Om je vingers bij af te likken
Vond je onze (mini) Indische balletjes ook zo lekker? Dan ga je deze heerlijke gehaktballetjes in een mild-pittige ketjapsaus ook zeker waarderen.
Ze zijn namelijk super lekker als (warm) borrelhapje maar ze vormen ook een prima onderdeel van een uitgebreide rijsttafel.
De combinatie van het kruidige gehakt en de lichtzoete saus maken deze gehaktballetjes namelijk een favoriet bij al je gasten. Wedden dat ze binnen een mum van tijd op zijn!
De perfecte gehaktballetjes
Voor deze heerlijke gehaktballetjes mengen we half-om-half gehakt met ketjap manis, een eitje, een snufje nootmuskaat, sambal oelek voor een tikkie pittigheid, wat paneermeel voor de binding en ragfijn gesneden sjalotten en knoflook. Breng het geheel nog wat verder op smaak met een beetje zout en peper en draai er vervolgens balletjes van.
Je kan zelf bepalen hoe groot, maar wij maken altijd balletjes van ongeveer 20 gram per stuk. Kleiner dan een bitterbal maar groter dan een soepballetje. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.
De ketjapsaus
De saus maakt deze gehaktballetjes pas écht lekker. We beginnen met het fijnsnijden van de sjalotten, knoflook en een rood pepertje (met of zonder zaadlijsten, afhankelijk van je voorkeur). Fruit deze kort aan in een pan met een scheutje zonnebloemolie tot ze glazig zijn.
Vervolgens voegen we ketjap manis, ketchup, djahé (gemberpoeder), gula djawa (of bruine basterdsuiker), 200 ml water en een half verkruimeld runderbouillonblokje toe. Breng de saus tegen de kook aan en bind deze in etappes met twee eetlepels maïzena (opgelost in een beetje water). Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, giet je ze over de gehaktballetjes en laat je alles nog even kort sudderen op laag vuur.
Wat maakt ketjap manis zo bijzonder?
Ketjap manis is een dikke, zoete sojasaus die, zoals je inmiddels vast wel weet, echt onmisbaar is in de Indische keuken. De rijke, stroperige textuur en diepe smaak komen door het gebruik van palmsuiker en kruiden zoals steranijs en kruidnagel.
Ketjap manis voegt niet alleen een heerlijke zoetheid toe, maar zorgt ook voor een mooie balans tussen hartig en een tikkie pittig in dit gerecht. In combinatie met de andere ingrediënten van de saus ontstaat een onweerstaanbare smaakexplosie bij elk gehaltballetje!
Serveer en geniet!
Deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook super lekker met witte rijst of nasi goreng. Serveer ze met wat verse peterselie of lente-ui voor nog meer smaak en wat kleur. Eén ding is zeker: succes gegarandeerd!
128 reacties
Hi!!
Kun je dit eventueel ook vooraf maken en later in de oven opwarmen? Hoeveel graden is handig dan?
Hi Daan, ja kan het zeker vooraf maken en daarna gewoon weer even in de pan verwarmen (misschien moet er wat vocht bij). Maar het kan ook in de oven of magnetron. Succes!
Zo vaak gemaakt want ZOOO LEKKER, mijn pindas (man en kinderen) zijn er gek op! Als de balletjes op zijn gaat de saus over de rijst en smullen maar! Ben heel blij met jullie site, mijn man plaagt me niet meer dat ik niet Indonesisch kan koken haha.
Keep it up groetjes Bonnie
Haha ontzettend leuk om te horen Bonnie! Fijn dat onze Indische recepten bij jou (en je man) in de smaak vallen 🙂
ik heb ze nu gemaakt en we gaan het zo proeven:)) met rijst en paksoi
Klinkt heerlijk Jennifer, hopelijk heb jullie ervan genoten 🙂
Hallo smaakmenuties
Wat een heerlijke balletjes, heb ze zojuist gemaakt met 400 gr halfom gehakt, ze smaken super! Als ik ze invries met de saus, moet ik ze dan eerst ontdooien voordat ik ze opwarm of kunnen ze bevroren met ietsje water in de magnetron? Hoor het graag!
Hoi Ina, fijn dat de balletjes in de smaak vielen! Het lekkerste is om ze eerst langzaam te laten ontdooien. Bevroren opwarmen kan wel, maar heeft zeker niet de voorkeur. Geniet ervan!
Vandaag de balletjes gemaakt voor bij de voetbal vanavond, wat zijn ze lekker!! Dank voor het delen van dit recept 👍🏻
Wat leuk! Fijn dat ze in de smaak vielen. Helaas hebben ze niet bijgedragen aan de winst 😉
Vanavond de balletjes gegeten; lekker! Deze gaat in de map bij de lekkere recepten. En dit maakt me nieuwsgierig naar de andere recepten op jullie site….
Leuk om te horen Marianne! Geniet van al onze andere recepten die je nog gaat maken 🙂