Home Erik's Asia Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

als borrelhapje of onderdeel van je rijsttafel

door SmaakMenutie
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Om je vingers bij af te likken

Vond je onze (mini) Indische balletjes ook zo lekker? Dan ga je deze heerlijke gehaktballetjes in een mild-pittige ketjapsaus ook zeker waarderen.

Ze zijn namelijk super lekker als (warm) borrelhapje maar ze vormen ook een prima onderdeel van een uitgebreide rijsttafel.

Indische gehaktballetjes recept

De combinatie van het kruidige gehakt en de lichtzoete saus maken deze gehaktballetjes namelijk een favoriet bij al je gasten. Wedden dat ze binnen een mum van tijd op zijn!

De perfecte gehaktballetjes

Voor deze heerlijke gehaktballetjes mengen we half-om-half gehakt met ketjap manis, een eitje, een snufje nootmuskaat, sambal oelek voor een tikkie pittigheid, wat paneermeel voor de binding en ragfijn gesneden sjalotten en knoflook. Breng het geheel nog wat verder op smaak met een beetje zout en peper en draai er vervolgens balletjes van.

Ingrediënten Indische balletjes

Je kan zelf bepalen hoe groot, maar wij maken altijd balletjes van ongeveer 20 gram per stuk. Kleiner dan een bitterbal maar groter dan een soepballetje. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.

Indische balletjes maken

De ketjapsaus

De saus maakt deze gehaktballetjes pas écht lekker. We beginnen met het fijnsnijden van de sjalotten, knoflook en een rood pepertje (met of zonder zaadlijsten, afhankelijk van je voorkeur). Fruit deze kort aan in een pan met een scheutje zonnebloemolie tot ze glazig zijn.

Indische balletjes en mild-pittige ketjapsaus

Vervolgens voegen we ketjap manis, ketchup, djahé (gemberpoeder), gula djawa (of bruine basterdsuiker), 200 ml water en een half verkruimeld runderbouillonblokje toe. Breng de saus tegen de kook aan en bind deze in etappes met twee eetlepels maïzena (opgelost in een beetje water). Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, giet je ze over de gehaktballetjes en laat je alles nog even kort sudderen op laag vuur.

Wat maakt ketjap manis zo bijzonder?

Ketjap manis is een dikke, zoete sojasaus die, zoals je inmiddels vast wel weet, echt onmisbaar is in de Indische keuken. De rijke, stroperige textuur en diepe smaak komen door het gebruik van palmsuiker en kruiden zoals steranijs en kruidnagel.

Indische gehaktballetjes

Ketjap manis voegt niet alleen een heerlijke zoetheid toe, maar zorgt ook voor een mooie balans tussen hartig en een tikkie pittig in dit gerecht. In combinatie met de andere ingrediënten van de saus ontstaat een onweerstaanbare smaakexplosie bij elk gehaltballetje!

Serveer en geniet!

Deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook super lekker met witte rijst of nasi goreng. Serveer ze met wat verse peterselie of lente-ui voor nog meer smaak en wat kleur. Eén ding is zeker: succes gegarandeerd!

Indische gehaktballetjes in ketjapsaus
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 583 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g half-om-half gehakt
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 ei
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 4 el paneermeel
  • 3 el tomatenketchup
  • 2 el maizena
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl djahé
  • 1 tl sambal oelek
  • Snuf nootmuskaat
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kneed in een kom 300 g half-om-half gehakt met 1 el ketjap manis, 1 ei, een snuf nootmuskaat, 1 tl sambal oelek, circa 4 el paneermeel, 2 ragfijn gesneden sjalotten, 2 ragfijn gesneden tenen knoflook en een suf zout en peper.
  • Maak hier vervolgens balletjes van. Je kan zelf bepalen hoe groot. Ik maak ze altijd circa 20 gram per stuk. Dat is ongeveer zo groot als een bitterbal.
  • Bak de balletjes rondom gaar en bruin op matig vuur in een scheut zonnebloemolie.
  • Maak ondertussen de saus door 2 (kleine) sjalotten, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (met of zonder zaadlijst) ragfijn te snijden (of gebruik de hakmolen) en deze even kort aan te fruiten in een pan met wat zonnebloemolie.
  • Voeg vervolgens 4 el ketjap manis, 3 el ketchup, 1 tl djahé, 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker) toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe en een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje. Breng tegen de kook aan. Meng hier in etappes 2 el maizena door (eerst even oplossen in een beetje water) zodat de saus wat gaat binden.
  • Giet de saus zodra deze de gewenste dikte heeft bij de balletjes en laat nog even kort op laag vuur sudderen. That's it!

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

128 reacties

Daan 8 september 2021 - 23:06

Hi!!
Kun je dit eventueel ook vooraf maken en later in de oven opwarmen? Hoeveel graden is handig dan?

Reply
SmaakMenutie 10 september 2021 - 10:41

Hi Daan, ja kan het zeker vooraf maken en daarna gewoon weer even in de pan verwarmen (misschien moet er wat vocht bij). Maar het kan ook in de oven of magnetron. Succes!

Reply
Bonnie 31 augustus 2021 - 16:48

Zo vaak gemaakt want ZOOO LEKKER, mijn pindas (man en kinderen) zijn er gek op! Als de balletjes op zijn gaat de saus over de rijst en smullen maar! Ben heel blij met jullie site, mijn man plaagt me niet meer dat ik niet Indonesisch kan koken haha.

Keep it up groetjes Bonnie

Reply
SmaakMenutie 1 september 2021 - 10:54

Haha ontzettend leuk om te horen Bonnie! Fijn dat onze Indische recepten bij jou (en je man) in de smaak vallen 🙂

Reply
Jennifer 3 juli 2021 - 18:59

ik heb ze nu gemaakt en we gaan het zo proeven:)) met rijst en paksoi

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2021 - 10:31

Klinkt heerlijk Jennifer, hopelijk heb jullie ervan genoten 🙂

Reply
Ina 19 december 2023 - 17:58

Hallo smaakmenuties
Wat een heerlijke balletjes, heb ze zojuist gemaakt met 400 gr halfom gehakt, ze smaken super! Als ik ze invries met de saus, moet ik ze dan eerst ontdooien voordat ik ze opwarm of kunnen ze bevroren met ietsje water in de magnetron? Hoor het graag!

Reply
SmaakMenutie 20 december 2023 - 10:52

Hoi Ina, fijn dat de balletjes in de smaak vielen! Het lekkerste is om ze eerst langzaam te laten ontdooien. Bevroren opwarmen kan wel, maar heeft zeker niet de voorkeur. Geniet ervan!

Reply
Ladydi123 27 juni 2021 - 13:14

Vandaag de balletjes gemaakt voor bij de voetbal vanavond, wat zijn ze lekker!! Dank voor het delen van dit recept 👍🏻

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2021 - 10:27

Wat leuk! Fijn dat ze in de smaak vielen. Helaas hebben ze niet bijgedragen aan de winst 😉

Reply
Marianne 16 mei 2021 - 19:41

Vanavond de balletjes gegeten; lekker! Deze gaat in de map bij de lekkere recepten. En dit maakt me nieuwsgierig naar de andere recepten op jullie site….

Reply
SmaakMenutie 17 mei 2021 - 10:58

Leuk om te horen Marianne! Geniet van al onze andere recepten die je nog gaat maken 🙂

Reply
1 5 6 7 8 9 12