Om je vingers bij af te likken
Vond je onze (mini) Indische balletjes ook zo lekker? Dan ga je deze heerlijke gehaktballetjes in een mild-pittige ketjapsaus ook zeker waarderen.
Ze zijn namelijk super lekker als (warm) borrelhapje maar ze vormen ook een prima onderdeel van een uitgebreide rijsttafel.
De combinatie van het kruidige gehakt en de lichtzoete saus maken deze gehaktballetjes namelijk een favoriet bij al je gasten. Wedden dat ze binnen een mum van tijd op zijn!
De perfecte gehaktballetjes
Voor deze heerlijke gehaktballetjes mengen we half-om-half gehakt met ketjap manis, een eitje, een snufje nootmuskaat, sambal oelek voor een tikkie pittigheid, wat paneermeel voor de binding en ragfijn gesneden sjalotten en knoflook. Breng het geheel nog wat verder op smaak met een beetje zout en peper en draai er vervolgens balletjes van.
Je kan zelf bepalen hoe groot, maar wij maken altijd balletjes van ongeveer 20 gram per stuk. Kleiner dan een bitterbal maar groter dan een soepballetje. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.
De ketjapsaus
De saus maakt deze gehaktballetjes pas écht lekker. We beginnen met het fijnsnijden van de sjalotten, knoflook en een rood pepertje (met of zonder zaadlijsten, afhankelijk van je voorkeur). Fruit deze kort aan in een pan met een scheutje zonnebloemolie tot ze glazig zijn.
Vervolgens voegen we ketjap manis, ketchup, djahé (gemberpoeder), gula djawa (of bruine basterdsuiker), 200 ml water en een half verkruimeld runderbouillonblokje toe. Breng de saus tegen de kook aan en bind deze in etappes met twee eetlepels maïzena (opgelost in een beetje water). Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, giet je ze over de gehaktballetjes en laat je alles nog even kort sudderen op laag vuur.
Wat maakt ketjap manis zo bijzonder?
Ketjap manis is een dikke, zoete sojasaus die, zoals je inmiddels vast wel weet, echt onmisbaar is in de Indische keuken. De rijke, stroperige textuur en diepe smaak komen door het gebruik van palmsuiker en kruiden zoals steranijs en kruidnagel.
Ketjap manis voegt niet alleen een heerlijke zoetheid toe, maar zorgt ook voor een mooie balans tussen hartig en een tikkie pittig in dit gerecht. In combinatie met de andere ingrediënten van de saus ontstaat een onweerstaanbare smaakexplosie bij elk gehaltballetje!
Serveer en geniet!
Deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook super lekker met witte rijst of nasi goreng. Serveer ze met wat verse peterselie of lente-ui voor nog meer smaak en wat kleur. Eén ding is zeker: succes gegarandeerd!
128 reacties
Beste Tim en Erik, ik heb de laatste 15 jaar in de ijskeuken gestaan en dus veel ijs gemaakt, daar gingen de verhoudingen altijd door. Ik wil altijd weten waarom iets is zoals het is, dan kan ik er makkelijker mee werken. De vraag is waarom gelden deze verhoudingen (vlees – kruiden) niet bij gerechten, dat is toch niet eindeloos? Wanty hoe ga ik rekenen als ik bijv. 1500 gram wil maken?
Domme vraag, zou kunnen maar als ik het niet vraag dan weet ik het niet.
Bedankt
Beste Louis, wat leuk dat je in een ijskeuken hebt gestaan! Bij veel van onze recepten (en eigenlijk in het algemeen bij gebruik van diverse kruiden) kun je onze hoeveelheden aanhouden als richtlijn. Heel anders dus bij het bereiden van bijvoorbeeld brood, ijs of zoetwaar waarbij de ingrediënten heel nauw luisteren. Hoe vaker je het recept maakt hoe meer je hier je eigen twist aan zal geven. Alleen sommige kruiden zijn heel specifiek qua smaak. Als je bijvoorbeeld laospoeder of gemberpoeder gebruikt dan zal een snufje meer of minder niet direct grote invloed hebben. Daarentegen is kentjoer bijvoorbeeld een heel typerend kruid waarvan je het direct merkt als je hier meer van gebruikt. Daarnaast verschilt het ook sterk op welke manier het toegepast wordt. In een boemboe – die vaak nog aangefruit wordt – zal je merken dat de smaken soms ‘zachter’ worden. Zo ook met het gebruik van lomboks (rode pepers). Rauw zijn deze veel krachtiger dan wanneer ze (langer) worden gefruit. Lastig om hierin een vaste guideline te geven, maar ga er maar vanuit dat als je een Indisch recept maakt waar je eerst een boemboe maakt voor bijvoorbeeld groente of vlees dat je makkelijk 20-30% meer vlees of groenten kan toevoegen zonder dat je direct de kruidenmix aan hoeft te passen. Alleen is het wel nodig om soms wat extra vocht toe te voegen. Het is dus echt een kwestie van zelf wat experimenteren en proeven. En dat maakt het nu juist ook zo leuk! 🙂
Beste Tim & Erik,
Wil graag de Indische balletjes bereiden met 500g gehakt. Hoe doe ik dat met de overige ingrediënten, moet ik deze aanpassen?
Gr. Geertje
Hi Geertje, lekker! Je kan ongeveer hetzelfde aanhouden. Alleen voor de saus wat extra ketchup en ketjap. Geniet ervan!
Alle ingrediënten in huis behalve de bruine suiker!!
Wordt de smaak heel anders als ik lichte Bastardsuiker gebruik?
Nee hoor, kan prima!
Met oud en nieuw voor het eerst gemaakt , super lekker, dus veeel te weinig. Vandaag een pan vol voor tijdens voetbalwedsrijd, hopelijk wordt het geen comfort food 😉
Haha lekker Sylvia! En ach, why not? 😉
Zo superlekker!!! Staan hier met regelmaat op het menu, lekker met sajoer boontjes en een beetje rijst! Kids eten dit ook erg graag!
Heb al meerdere recepten van jullie site gemaakt en alles even lekker!?
Erg leuk om te horen dat jij en je kids zo genieten van dit recept Debby! En dat onze anderen ook in de smaak vallen, fijn 🙂