Om je vingers bij af te likken
Vond je onze (mini) Indische balletjes ook zo lekker? Dan ga je deze heerlijke gehaktballetjes in een mild-pittige ketjapsaus ook zeker waarderen.
Ze zijn namelijk super lekker als (warm) borrelhapje maar ze vormen ook een prima onderdeel van een uitgebreide rijsttafel.

De combinatie van het kruidige gehakt en de lichtzoete saus maken deze gehaktballetjes namelijk een favoriet bij al je gasten. Wedden dat ze binnen een mum van tijd op zijn!
De perfecte gehaktballetjes
Voor deze heerlijke gehaktballetjes mengen we half-om-half gehakt met ketjap manis, een eitje, een snufje nootmuskaat, sambal oelek voor een tikkie pittigheid, wat paneermeel voor de binding en ragfijn gesneden sjalotten en knoflook. Breng het geheel nog wat verder op smaak met een beetje zout en peper en draai er vervolgens balletjes van.

Je kan zelf bepalen hoe groot, maar wij maken altijd balletjes van ongeveer 20 gram per stuk. Kleiner dan een bitterbal maar groter dan een soepballetje. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.

De ketjapsaus
De saus maakt deze gehaktballetjes pas écht lekker. We beginnen met het fijnsnijden van de sjalotten, knoflook en een rood pepertje (met of zonder zaadlijsten, afhankelijk van je voorkeur). Fruit deze kort aan in een pan met een scheutje zonnebloemolie tot ze glazig zijn.

Vervolgens voegen we ketjap manis, ketchup, djahé (gemberpoeder), gula djawa (of bruine basterdsuiker), 200 ml water en een half verkruimeld runderbouillonblokje toe. Breng de saus tegen de kook aan en bind deze in etappes met twee eetlepels maïzena (opgelost in een beetje water). Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, giet je ze over de gehaktballetjes en laat je alles nog even kort sudderen op laag vuur.
Wat maakt ketjap manis zo bijzonder?
Ketjap manis is een dikke, zoete sojasaus die, zoals je inmiddels vast wel weet, echt onmisbaar is in de Indische keuken. De rijke, stroperige textuur en diepe smaak komen door het gebruik van palmsuiker en kruiden zoals steranijs en kruidnagel.

Ketjap manis voegt niet alleen een heerlijke zoetheid toe, maar zorgt ook voor een mooie balans tussen hartig en een tikkie pittig in dit gerecht. In combinatie met de andere ingrediënten van de saus ontstaat een onweerstaanbare smaakexplosie bij elk gehaltballetje!
Serveer en geniet!
Deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook super lekker met witte rijst of nasi goreng. Serveer ze met wat verse peterselie of lente-ui voor nog meer smaak en wat kleur. Eén ding is zeker: succes gegarandeerd!

130 reacties
Wauw wat was dit lekker zeg, en ik hou helemaal niet van gehakt!!! Hele gezin heeft zitten smullen. Complimenten hoor!!
Vraagje. Ik wil van deze heerlijk balletjes een extra dubbel portie gaan maken van 800 gr. gehakt. Wat moet ik nu dan als verhoudingen voor de overige ingrediënten gaan aanhouden zodat de smaak etc. goed is.
Leuk Suus! Als je 800 g gehakt gebruikt, zou ik de overige ingrediënten ongeveer verdubbelen. Wat je ook kan doen is de verhoudingen zo laten en het 2x klaarmaken, en ipv 300 g, 400 g gehakt gebruiken. Dat kan prima 🙂 Succes en geniet ervan!
Echt heerlijk deze balletjes, gelijk het recept doorgestuurd naar mijn schoonzus en zij was er ook weg van.
Blijkbaar is het ook erg lekker als je per ongeluk een eetlepel ketchup bij het gehakt gooit, hahaha
Combineert trouwens ook lekker bij hutspot 😉
Ik maak het trouwens al voor de zoveelste keer. Echt hemelse ballen zijn het
ik heb gula djawa schijfjes in huis ,hoe kan ik die dan het beste gebruiken in dit resept .raspen of oplossen .een schijf of is dat teveel .
Oeh die hebben wij zelf niet eerder gebruikt, maar ik zou er een stukje van in doen ter grootte van ongeveer een eetlepel en dan oplossen. Maar kan geen garantie geven dat het klopt 🙂