Home <30 minuten Rode bietenstamppot met appel en spekjes

Rode bietenstamppot met appel en spekjes

door SmaakMenutie
Rode bietenstamppot met appel en spekjes

Powerfood

Wist je dat rode bieten een van de gezondste groenten zijn die je kan eten? Het is een echte power- of superfood en zit bomvol vitaminen en mineralen. Een ideale groente als je weerstand laag is en je wel een boost kan gebruiken. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en vet. Alle reden dus om er een oer-Hollandse rode bieten stamppot van te maken. Serveer met de welbekende rookworst of kies eens voor brie. Deze combinatie is heerlijk, zeker dankzij de spekjes en appel. Daarnaast zet je hem in no-time op tafel, dus ideaal voor een koude doordeweekse avond!

Rode bietenstamppot met appel en spekjes

Rode bietenstamppot met appel en spekjes

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 34 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 500 g gekookte rode bieten
  • 125 g spekreepjes
  • 100 g brie (optioneel)
  • 25 g roomboter
  • 1 ui
  • 1 Jonagold appel (of Goudreinette)
  • 1 rookworst (optioneel)
  • 4 el melk
  • 2 el scherpe mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Zilveruitjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Doe 800 g voorgekookte kruimige aardappelen (of vers geschilde) in een ruime pan en zet ze net onder water. Voeg ook een flinke snuf zout toe. Kook de aardappelen circa 15 minuten.
  • Bak ondertussen op middelmatig vuur 125 g spekjes licht krokant samen met 1 gesnipperde ui.
  • Snijd 500 g voorgekookte rode bieten en 1 appel in kleine blokjes. Voeg de appel toe aan de ui en spekjes.
  • Verwarm (optioneel) tegelijkertijd de rookworst 20 minuten in warm (niet kokend) water in een aparte pan.
  • Giet de aardappels af en voeg een klontje boter toe samen met een scheutje (warme) melk (circa 4 el), een 1/2 tl nootmuskaat, 1-2 el scherpe mosterd en een flinke snuf zout en peper. Stamp tot een romige puree.
  • Meng de gesneden rode bieten door de aardappelpuree en stamp indien gewenst nog wat fijner.
  • Voeg de gebakken spekjes, appel en ui toe samen met het bakvet en meng nog even goed door elkaar. Verwarm het geheel nog even.
  • Voeg naar smaak extra mosterd toe. Serveer optioneel met zilveruitjes, wat plakjes brie en/of rookworst.

Recept bietenstamppotRode bietenstamppot met appel en spekjesBietenstamppot

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

7 reacties

ria 26 januari 2023 - 16:30

Gaan de bietjes er koud door heen?

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2023 - 17:26

Yes! Je verwarmt het geheel nog even 🙂

Reply
CeVanne 1 februari 2023 - 16:06

Deze site een paar weken terug gevonden en dit is het eerste recept wat ik gemaakt heb wel met een beetje van nou ik weet niet of ik dit wel lekker vind maar dit is zeker voor herhaling vatbaar 🙂
Ik heb alleen de brie weggelaten want ik ben niet zo van de Franse kazen.

Reply
Mieke Von Harenberg 2 februari 2023 - 11:37

Alhoewel onze voorkeur duidelijk uitgaat naar oriëntaalse gerechten heb ik gisteren toch dit gerecht gemaakt. Heren jullie hebben ons niet teleurgesteld, wat een héérlijk gerecht. Gaat in de bewaarmap.

Reply
George 17 februari 2023 - 10:15

regelmatig maken wij onze maaltijden met behulp van jullie recepten, en deze was weer raak.
lekker en al 3x gemaakt.

Reply
Wies Tollens 2 februari 2024 - 14:32

Kan ik de brie vervangen door mozarella en ricotta? Heb ik nl nog in de koelkast staan

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2024 - 10:41

Zeker!

Reply