Home Salades en soepen Groentesoep

Groentesoep

Oud-Hollands recept

door SmaakMenutie
Groentesoep

Zoals oma die maakte

Dit keer geen Indische klassieker, maar een echt ouderwets Hollands recept: oma’s groentesoep – natuurlijk mét ballen. Want laten we eerlijk zijn, oma’s maken de allerlekkerste soepen.

Die geurige, zelf getrokken bouillon en de smaakvolle soepballetjes brengen je meteen terug naar vroegere tijden. Het is zo’n soep waar je lekker lang van geniet, perfect voor een koude dag of gewoon als je zin hebt in een soepje!

Groentesoep met ballen

De basis: een rijke bouillon

De sleutel tot een heerlijke groentesoep is een goede, volle bouillon. Wij gebruiken hiervoor één schenkel van de slager, want dat geeft een diepe smaak. Wil je een nóg krachtigere bouillon? Gebruik dan gerust een extra schenkel, maar houd er rekening mee dat je dan ook meer vlees in de soep hebt, aangezien we er ook nog soepballetjes in doen. Minder bouillonblokjes zijn dan bovendien nodig, omdat de smaak puur uit de schenkel komt. Trek de bouillon op laag vuur, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Dit duurt even, maar het is die tijd dubbel en dwars waard.

Groentesoep recept

De groenten: gemak of zelf snijden?

Wij hebben gekozen voor een zak boeren soepgroenten van een bekende grootgrutter – lekker makkelijk en snel. Maar als je echt de authentieke ervaring wilt, kun je natuurlijk zelf je groenten snijden. Denk aan prei, wortel, knolselderij en selderijblad. Wij hebben er nog een extra prei aan toegevoegd voor net wat meer smaak, maar dat is optioneel. Door de variatie aan groenten krijg je een heerlijke, volle soep boordevol vitamines.

Groentesoep ingrediënten

Soepballetjes en serveren

Wat is groentesoep zonder balletjes? De soepballetjes maken het helemaal af. Je kunt kant-en-klare gehaktballetjes kopen, maar zelf draaien is natuurlijk het lekkerst. Meng het gehakt met een beetje peper, zout, paneermeel, nootmuskaat en fijngesneden peterselie en draai er kleine balletjes van. Laat ze garen in de hete bouillon en proef of er nog wat extra kruiden nodig zijn. Serveer de soep met een (stok)broodje en lekkere smeersels zoals, basilicumboter kruidenboter of aioli.

Groentesoep maken

Deze hoeveelheid is voldoende voor 5 à 6 flinke kommen – genoeg om van te smullen met het hele gezin of om een extra portie in te vriezen voor later. Smakelijk eten!

Groentensoep
Groentesoep

Groentesoep

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.5/5
( 181 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g soepgroenten
  • 300 g schenkel
  • 200 g rundergehakt
  • 3 groentebouillon blokjes
  • 1 prei
  • 1 bosje peterselie
  • 2 el paneermeel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Vermicelli (optioneel)

Zo maak je het

  • Vul een grote (soep)pan met 2,5 liter water en breng aan de kook. Doe 1 schenkel van 300 g in de pan samen met 3 groente bouillonblokjes. Draai het vuur laag en laat nu 3 uur (met deksel schuin op de pan) heel zachtjes koken.
  • Draai ondertussen de soepballetjes. Meng 200 g rundergehakt met 2-3 el paneermeel, een flinke snuf zout en peper, 1/2 tl nootmuskaat en wat fijngehakte peterselie. Maak kleine balletjes.
  • Verwijder na 3 uur de schenkel en snijd het vlees in kleine stukjes. 
  • Neem een andere pan of grote kom en plaats hierop een vergiet met theedoek. Schenk de soep voorzichtig door de vergiet. Zo houd je een heldere bouillon over zonder vet.
  • Zet de soep terug op het vuur en doe de balletjes samen met het vlees van de schenkel in de pan. Voeg na 5 minuten 350 g soepgroenten toe samen met een extra in halve ringen gesneden prei en eventueel wat vermicelli. Laat nu nog 15 minuten zachtjes pruttelen.

Hollandse groentesoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

38 reacties

Marcel 18 april 2020 - 10:48

Top, bedankt voor het delen van dit recept. Deze ga ik komende week zeker uitproberen

Reply
SmaakMenutie 18 april 2020 - 12:45

Leuk Marcel, we zijn benieuwd! 🙂

Reply
Marcel 18 april 2020 - 15:26

Dag heren van de smaakmenutie,

De meeste recepten voor groentesoep welke ik op internet vond maken eerst een bouillon o.b.v. verse groente en de sucadelap waarbij de groente na de suddertijd van 2 a 3 uur wordt weggezeefd…m.i. een vorm van voedselverspilling (ongetwijfeld is niet iedereen het hiermee eens). Daarom ben ik blij met jullie variant door simpelweg de groente tijdens het trekken van de bouillon te vervangen met bouillonblokjes. Top!

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:59

Nou, wat goed om te horen Marcel! Wij zijn uiteraard ook tegen elke vorm van voedselverspilling. Fijn dat onze variant in de smaak valt 🙂

Reply
Jan Karel 10 oktober 2020 - 23:20

Maar Marcel, ik lees net dat “De meeste bouillonblokjes bestaan echter vooral uit zout. Verder zit er voornamelijk zetmeel, vet, smaakversterkers en suiker in.”

Niet erg duurzaam voor je lichaam.

Reply
Flip 18 april 2020 - 11:07

Waarom is print dit recept bij alle recepten weggehaald ?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2020 - 12:55

Het staat er weer Flip!

Reply
Flip 18 april 2020 - 14:22

Helemaal top ?

