Home Erik's Asia Broodje Indische kipsaté

Broodje Indische kipsaté

met zelfgemaakte satésaus en atjar!

door SmaakMenutie
Indisch broodje kipsaté

Om je vingers bij af te likken

Eerder maakten we al dit waanzinnig lekkere broodje Indische pulled chicken. En wat een reacties kwamen daarop! Jullie waren super enthousiast, dus we konden natuurlijk niet anders dan een waardige opvolger maken.

En geloof ons, dit broodje Indische kipsaté stelt je niet teleur. Want zeg nou zelf… bij het zien van zo’n goedgevuld broodje met malse kipsaté en romige pindasaus loopt het water je toch meteen in de mond?

Broodje kipsaté

De ster van het recept: kipsaté

Kipsaté is een echte klassieker uit de Indische keuken en wordt meestal gemaakt van kipdijfilet. Dat vlees is nét wat vetter en malser dan kipfilet, waardoor het perfect is om te grillen of bakken. Wij gebruiken het zonder stokje en bakken het goudbruin in de pan, zodat het straks perfect samengaat met onze zelfgemaakte satésaus. Je kunt de kip in blokjes snijden of in reepjes — wat jij fijner vindt.

Marinade broodje kipsaté

De allerlekkerste satésaus maak je zelf

Niks uit een potje hier, we gaan voor homemade satésaus met een heerlijke diepe en volle smaak. Wat heb je nodig? Een fijngesnipperd sjalotje, twee tenen knoflook, een halve rode peper (meer of minder naar smaak), een snufje djahé (gemberpoeder), ketoembar (korianderpoeder), een flinke scheut ketjap manis, een theelepel suiker, kokosmelk en natuurlijk vijf flinke eetlepels pindakaas.

Kipsaté met satésaus

Fruit de sjalot, knoflook en peper even aan, voeg dan de specerijen toe en blus af met ketjap en kokosmelk. Roer de pindakaas erdoor en voilà: jouw eigen satésaus is ready to shine.

Kipsaté met satésaus

De perfecte combi: salade of atjar

Zoals je op de foto ziet, kozen wij voor een frisse petjil salade als tegenhanger van de volle saus van het broodje Indische kipsaté. Petjil is een Indische groentesalade met pindasaus en superlekker. Maar als je minder tijd hebt kun je ook prima wat plakjes komkommer ertussen leggen of een paar stukjes atjar toevoegen voor dat frisse, zurige contrast. Zo krijg je net dat beetje frisheid dat het broodje in balans brengt.

Indisch zuur
Lekker met frisse atjar ketimoen

Zo bouw je jouw Indische broodje

Vul de Surinaamse puntjes met de salade, komkommer of atjar en voeg royaal de kipsaté toe. Maak af met wat ringetjes lente-ui, rode peper voor wie van pit houdt en eventueel een handje gebakken uitjes voor een heerlijke crunch. Uit dit recept haal je ongeveer vier broodjes met totaal 400 gram kipdijfilet. Wil je er iets meer maken? Met 600 gram kip kun je nog steeds dezelfde hoeveelheden saus en smaakmakers aanhouden. Extra makkelijk!

Indisch broodje kipsaté

Broodje Indische kipsaté

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 80 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 80 ml kokosmelk
  • 4 Surinaamse puntjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 1/2 komkommer
  • 5 el pindakaas
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl ketoembar
  • Paar stengels lente-ui (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare stukjes en bestrooi met zout. Meng in een bakje met 1 el ketjap manis en 2 el zonnebloemolie. Zet even weg en maak ondertussen de satésaus.
  • Snijd 1 sjalot, 2 tenen knoflook en een 1/2 rode peper heel fijn en bak in een scheutje zonnebloemolie even kort aan.
  • Voeg 3 el warm water toe samen met 1 tl djahé, een 1/2 tl ketoembar en een snuf zout. Breng tegen de kook aan maar niet laten koken.
  • Voeg nu 5 flinke el pindakaas toe en roer op matig vuur tot het een gladde massa is.
  • Voeg 2 el ketjap manis en 1 el kristalsuiker toe. Goed roeren en voeg tot slot ongeveer 80 ml kokosmelk toe.
  • Blijf geregeld roeren terwijl de saus op matig vuur warmt. Als de saus te dik wordt dan kan je wat extra kokosmelk toevoegen.
  • Bak ondertussen de kipdijfilet rondom bruin in een minuut of 10. Voeg als de kip gaar is de satésaus toe bij de kip en meng alles goed door elkaar. Je hoeft niet alle saus toe te voegen (maar mag wel natuurlijk).
  • Snijd een (opgewarmd) puntje doormidden en voeg eerst wat plakjes komkommer toe en vul daarna riant met de kipsaté. Maak eventueel af met wat lente-ui en rode peper. Je kan ook nog gebakken uitjes toevoegen.

Indisch broodje kipsaté

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Kitty 4 oktober 2020 - 10:17

Je kunt de suiker helemaal achterwege laten.

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2020 - 16:03

Net wat jij lekker vindt Kitty! 🙂

Reply
Marquerite 9 januari 2021 - 20:43

Weer een erg lekker recept!
Ipv komkommer heb ik plakjes zurebom gebruikt.
Ook de bosui en rodepeper extra over de broodjes was lekker.
Op naar het volgende recept ?
Marquerite

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2021 - 11:54

Kan ook goed Marquerite, lekker!! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Maaike 17 februari 2021 - 19:28

Groot succes hier in huis!! Deze gaat in de favorieten map!

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2021 - 10:18

Leuk Maaike, dat horen we graag! 🙂

Reply
Mark 27 maart 2021 - 09:27

Welke pindakaas gebruiken jullie? Ik heb zelf altijd 100% van Calvé of AH in huis.

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2021 - 11:07

Die gebruiken wij ook altijd, en is prima! 🙂

Reply
Raphaël 28 juni 2021 - 23:20

Wat is een Surinaams broodje en waar haal je die?

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2021 - 10:06

Zie de foto’s, dat zijn Surinaamse broodjes. Wij halen ze altijd bij de Surinaamse supermarkt of winkel! Maar wellicht zijn ze ook bij de toko verkrijgbaar

Reply
Mieke 7 januari 2022 - 15:12

Gisteren voor het eerst gemaakt samen met de Indische pindasoep. Iedereen enthousiast, dus zeker voor herhaling vatbaar! Hartelijk dank voor jullie leuke recepten.
Mieke

Reply
Annemieke Lommaert-Blondeel 1 april 2022 - 17:29

Kan dit ook gemaakt worden met blokjes Quorn?

Reply
SmaakMenutie 2 april 2022 - 10:42

Ja hoor denk het wel Annemieke!

Reply
Desiree van Hooijdonk 24 september 2022 - 18:39

erg lekker met de satesaus erover…
bij de kip heb ik nog ui en een restje courgette gedaan, smaakte goed.

Reply