Een klassieker bij de afhaalchinees
Foe yong hai is, naast babi pangang, waarschijnlijk het meest bestelde gerecht bij de afhaalchinees. Het gerecht bestaat uit een luchtige omelet met groenten en kip, overgoten met een zoetzure saus.
Hoewel de traditionele versie van de gemiddelde afhaalchinees geliefd is, ontbreekt het vaak aan verfijning. De dikke champignonplakken en de zware saus maken het weinig subtiel. Daarom delen wij hier een wat verfijndere versie van deze Chinese klassieker, met een mooie balans tussen smaken en texturen.
Luchtige omelet
Voor de basis van de foe yong hai gebruiken we een mix van verse groenten. Denk aan paprika, prei, bamboescheuten, lente-ui en taugé. Deze combinatie zorgt voor een knapperige en smaakvolle vulling. In een kom kloppen we bij de groenten en kip zes eieren los en mengen deze met een scheutje melk, twee fijn geperste tenen knoflook en een theelepel sambal oelek. De melk maakt de omelet extra luchtig, terwijl de knoflook en sambal zorgen voor extra smaak en wat pit. Vervolgens bakken we het geheel tot een mooie omelet. Voor een vegetarische variant laat je trouwens gewoon de kip achterwege.
Simpele en smaakvolle saus
Wat foe yong hai echt kenmerkt, is de saus. In plaats van een zware, dikke saus kiezen we voor een lichtere en smaakvollere versie. Deze maken we van ketchup, gembersiroop, ketjap manis en een theelepeltje sambal oelek. Dit zorgt voor een zoetzure saus met een heerlijke balans tussen zoet, zout en een lichte pittigheid. De saus is eenvoudig te maken en maakt het gerecht precies zoals je ‘m wil hebben.
Serveren en combineren
Foe yong hai is een veelzijdig gerecht dat perfect samengaat met witte rijst. De neutrale smaak van de rijst laat de omelet en saus goed tot hun recht komen. Wil je een complete maaltijd? Serveer het dan zoals wij doen, met malse kipkluifjes en/of wat frisse atjar ketimoen. Binnen een handomdraai zet je een smaakvolle en verfijnde versie van deze geliefde Chinese omelet op tafel. Geniet ervan!
22 reacties
Inderdaad beter asl van de Chinees, hoewel die foe-yong-hai altijd wat luchtiger lijkt. Ook het sausje is enak!!!!
Haha leuk om te horen!
Gemaakt en hij was heerlijk!
Gewoonweg heerlijk!
Fijn dat het in de smaak viel!
Heerlijk. Al twee keer gegeten. Ook omdat het potje bamboescheuten nog niet op was. Kunnen jullie meer recepten met bamboescheuten plaatsen? Kun je bamboescheuten ook invriezen?
Fijn dat onze foe yong hai in de smaak valt! 🙂 We zullen het op ons to-do lijstje zetten. Ik heb geen idee of je ze in kan vriezen, lijkt me wel (eerst even goed uit laten lekken dan)
Idd goeie vraag, je hebt heel veel over van de bamboe scheuten.
Het is zeker een heerlijk recept!
We hebben dit gisteren gegeten, met de mihoen. Mijn zoons zeiden: deze moet in het schrift! Dat betekent dat ze het superlekker vonden. Pasta met chorizo is hier ook favoriet!
Haha leuk om te horen Femmie dat de foe yong hai ook bij de kids in de smaak viel! Bedankt voor het compliment 🙂 En lekkere combi met de mihoen!
Hoi Erik en Tim,
Ziet er heerlijk uit.
Ik houd niet van melk.
Is het mogelijk daarvoor in de plaats kokosmelk te gebruiken?
Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.
Groetjes,
Manolito
Thanks Manolito! Ja deze foe yong hai is ook heerlijk. Je kan inderdaad ook prima kokosmelk gebruiken, geen probleem. Geniet ervan!
Het was weer een toppertje,heerlijk?
Dat horen we graag Elly, fijn dat het in de smaak viel! 🙂
Toen ik nog in Nederland woonde hadden we ook Foe Young Hai met krab and garnaaltjes ipv kip. Maak je dat op dezelfde manier klaar?
Volgens mij deed mijn oma dat ook wel eens! Weet het niet zeker meer maar denk wel dat het op dezelfde manier moet 🙂
Vandaag gemaakt en gegeten met spaanse vrienden. Ze vonden het fabulosa! Het was wel een uitdaging. Ben ruim een week geleden begonnen met het kweken van taugé uit mungbonen en heb ook zelf gembersiroop gemaakt, super makkelijk en lekker. Gelukkig had ik nog een blikje bamboescheuten en de rest kon ik hier wel kopen.
Weetje voor anderen die in het buitenland wonen: De aziatsche supermarkt Asian Delight bezorgt ook buiten Nederland. Hangt wel een prijskaartje aan voor de verzendkosten, maar ik ben er blij mee.
Morgen ga ik de versie maken met garnaaltjes en krab want ik heb nog groenten en bamboescheuten over. Met surimi want krab in blik hebben ze hier ook niet, en om nou een hele krab bij de visboer te halen…. Ik ben van koken met gemak en daarom zo’n fan van Tim en Erik. Dank voor al jullie heerlijke en gemakkelijke recepten!
Zou je deze ook in de oven kunnen maken als je dit voor een grote groep (ca. 30 personen) zou willen maken? Deze is in ieder geval heerlijk.
Oei, dat hebben wij nog nooit gedaan! En het lijkt ons best lastig om het in de oven te bereiden. We zouden het eerder een paar keer maken in een grote pan 🙂
Ik heb dit gerecht al vaak gemaakt en vind het omkeren altijd een heel gedoe. Als ik het laat garen zonder om te keren wordt de bodem zwart en de bovenkant niet gaar en bleek. Nu bak ik het op de kookplaat aan en zet de koekenpan daarna in de oven op 180-200 graden. Dit geeft het beste resultaat.
Hej heren,
Vraagje: moet je het sausje ook verwarmen?
Nee hoor!