Reply
Marcel 18 april 2020 - 11:38

Waarom staat er een ei op de foto onder “zo maak je het”? Is dit een easter egg 🙂 of hoorde deze bij de gehaktballetjes?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2020 - 12:55

Haha scherp! Deze zou je eventueel door het gehakt kunnen doen, maar wij vonden het uiteindelijk niet nodig 🙂

Reply
hans 19 april 2020 - 19:06

vandaag de soep gemaakt. in een woord heerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 20 april 2020 - 13:28

Leuk om te horen Hans, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Betty van Tol 15 juli 2020 - 10:38

Het water loopt me in de mond! Ga dit het weekend zeker maken! Zaterdag is soeppan!

Reply
SmaakMenutie 15 juli 2020 - 12:04

Lekker Betty! Laat het smaken 🙂

Reply
Els. 1 april 2023 - 19:07

Hoi,hoi,tussen de verhuizing, jullie soep gemaakt, zalig. Groetjes Els.

Reply
Ine 27 januari 2021 - 16:52

Soep was geweldig voor de eerste keer zo gemaakt en lekker lang laten trekken 👌👌

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2021 - 09:52

Lekker Ine! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Rachelle 21 februari 2021 - 15:29

Het staat te pruttelen, ik ben heel benieuwd. Ik kon geen pak soepgroenten vinden (ik woon in het buitenland), dus heb een mix gedaan van wortel, selderij, venkel en chinese kool. 😊

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 09:04

Dat kan ook heel goed Rachelle, net wat je lekker vindt qua groenten!

Reply
Mark 12 maart 2021 - 15:22

Klopt het dat er van de 2.5 liter maar net 1 liter bouillion overblijft?

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 09:07

Je zou wel een stuk meer over moeten houden Mark! Weet je zeker dat je 2,5 liter gebruikt hebt?

Reply
Laura 23 juni 2024 - 12:13

Gistermiddag deze soep gemaakt en de schenkel bij de slager gekocht en precies alle stappen doorlopen. Het vlees van de schenkel was mega taai en zag er grijs uit terwijl ik het 3 uur op een heel laag pitje heb laten sudderen met de deksel schuin op de pan, gelukkig voldoende gehaktballetjes kunnen toevoegen.
Verder een lekkere soep maar iets te dun.

Reply
Marleen 17 juni 2021 - 10:45

Zou de schenkel ook 3 uur in de slowcooker kunnen? Lijkt me n zalig soepje👍

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2021 - 14:26

Hebben we zelf niet eerder geprobeerd maar lijkt mij wel te kunnen Marleen. Geniet ervan! 🙂

Reply
Marleen 19 juni 2021 - 19:56

Ja gelukt in de slowcooker hoefde ik niet 3 uur thuis te blijven👍Zalige soep dank voor al die heerlijke recepten…………. Heb niet gezeefd doe wel vlg keer vermicelli in anders wat dun!

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:25

Fijn dat het gelukt is in de slowcooker Marleen! 🙂

Reply
Timmermans 21 augustus 2021 - 18:59

Lekker soepje! Vandaag in de slowcooker gemaakt.

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2021 - 11:27

Lekker in de slowcooker! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Nacinda 28 oktober 2021 - 02:23

Dankjewel voor dit redelijk simpele recept! Ik woon alweer een aantal jaar in het buitenland en “crave” vaak de soep die mijn moeder vroeger maakte tijdens verjaardagen en speciale gelegenheden. Deze groentesoep kwam daar dan ook enorm dicht bij in de buurt en ik vind ‘m heeeerlijk! Helaas kon ik hier geen groente bouillon blokjes vinden, dus had het met kip gedaan (lol). Hopelijk volgende keer met de juiste blokjes. Het smaakte anders nog steeds prima en het bracht me weer warme jeugdherinneringen terug. <3

Reply
Tanja 5 februari 2022 - 17:46

Ik doe de schenkel en soepvlees altijd met koud water opzetten en dat aan de kook brengen. Als je het vlees en schenkel in kokend water doet, slaat het vlees dicht en geeft minder smaak af.

Reply
Myrna 24 maart 2022 - 17:23

Vlees aan de kook brengen en dan afschuimen, ook de gehaktballetjes even voorkoken en afschuimen. Daarna in de slowcooker met , na 3 uur even checken of het vlees gaar is, dan de groente erbij. Ik gebruik runder poulet

Reply
Horssius Yvonne 22 april 2023 - 18:22

Vandaag de groentesoep gemaakt , en net gegeten . Smaakte heerlijk! Nog 2 bakjes voor de kinderen in de vriezer gezet. Zijn zij ook weer blij met mama’s 😜soepje

Reply
Will 13 mei 2023 - 12:57

Is ook lekker met klein rode pepertje 🌶️ en een halve rode paprika.

Reply
Ellen 23 juni 2023 - 18:07

Hoi, ik heb dit recept van de week uitgeprobeerd erg lekker en smaakvol. Zou ik dit recept ook bijvoorbeeld met runderbouillonblokjes kunnen maken?

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2023 - 10:39

Fijn dat het in de smaak viel Ellen! Je kan zeker runderbouillon blokjes gebruiken, echter is dat natuurlijk de makkelijke manier 😉

Reply
Jan 22 oktober 2023 - 18:14

Ik hield maar 1 liter water van de 2,5l over nadat ik het 3 uur had gekookt. Is dat normaal?

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2023 - 14:00

Dan heb je denk ik te hard gekookt. Dus volgende keer wat lager zetten of de deksel erop

Reply
Huib Monhemius 16 december 2024 - 21:04

Vandaag gemaakt, heerlijke soep. 👌

Reply