Home Erik's Asia Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

als borrelhapje of onderdeel van je rijsttafel

door SmaakMenutie
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Om je vingers bij af te likken

Vond je onze (mini) Indische balletjes ook zo lekker? Dan ga je deze heerlijke gehaktballetjes in een mild-pittige ketjapsaus ook zeker waarderen.

Ze zijn namelijk super lekker als (warm) borrelhapje maar ze vormen ook een prima onderdeel van een uitgebreide rijsttafel.

Indische gehaktballetjes recept

De combinatie van het kruidige gehakt en de lichtzoete saus maken deze gehaktballetjes namelijk een favoriet bij al je gasten. Wedden dat ze binnen een mum van tijd op zijn!

De perfecte gehaktballetjes

Voor deze heerlijke gehaktballetjes mengen we half-om-half gehakt met ketjap manis, een eitje, een snufje nootmuskaat, sambal oelek voor een tikkie pittigheid, wat paneermeel voor de binding en ragfijn gesneden sjalotten en knoflook. Breng het geheel nog wat verder op smaak met een beetje zout en peper en draai er vervolgens balletjes van.

Ingrediënten Indische balletjes

Je kan zelf bepalen hoe groot, maar wij maken altijd balletjes van ongeveer 20 gram per stuk. Kleiner dan een bitterbal maar groter dan een soepballetje. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.

Indische balletjes maken

De ketjapsaus

De saus maakt deze gehaktballetjes pas écht lekker. We beginnen met het fijnsnijden van de sjalotten, knoflook en een rood pepertje (met of zonder zaadlijsten, afhankelijk van je voorkeur). Fruit deze kort aan in een pan met een scheutje zonnebloemolie tot ze glazig zijn.

Indische balletjes en mild-pittige ketjapsaus

Vervolgens voegen we ketjap manis, ketchup, djahé (gemberpoeder), gula djawa (of bruine basterdsuiker), 200 ml water en een half verkruimeld runderbouillonblokje toe. Breng de saus tegen de kook aan en bind deze in etappes met twee eetlepels maïzena (opgelost in een beetje water). Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, giet je ze over de gehaktballetjes en laat je alles nog even kort sudderen op laag vuur.

Wat maakt ketjap manis zo bijzonder?

Ketjap manis is een dikke, zoete sojasaus die, zoals je inmiddels vast wel weet, echt onmisbaar is in de Indische keuken. De rijke, stroperige textuur en diepe smaak komen door het gebruik van palmsuiker en kruiden zoals steranijs en kruidnagel.

Indische gehaktballetjes

Ketjap manis voegt niet alleen een heerlijke zoetheid toe, maar zorgt ook voor een mooie balans tussen hartig en een tikkie pittig in dit gerecht. In combinatie met de andere ingrediënten van de saus ontstaat een onweerstaanbare smaakexplosie bij elk gehaltballetje!

Serveer en geniet!

Deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook super lekker met witte rijst of nasi goreng. Serveer ze met wat verse peterselie of lente-ui voor nog meer smaak en wat kleur. Eén ding is zeker: succes gegarandeerd!

Indische gehaktballetjes in ketjapsaus
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 583 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g half-om-half gehakt
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 ei
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 4 el paneermeel
  • 3 el tomatenketchup
  • 2 el maizena
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl djahé
  • 1 tl sambal oelek
  • Snuf nootmuskaat
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kneed in een kom 300 g half-om-half gehakt met 1 el ketjap manis, 1 ei, een snuf nootmuskaat, 1 tl sambal oelek, circa 4 el paneermeel, 2 ragfijn gesneden sjalotten, 2 ragfijn gesneden tenen knoflook en een suf zout en peper.
  • Maak hier vervolgens balletjes van. Je kan zelf bepalen hoe groot. Ik maak ze altijd circa 20 gram per stuk. Dat is ongeveer zo groot als een bitterbal.
  • Bak de balletjes rondom gaar en bruin op matig vuur in een scheut zonnebloemolie.
  • Maak ondertussen de saus door 2 (kleine) sjalotten, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (met of zonder zaadlijst) ragfijn te snijden (of gebruik de hakmolen) en deze even kort aan te fruiten in een pan met wat zonnebloemolie.
  • Voeg vervolgens 4 el ketjap manis, 3 el ketchup, 1 tl djahé, 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker) toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe en een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje. Breng tegen de kook aan. Meng hier in etappes 2 el maizena door (eerst even oplossen in een beetje water) zodat de saus wat gaat binden.
  • Giet de saus zodra deze de gewenste dikte heeft bij de balletjes en laat nog even kort op laag vuur sudderen. That's it!

