Home Erik's Asia Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

als borrelhapje of onderdeel van je rijsttafel

door SmaakMenutie
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Om je vingers bij af te likken

Vond je onze (mini) Indische balletjes ook zo lekker? Dan ga je deze heerlijke gehaktballetjes in een mild-pittige ketjapsaus ook zeker waarderen.

Ze zijn namelijk super lekker als (warm) borrelhapje maar ze vormen ook een prima onderdeel van een uitgebreide rijsttafel.

Indische gehaktballetjes recept

De combinatie van het kruidige gehakt en de lichtzoete saus maken deze gehaktballetjes namelijk een favoriet bij al je gasten. Wedden dat ze binnen een mum van tijd op zijn!

De perfecte gehaktballetjes

Voor deze heerlijke gehaktballetjes mengen we half-om-half gehakt met ketjap manis, een eitje, een snufje nootmuskaat, sambal oelek voor een tikkie pittigheid, wat paneermeel voor de binding en ragfijn gesneden sjalotten en knoflook. Breng het geheel nog wat verder op smaak met een beetje zout en peper en draai er vervolgens balletjes van.

Ingrediënten Indische balletjes

Je kan zelf bepalen hoe groot, maar wij maken altijd balletjes van ongeveer 20 gram per stuk. Kleiner dan een bitterbal maar groter dan een soepballetje. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.

Indische balletjes maken

De ketjapsaus

De saus maakt deze gehaktballetjes pas écht lekker. We beginnen met het fijnsnijden van de sjalotten, knoflook en een rood pepertje (met of zonder zaadlijsten, afhankelijk van je voorkeur). Fruit deze kort aan in een pan met een scheutje zonnebloemolie tot ze glazig zijn.

Indische balletjes en mild-pittige ketjapsaus

Vervolgens voegen we ketjap manis, ketchup, djahé (gemberpoeder), gula djawa (of bruine basterdsuiker), 200 ml water en een half verkruimeld runderbouillonblokje toe. Breng de saus tegen de kook aan en bind deze in etappes met twee eetlepels maïzena (opgelost in een beetje water). Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, giet je ze over de gehaktballetjes en laat je alles nog even kort sudderen op laag vuur.

Wat maakt ketjap manis zo bijzonder?

Ketjap manis is een dikke, zoete sojasaus die, zoals je inmiddels vast wel weet, echt onmisbaar is in de Indische keuken. De rijke, stroperige textuur en diepe smaak komen door het gebruik van palmsuiker en kruiden zoals steranijs en kruidnagel.

Indische gehaktballetjes

Ketjap manis voegt niet alleen een heerlijke zoetheid toe, maar zorgt ook voor een mooie balans tussen hartig en een tikkie pittig in dit gerecht. In combinatie met de andere ingrediënten van de saus ontstaat een onweerstaanbare smaakexplosie bij elk gehaltballetje!

Serveer en geniet!

Deze Indische gehaktballetjes in mild-pittige ketjapsaus zijn heerlijk als borrelhapje, maar ook super lekker met witte rijst of nasi goreng. Serveer ze met wat verse peterselie of lente-ui voor nog meer smaak en wat kleur. Eén ding is zeker: succes gegarandeerd!

Indische gehaktballetjes in ketjapsaus
Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 583 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g half-om-half gehakt
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 ei
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 5 el ketjap manis
  • 4 el paneermeel
  • 3 el tomatenketchup
  • 2 el maizena
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl djahé
  • 1 tl sambal oelek
  • Snuf nootmuskaat
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Kneed in een kom 300 g half-om-half gehakt met 1 el ketjap manis, 1 ei, een snuf nootmuskaat, 1 tl sambal oelek, circa 4 el paneermeel, 2 ragfijn gesneden sjalotten, 2 ragfijn gesneden tenen knoflook en een suf zout en peper.
  • Maak hier vervolgens balletjes van. Je kan zelf bepalen hoe groot. Ik maak ze altijd circa 20 gram per stuk. Dat is ongeveer zo groot als een bitterbal.
  • Bak de balletjes rondom gaar en bruin op matig vuur in een scheut zonnebloemolie.
  • Maak ondertussen de saus door 2 (kleine) sjalotten, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (met of zonder zaadlijst) ragfijn te snijden (of gebruik de hakmolen) en deze even kort aan te fruiten in een pan met wat zonnebloemolie.
  • Voeg vervolgens 4 el ketjap manis, 3 el ketchup, 1 tl djahé, 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker) toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe en een 1/2 verkruimeld runderbouillonblokje. Breng tegen de kook aan. Meng hier in etappes 2 el maizena door (eerst even oplossen in een beetje water) zodat de saus wat gaat binden.
  • Giet de saus zodra deze de gewenste dikte heeft bij de balletjes en laat nog even kort op laag vuur sudderen. That's it!

Indische balletjes in mild-pittige ketjapsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

128 reacties

Judith 18 november 2019 - 17:35

Heb je dit wel eens met kipgehakt gemaakt?

Reply
SmaakMenutie 20 november 2019 - 11:02

Hi Judith, nee dat niet. Maar het zou heel goed kunnen! 🙂

Reply
Daan 17 september 2022 - 19:45

Wat is lekker om hier bij te maken?

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 14:55

Kies voor een lekker Indisch groentegerecht met rijst, maar je kan ze net goed als borrelhapje serveren hoor! 🙂

Reply
Marianne 30 oktober 2019 - 12:28

Ben ze aan het maken, moet er geen zouten?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2019 - 12:31

Nee hoor, we gebruiken al voldoende kruiden die smaak geven 🙂

Reply
Sanneke 18 september 2019 - 12:26

Na al de positieve reacties moet ik deze vanavond natuurlijk ook maken. Heb al heel wat recepten gemaakt van jullie site! Bedankt voor jullie makkelijke en smakelijke recepten!

Groetjes, Sanneke

Reply
SmaakMenutie 19 september 2019 - 09:34

Moet je zeker doen Sanneke, deze balletjes zijn heerlijk! Leuk dat je zo enthousiast bent over onze recepten 🙂 Uiteraard heel graag gedaan! Groet, Erik

Reply
EmB 28 augustus 2019 - 12:07

Hoi, vraagje: pak ik zoete of zoute ketjap? Groetjes!

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2019 - 14:22

Zoete! Succes 🙂

Reply
Cindy 4 juli 2021 - 12:08

Kan je deze een week voordat ze nodig zijn gemaakt worden om in te vriezen?

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2021 - 10:32

Ja hoor Cindy! Langzaam weer opwarmen en eventueel wat vocht toevoegen

Reply
Angelique 8 augustus 2019 - 09:08

Hééérlijk! wij hebben er ECHT van gesmuld! bedankt!

Reply
SmaakMenutie 8 augustus 2019 - 09:56

Dankjewel voor je enthousiaste bericht Angelique, onwijs leuk om te horen! Uiteraard graag gedaan 😀

Reply
1 2 3 4 12