natuurlijk bij. Gelukkig is het maken van pindasaus helemaal niet moeilijk. Maak een eenvoudige pindasaus door een beetje pindakaas, water, ketjap manis, sambal, citroensap en kruiden als djahé en ketoembar te mengen. Roer alles goed door totdat je een gladde saus krijgt. Zo simpel is het!

Zelfgemaakte pindasaus
Zelfgemaakte pindasaus

Afwerking en serveer suggesties

Nu de burgers en de pindasaus klaar zijn, is het tijd om je Indische hamburger af te maken. Rooster de hamburgerbroodjes kort in de oven of broodrooster voor extra knapperigheid. Bestrijk de onderste helft van het broodje met een beetje chilisaus (of sambal als je van spicy houdt of ketchup als je het liever wat zoeter hebt). Voeg vervolgens een paar schijfjes komkommer toe en plaats de Indoburger er bovenop. Maak het geheel af met een royale laag pindasaus en werk af met gebakken uitjes en eventueel een lente-uitje. Selamat makan – eet smakelijk!

Indoburger
Indische hamburger

Indoburger (Indische hamburger)

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 50 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 150 g pindakaas
  • 4 (hamburger) broodjes
  • 4 tenen knoflook
  • 3 sjalotten 
  • 1 ei
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 citroen
  • 4 el paneermeel
  • 4 el ketjap manis
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl djahé
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl djintan
  • Gebakken uitjes
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Meng in een kom 300 g rundergehakt samen met 2 ragfijn gesneden tenen knoflook, 1 ragfijn gesneden sjalot, 1 ei, 1 tl djintan, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 2 el ketjap manis en 3-4 el paneermeel. Maak 4 grote ballen gehakt en vorm tot een burger.
  • Snijd (of gebruik de hakmolen) 2 tenen knoflook en 2 sjalotten ragfijn. Fruit in een steelpannetje op matig vuur in een klein scheutje zonnebloemolie even aan. Voeg 1 tl sambal toe en meng door het knoflook-ui mengsel.
  • Voeg nu 150 g pindakaas toe en 150 ml warm water. Blijf roeren tot de pindakaas is opgenomen.
  • Voeg 1 kleine tl ketoembar toe samen met 1 tl djahé, 2 el ketjap manis en het sap van een 1/2 citroen. Goed door elkaar roeren op laag tot matig vuur.
  • Besmeer de hamburgers met wat zonnebloemolie en bak ze op matig vuur rondom bruin in 8-10 minuten.
  • Rooster de hamburger-broodjes eventueel even kort aan in de oven of de broodrooster.
  • Bestrijk de onderste helft van het broodje met chilisaus, sambal of ketchup. Plaats een paar schijfjes komkommer en vervolgens de hamburger op het broodje. Dan een riante laag pindasaus en maak af met wat gebakken uitjes en eventueel een lente-uitje.

Indoburger: Indische hamburger

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Sanneke 24 januari 2019 - 16:56

Klinkt lekker, gaan we doen van het weekend. Welke pindakaas gebruiken jullie?

Groetjes Sanneke

Reply
SmaakMenutie 25 januari 2019 - 18:14

Hoi Sanneke, je kan elke pindakaas gebruiken die je wil 🙂 Succes! Groetjes, Erik- SmaakMenutie

Reply
Linda 26 augustus 2020 - 18:55

Heerlijk kun je de ketoembar er ook uit laten, ben daar allergisch voor? Of is de smaak dan heel anders.

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2020 - 09:45

Kan je achterwege laten hoor Linda! 🙂

Reply
Carien 27 oktober 2023 - 16:27

Zou ik ipv rundergehakt ook kipgehakt of halfom kunnen gebruiken? Vindt rundergehakt echt niet lekker.

Carien 12 november 2023 - 10:34

Heren bij de ingrediënten staat 2 tl. Ketoembar en 2 tl. Djahé in het recept wordt er 1tl. gebruikt.

Reply
SmaakMenutie 13 november 2023 - 10:44

Het klopt hoor, wordt ook voor de pindasaus gebruikt 😉

Peggy Ysewyyn 27 maart 2019 - 17:19

Hoi als je geen pindakaas lust wat kun je dan gebruiken?
Groetjes Peggy

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2019 - 11:02

Hoi Peggy, je kan de pindasaus ook achterwege laten. Alhoewel de pindasaus het natuurlijk ook wel een Indoburger maakt 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
SmaakMenutie 31 oktober 2023 - 14:43

@Carien, ja hoor, geen probleem!

Reply
petra 29 november 2020 - 12:39

Een heerlijke burger, gaan we zeker meer maken.

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 10:45

Leuk om te horen Petra! Fijn dat-ie in de smaak viel 🙂

Reply
Hamburger Bijbel 27 januari 2021 - 12:38

Ziet er goed uit! best of both worlds 😉

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2021 - 14:12

Haha idd! 🙂 En thanks!

Reply
Mar 6 mei 2021 - 19:49

Vandaag gemaakt samen met onze 11 jarige klenzoon, het was supergezellig zo samen te koken. We hebben met smaak gegeten. Kleinzoon at drie dikbelegde broodjes hamburger op!

Reply
SmaakMenutie 7 mei 2021 - 10:31

Wat gezellig! Fijn dat jullie samen van deze Indoburger genoten hebben 🙂

Reply
Josje 24 augustus 2022 - 00:48

Vandaag gemaakt. De pindasaus in dit recept was me iets te zuur. Sap van een halve citroen was wat veel. Ik heb suiker toegevoegd.

Reply
Ed 17 maart 2023 - 17:07

Leuk en lekker recept. Ik heb nog een stukje santen toegevoegd aan de pindasaus en dat maakt hem nog lekkerder

Reply
Enrico 25 augustus 2024 - 11:48

Heel lekkere hamburger. In combinatie met ovenfriet en een verse salade, een niet te versmaden zaterdagavondmaal.

Reply