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

128 reacties

Louis Wallenburg 4 mei 2021 - 18:47

Beste Tim en Erik, ik heb de laatste 15 jaar in de ijskeuken gestaan en dus veel ijs gemaakt, daar gingen de verhoudingen altijd door. Ik wil altijd weten waarom iets is zoals het is, dan kan ik er makkelijker mee werken. De vraag is waarom gelden deze verhoudingen (vlees – kruiden) niet bij gerechten, dat is toch niet eindeloos? Wanty hoe ga ik rekenen als ik bijv. 1500 gram wil maken?
Domme vraag, zou kunnen maar als ik het niet vraag dan weet ik het niet.

Bedankt

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2021 - 15:37

Beste Louis, wat leuk dat je in een ijskeuken hebt gestaan! Bij veel van onze recepten (en eigenlijk in het algemeen bij gebruik van diverse kruiden) kun je onze hoeveelheden aanhouden als richtlijn. Heel anders dus bij het bereiden van bijvoorbeeld brood, ijs of zoetwaar waarbij de ingrediënten heel nauw luisteren. Hoe vaker je het recept maakt hoe meer je hier je eigen twist aan zal geven. Alleen sommige kruiden zijn heel specifiek qua smaak. Als je bijvoorbeeld laospoeder of gemberpoeder gebruikt dan zal een snufje meer of minder niet direct grote invloed hebben. Daarentegen is kentjoer bijvoorbeeld een heel typerend kruid waarvan je het direct merkt als je hier meer van gebruikt. Daarnaast verschilt het ook sterk op welke manier het toegepast wordt. In een boemboe – die vaak nog aangefruit wordt – zal je merken dat de smaken soms ‘zachter’ worden. Zo ook met het gebruik van lomboks (rode pepers). Rauw zijn deze veel krachtiger dan wanneer ze (langer) worden gefruit. Lastig om hierin een vaste guideline te geven, maar ga er maar vanuit dat als je een Indisch recept maakt waar je eerst een boemboe maakt voor bijvoorbeeld groente of vlees dat je makkelijk 20-30% meer vlees of groenten kan toevoegen zonder dat je direct de kruidenmix aan hoeft te passen. Alleen is het wel nodig om soms wat extra vocht toe te voegen. Het is dus echt een kwestie van zelf wat experimenteren en proeven. En dat maakt het nu juist ook zo leuk! 🙂

Reply
Geertje 3 april 2021 - 10:03

Beste Tim & Erik,
Wil graag de Indische balletjes bereiden met 500g gehakt. Hoe doe ik dat met de overige ingrediënten, moet ik deze aanpassen?
Gr. Geertje

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 13:27

Hi Geertje, lekker! Je kan ongeveer hetzelfde aanhouden. Alleen voor de saus wat extra ketchup en ketjap. Geniet ervan!

Reply
Yvonne 19 januari 2021 - 16:38

Alle ingrediënten in huis behalve de bruine suiker!!
Wordt de smaak heel anders als ik lichte Bastardsuiker gebruik?

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2021 - 16:49

Nee hoor, kan prima!

Reply
Sylvia 10 januari 2021 - 15:30

Met oud en nieuw voor het eerst gemaakt , super lekker, dus veeel te weinig. Vandaag een pan vol voor tijdens voetbalwedsrijd, hopelijk wordt het geen comfort food 😉

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2021 - 15:36

Haha lekker Sylvia! En ach, why not? 😉

Reply
Debby 9 januari 2021 - 09:37

Zo superlekker!!! Staan hier met regelmaat op het menu, lekker met sajoer boontjes en een beetje rijst! Kids eten dit ook erg graag!
Heb al meerdere recepten van jullie site gemaakt en alles even lekker!?

Reply
SmaakMenutie 9 januari 2021 - 15:28

Erg leuk om te horen dat jij en je kids zo genieten van dit recept Debby! En dat onze anderen ook in de smaak vallen, fijn 🙂

Reply
1 4 5 6 7 8 12