Home Erik's Asia Foe yong hai

Foe yong hai

Chinese omelet met groenten

door SmaakMenutie
Foe yong hai

Een klassieker bij de afhaalchinees

Foe yong hai is, naast babi pangang, waarschijnlijk het meest bestelde gerecht bij de afhaalchinees. Het gerecht bestaat uit een luchtige omelet met groenten en kip, overgoten met een zoetzure saus.

Hoewel de traditionele versie van de gemiddelde afhaalchinees geliefd is, ontbreekt het vaak aan verfijning. De dikke champignonplakken en de zware saus maken het weinig subtiel. Daarom delen wij hier een wat verfijndere versie van deze Chinese klassieker, met een mooie balans tussen smaken en texturen.

Foe yong hai maken

Luchtige omelet

Voor de basis van de foe yong hai gebruiken we een mix van verse groenten. Denk aan paprika, prei, bamboescheuten, lente-ui en taugé. Deze combinatie zorgt voor een knapperige en smaakvolle vulling. In een kom kloppen we bij de groenten en kip zes eieren los en mengen deze met een scheutje melk, twee fijn geperste tenen knoflook en een theelepel sambal oelek. De melk maakt de omelet extra luchtig, terwijl de knoflook en sambal zorgen voor extra smaak en wat pit. Vervolgens bakken we het geheel tot een mooie omelet. Voor een vegetarische variant laat je trouwens gewoon de kip achterwege.

Foe yong hai met kip

Simpele en smaakvolle saus

Wat foe yong hai echt kenmerkt, is de saus. In plaats van een zware, dikke saus kiezen we voor een lichtere en smaakvollere versie. Deze maken we van ketchup, gembersiroop, ketjap manis en een theelepeltje sambal oelek. Dit zorgt voor een zoetzure saus met een heerlijke balans tussen zoet, zout en een lichte pittigheid. De saus is eenvoudig te maken en maakt het gerecht precies zoals je ‘m wil hebben.

Foe yong hai recept

Serveren en combineren

Foe yong hai is een veelzijdig gerecht dat perfect samengaat met witte rijst. De neutrale smaak van de rijst laat de omelet en saus goed tot hun recht komen. Wil je een complete maaltijd? Serveer het dan zoals wij doen, met malse kipkluifjes en/of wat frisse atjar ketimoen. Binnen een handomdraai zet je een smaakvolle en verfijnde versie van deze geliefde Chinese omelet op tafel. Geniet ervan!

Kipkluifjes recept
Serveer foe yong hai met deze heerlijke kipkluifjes
Foe yong hai

Foe yong hai

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 75 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g kipfilet (optioneel)
  • 125 g taugé
  • 30 g bamboe scheuten
  • 100 ml ketchup
  • 6 eieren
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 1 rode paprika
  • 5 el melk
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Deze eerste stap is optioneel. Wil je hem helemaal vegetarisch dan laat je de kip achterwege. Kook één kleine kipfilet van circa 150 g in 8-10 minuten gaar. Pluk de kip met twee vorken uit elkaar of snijd in hele kleine stukjes.
  • Snijd 1 (kleine) paprika in blokjes, 1 prei in smalle have maantjes, een handje bamboescheuten fijn en 3 stengels lente-ui in smalle ringetjes. Maak ook 125 g taugé schoon.
  • Doe alle gesneden groenten en de kip in een ruime kom en klop hier grondig 6 eieren doorheen samen met 5 el melk. Voeg ook 2 fijn geperste tenen knoflook toe, 1 tl sambal oelek en een flinke snuf zout en peper. Kluts grondig.
  • Neem een grote koekenpan en bak een mooie dikke omelet op matig vuur. Eventueel met deksel zodat hij goed gaart.
  • Maak ondertussen een sausje door 100 ml ketchup te mengen met 1 el gembersiroop, 1 el ketjap manis en 1-2 tl sambal oelek. Varieer met de ingrediënten voor meer pit of liever een wat zoetere saus.

Foeyonghai

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

22 reacties

Gerald 22 juni 2019 - 17:24

Inderdaad beter asl van de Chinees, hoewel die foe-yong-hai altijd wat luchtiger lijkt. Ook het sausje is enak!!!!

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2019 - 12:28

Haha leuk om te horen!

Reply
Franka 2 december 2023 - 17:19

Gemaakt en hij was heerlijk!

