Een kruidige Indische klassieker
Jullie reacties op de daging smoor van laatst waren zó enthousiast, dat we er simpelweg niet omheen konden: vandaag delen we een heerlijke variatie hierop – daging roedjak.
Dit heerlijke Indische stoofgerecht van rundvlees doet qua basis denken aan smoor, maar is nét even kruidiger en wordt gestoofd in romige kokosmelk. Het resultaat? Mals vlees met een kruidige saus die gegarandeerd in de smaak zal vallen.
Het geheim zit ‘m in de bereiding
Voor deze roedjak gebruiken we grof gesneden runder riblappen. Wil je het vlees éxtra mals? Marineer het dan een uurtje van tevoren met een beetje tamarindepasta. De zuren in tamarinde helpen om het vlees zacht te maken en geven tegelijkertijd een subtiel fris accent aan het gerecht. Maar dit is echt optioneel. Misschien heb je het niet in de koelkast staan of is het niet verkrijgbaar bij de supermarkt.
Zodra de olie in de pan op temperatuur is, mag het vlees erbij om op hoog vuur rondom mooi bruin te bakken. Maak ondertussen de boemboe. Deze kruidenpasta bestaat uit sjalotten, knoflook, rode peper, kurkuma, laos, ketoembar, trassi en zonnebloemolie. Dat is ook het moment waarop je keuken zich begint te vullen met een heerlijke geur! Fruit dit al omscheppend tot alles mooi glanst en de geuren goed vrijkomen.
Kokosmelk: romig én gezond
Daarna is het tijd om de kokosmelk toe te voegen. Uiteraard onmisbaar in dit gerecht. Gebruik ongeveer 250 ml kokosmelk, samen met 150 ml warm water, 2 à 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), 2 salamblaadjes en een gekneusde stengel sereh.
Kokosmelk zorgt niet alleen voor romigheid, maar is ook nog eens een gezonde keuze. Zo bevat kokosmelk laurinezuur, een vetzuur dat antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Bovendien is kokosmelk rijk aan kalium en magnesium, belangrijke mineralen voor je hart, spieren en vochtbalans. Ideaal toch?
Laat het fornuis zijn werk doen
Nu komt het moeilijkste gedeelte: wachten. Laat de pan met deksel op laag vuur minstens 2,5 uur zachtjes stoven. Roer af en toe en proef vooral hoe de smaken zich langzaam verdiepen. Aan het einde haal je het deksel van de pan zodat de saus nog wat kan inkoken tot een mooie, dikke consistentie. Het vlees valt dan bijna vanzelf uit elkaar – precies zoals het hoort.
Serveer met liefde (en bijgerechten)
Maak er een feestje van en serveer je daging roedjak als onderdeel van een complete rijsttafel. Wij eten ‘m graag met een frisse tjarantjam salade (of bijvoorbeeld ulang ulang) en knapperige sajoer boontjes. Serveer met witte rijst of lontong en garneer eventueel met wat gebakken uitjes. Een koude Bintang biertje of frisse limoenlimonade erbij en je waant je even op Java. Selamat makan!
81 reacties
Nou dat was niet verkeerd!! mijn boemboe was echt mooi glad geworden en fijn van structuur. Vlees (met bloem bestrooid) heb ik aangebraden in de roomboter! Boemboe even opgebakken en alles weer bij elkaar 3 uur laten garen. Op mijn nieuwe inductieplaat. Eindresultaat was iets te dun. Bloem met ijskoud water gemengd en bij de stoof gedaan. Mooi ingebonden. De keuken ruikt heerlijk. Heb 1 portie ingevroren en 1 portie aan mijn zus gegeven.
Weet iemand hoe lang en op welke temperatuur het gerecht in de oven moet?
En welk vlees kan ik het beste gebruiken (runderlappen of sucadelappen)?
Alvast bedankt.
ik ben groot fan van jullie recepten!
Vooral de indische recepten zijn groot favoriet. Mijn vraag is dan ook of er nog meer indische rundvlees recepten aankomen toevallig? Mijn man eet daarbij namelijk nog net niet zijn vinger mee op 🙂
Haha leuk om te horen Jes! Er komen er zeker nog meer aan. Heb je ze allemaal al gemaakt dan? 🙂
Ja graag meer Oosterse gerechten🙌🏻.
Evelien
Al 1 keer gemaakt, echt een heerlijk recept waarbij zelfs mijn dochter (niet houdend van stoofvlees) haar vingers bij aflikt.
Ik wil dit keer een grote pan vol maken en dus met meer vlees.
Stel dat ik 1,5 kilo ga gebruiken, dien ik dan ook alle andere ingrediënten te verdubbelen?
Bedankt voor jullie recepten, ga zeker zo door!
Leuk im te horen Tamara! Als je 2x zoveel wil maken zou ik ongeveer x1,5 aanhouden qua overige ingrediënten. Toevallig hebben we daar onlangs nog een artikel over geschreven. Let wel op met pepers. Succes en geniet ervan!
moet het vlees ook gekruid worden met zout en peper?
Nee hoor! De kruiden geven voldoende smaak af 🙂