Home Erik's Asia Daging roedjak

Daging roedjak

Indisch stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Daging roedjak

Een kruidige Indische klassieker

Jullie reacties op de daging smoor van laatst waren zó enthousiast, dat we er simpelweg niet omheen konden: vandaag delen we een heerlijke variatie hierop – daging roedjak.

Dit heerlijke Indische stoofgerecht van rundvlees doet qua basis denken aan smoor, maar is nét even kruidiger en wordt gestoofd in romige kokosmelk. Het resultaat? Mals vlees met een kruidige saus die gegarandeerd in de smaak zal vallen.

Indisch stoofgerecht

Het geheim zit ‘m in de bereiding

Voor deze roedjak gebruiken we grof gesneden runder riblappen. Wil je het vlees éxtra mals? Marineer het dan een uurtje van tevoren met een beetje tamarindepasta. De zuren in tamarinde helpen om het vlees zacht te maken en geven tegelijkertijd een subtiel fris accent aan het gerecht. Maar dit is echt optioneel. Misschien heb je het niet in de koelkast staan of is het niet verkrijgbaar bij de supermarkt.

Daging roedjak ingrediënten

Zodra de olie in de pan op temperatuur is, mag het vlees erbij om op hoog vuur rondom mooi bruin te bakken. Maak ondertussen de boemboe. Deze kruidenpasta bestaat uit sjalotten, knoflook, rode peper, kurkuma, laos, ketoembar, trassi en zonnebloemolie. Dat is ook het moment waarop je keuken zich begint te vullen met een heerlijke geur! Fruit dit al omscheppend tot alles mooi glanst en de geuren goed vrijkomen.

Roedjak recept

Kokosmelk: romig én gezond

Daarna is het tijd om de kokosmelk toe te voegen. Uiteraard onmisbaar in dit gerecht. Gebruik ongeveer 250 ml kokosmelk, samen met 150 ml warm water, 2 à 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), 2 salamblaadjes en een gekneusde stengel sereh.

Kokosmelk zorgt niet alleen voor romigheid, maar is ook nog eens een gezonde keuze. Zo bevat kokosmelk laurinezuur, een vetzuur dat antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Bovendien is kokosmelk rijk aan kalium en magnesium, belangrijke mineralen voor je hart, spieren en vochtbalans. Ideaal toch?

Laat het fornuis zijn werk doen

Nu komt het moeilijkste gedeelte: wachten. Laat de pan met deksel op laag vuur minstens 2,5 uur zachtjes stoven. Roer af en toe en proef vooral hoe de smaken zich langzaam verdiepen. Aan het einde haal je het deksel van de pan zodat de saus nog wat kan inkoken tot een mooie, dikke consistentie. Het vlees valt dan bijna vanzelf uit elkaar – precies zoals het hoort.

Daging roedjak maken

Serveer met liefde (en bijgerechten)

Maak er een feestje van en serveer je daging roedjak als onderdeel van een complete rijsttafel. Wij eten ‘m graag met een frisse tjarantjam salade (of bijvoorbeeld ulang ulang) en knapperige sajoer boontjes. Serveer met witte rijst of lontong en garneer eventueel met wat gebakken uitjes. Een koude Bintang biertje of frisse limoenlimonade erbij en je waant je even op Java. Selamat makan!

Tjarantjam salade
Serveer met bijvoorbeeld deze frisse tjarantjam salade
Daging roedjak

Daging roedjak (Indisch stoofgerecht!)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 166 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblappen
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 salamblad (Indisch laurier)
  • 2 rode pepers
  • 1 stengel sereh
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el tamarinde pasta (optioneel)
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 750 g runder riblappen in grove stukken. Optioneel kan je het vlees een uur van tevoren snijden en bestrijken met tamarinde pasta, dit maakt het extra mals.
  • Mix met de hakmolen 2 sjalotten, 3-4 tenen knoflook, 2 rode pepers, 1 tl kurkuma, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi en een flinke scheut zonnebloemolie tot een egale boemboe.
  • Bak het vlees in een ruime scheut zonnebloemolie op hoog vuur in enkele minuten rondom bruin.
  • Voeg de boemboe bij het geheel en fruit al omscheppend enkele minuten mee. Voeg 1 el gula djawa toe samen met 2-3 el ketjap manis. Meng goed door het geheel.
  • Voeg nu 150 ml (warm) water toe samen met 250 ml kokosmelk. 
  • Voeg tevens 2 salamblad en 1 gekneusde stengel sereh toe. Laat het vlees met deksel op de pan nu minstens 2,5 uur stoven. Haal op het eind het deksel van de pan om het nog wat in te laten dikken.

Daging roedjak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

81 reacties

Maaike 25 februari 2021 - 21:20

Is dit ook met jackfruit te maken? Zoja hebben jullie daar ervaring mee en misschien nog tips?

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 10:11

Dat zou wel moeten kunnen Maaike, maar zelf hebben we dat niet eerder gedaan!

Reply
Esther 15 februari 2021 - 19:51

Ik heb dit recept nu drie keer gemaakt, in een slowcooker. Onvoorstelbaar lekker!!

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2021 - 10:45

Fijn dat je zo van dit recept geniet Esther, erg leuk om te horen! 🙂

Reply
Linda 10 maart 2021 - 14:22

Hoi,

Ik heb dit al meerdere keren gemaakt, echt heerlijk. Wat kan ik ipv kokosmelk gebruiken? We krijgen eters en eentje lust geen kokos.

Groetjes, Linda

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2021 - 16:32

Leuk dat ons recept in de smaak valt Linda! De kokossmaak verdwijnt vrijwel geheel. Dus ik weet zeker dat ze er niks van zullen merken 🙂

Reply
Susanne 9 februari 2021 - 21:51

Waar kan ik salamblad voor dit gerecht kopen? Heb op site supermarkten gekeken maar daar kan ik het niet vinden. Of is er alternatief om bij dit gerecht te kunnen gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 10:11

Hi Susanne, salamblad koop je bij de toko! En anders gewoon achterwege laten mocht het lastig voor je worden om hier aan te komen 🙂

Reply
Cindy 4 februari 2021 - 13:35

Welk merk kokosmelk kunnen wij het beste gebruiken. Jullie hebben het over dikke kokosmelk, dus twijfelen we welke we moeten kopen, omdat de meeste blikken kokosmelk die wij gewoonlijk in huis halen, altijd dun zijn.

Reply
SmaakMenutie 5 februari 2021 - 10:01

Die van de toko (of eventueel van de supermarkt). Zolang het maar geen light is! 🙂

Reply
Martijn 30 december 2020 - 15:34

Ben het recept nu aan het maken. Onze favoriete stoofgerecht! Heerlijk samen met de sajoerboontjes! Nu al zin in vanavond?

Reply
SmaakMenutie 31 december 2020 - 11:10

Wat leuk Martijn! Hopelijk hebben jullie er weer van genoten 🙂

Reply
1 2 3 4 5 6 8