Reply
Marlein 2 april 2020 - 08:17

Gewoonweg heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 2 april 2020 - 11:08

Fijn dat het in de smaak viel!

Reply
Wia 4 april 2020 - 10:29

Heerlijk. Al twee keer gegeten. Ook omdat het potje bamboescheuten nog niet op was. Kunnen jullie meer recepten met bamboescheuten plaatsen? Kun je bamboescheuten ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 6 april 2020 - 13:04

Fijn dat onze foe yong hai in de smaak valt! 🙂 We zullen het op ons to-do lijstje zetten. Ik heb geen idee of je ze in kan vriezen, lijkt me wel (eerst even goed uit laten lekken dan)

Reply
Eveline 7 mei 2024 - 09:12

Idd goeie vraag, je hebt heel veel over van de bamboe scheuten.
Het is zeker een heerlijk recept!

Reply
Femmie 6 mei 2020 - 07:24

We hebben dit gisteren gegeten, met de mihoen. Mijn zoons zeiden: deze moet in het schrift! Dat betekent dat ze het superlekker vonden. Pasta met chorizo is hier ook favoriet!

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 08:58

Haha leuk om te horen Femmie dat de foe yong hai ook bij de kids in de smaak viel! Bedankt voor het compliment 🙂 En lekkere combi met de mihoen!

Reply
Manolito van Galen 9 augustus 2020 - 11:38

Hoi Erik en Tim,

Ziet er heerlijk uit.
Ik houd niet van melk.
Is het mogelijk daarvoor in de plaats kokosmelk te gebruiken?
Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.

Groetjes,

Manolito

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:19

Thanks Manolito! Ja deze foe yong hai is ook heerlijk. Je kan inderdaad ook prima kokosmelk gebruiken, geen probleem. Geniet ervan!

Reply
Elly 28 augustus 2020 - 19:19

Het was weer een toppertje,heerlijk?

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2020 - 15:32

Dat horen we graag Elly, fijn dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Annemieke 23 juli 2023 - 12:01

Toen ik nog in Nederland woonde hadden we ook Foe Young Hai met krab and garnaaltjes ipv kip. Maak je dat op dezelfde manier klaar?

Reply
SmaakMenutie 24 juli 2023 - 15:17

Volgens mij deed mijn oma dat ook wel eens! Weet het niet zeker meer maar denk wel dat het op dezelfde manier moet 🙂

Reply
Marlein 1 mei 2024 - 18:06

Vandaag gemaakt en gegeten met spaanse vrienden. Ze vonden het fabulosa! Het was wel een uitdaging. Ben ruim een week geleden begonnen met het kweken van taugé uit mungbonen en heb ook zelf gembersiroop gemaakt, super makkelijk en lekker. Gelukkig had ik nog een blikje bamboescheuten en de rest kon ik hier wel kopen.
Weetje voor anderen die in het buitenland wonen: De aziatsche supermarkt Asian Delight bezorgt ook buiten Nederland. Hangt wel een prijskaartje aan voor de verzendkosten, maar ik ben er blij mee.
Morgen ga ik de versie maken met garnaaltjes en krab want ik heb nog groenten en bamboescheuten over. Met surimi want krab in blik hebben ze hier ook niet, en om nou een hele krab bij de visboer te halen…. Ik ben van koken met gemak en daarom zo’n fan van Tim en Erik. Dank voor al jullie heerlijke en gemakkelijke recepten!

Reply
Arina 31 mei 2024 - 10:37

Zou je deze ook in de oven kunnen maken als je dit voor een grote groep (ca. 30 personen) zou willen maken? Deze is in ieder geval heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2024 - 12:30

Oei, dat hebben wij nog nooit gedaan! En het lijkt ons best lastig om het in de oven te bereiden. We zouden het eerder een paar keer maken in een grote pan 🙂

Reply
Marlein 16 juli 2024 - 14:08

Ik heb dit gerecht al vaak gemaakt en vind het omkeren altijd een heel gedoe. Als ik het laat garen zonder om te keren wordt de bodem zwart en de bovenkant niet gaar en bleek. Nu bak ik het op de kookplaat aan en zet de koekenpan daarna in de oven op 180-200 graden. Dit geeft het beste resultaat.

Reply
Els van de Beek 28 december 2024 - 12:35

Hej heren,
Vraagje: moet je het sausje ook verwarmen?

Reply
SmaakMenutie 30 december 2024 - 11:00

Nee hoor!

Reply