Home Erik's Asia Daging roedjak

Daging roedjak

Indisch stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Daging roedjak

Een kruidige Indische klassieker

Jullie reacties op de daging smoor van laatst waren zó enthousiast, dat we er simpelweg niet omheen konden: vandaag delen we een heerlijke variatie hierop – daging roedjak.

Dit heerlijke Indische stoofgerecht van rundvlees doet qua basis denken aan smoor, maar is nét even kruidiger en wordt gestoofd in romige kokosmelk. Het resultaat? Mals vlees met een kruidige saus die gegarandeerd in de smaak zal vallen.

Indisch stoofgerecht

Het geheim zit ‘m in de bereiding

Voor deze roedjak gebruiken we grof gesneden runder riblappen. Wil je het vlees éxtra mals? Marineer het dan een uurtje van tevoren met een beetje tamarindepasta. De zuren in tamarinde helpen om het vlees zacht te maken en geven tegelijkertijd een subtiel fris accent aan het gerecht. Maar dit is echt optioneel. Misschien heb je het niet in de koelkast staan of is het niet verkrijgbaar bij de supermarkt.

Daging roedjak ingrediënten

Zodra de olie in de pan op temperatuur is, mag het vlees erbij om op hoog vuur rondom mooi bruin te bakken. Maak ondertussen de boemboe. Deze kruidenpasta bestaat uit sjalotten, knoflook, rode peper, kurkuma, laos, ketoembar, trassi en zonnebloemolie. Dat is ook het moment waarop je keuken zich begint te vullen met een heerlijke geur! Fruit dit al omscheppend tot alles mooi glanst en de geuren goed vrijkomen.

Roedjak recept

Kokosmelk: romig én gezond

Daarna is het tijd om de kokosmelk toe te voegen. Uiteraard onmisbaar in dit gerecht. Gebruik ongeveer 250 ml kokosmelk, samen met 150 ml warm water, 2 à 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), 2 salamblaadjes en een gekneusde stengel sereh.

Kokosmelk zorgt niet alleen voor romigheid, maar is ook nog eens een gezonde keuze. Zo bevat kokosmelk laurinezuur, een vetzuur dat antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Bovendien is kokosmelk rijk aan kalium en magnesium, belangrijke mineralen voor je hart, spieren en vochtbalans. Ideaal toch?

Laat het fornuis zijn werk doen

Nu komt het moeilijkste gedeelte: wachten. Laat de pan met deksel op laag vuur minstens 2,5 uur zachtjes stoven. Roer af en toe en proef vooral hoe de smaken zich langzaam verdiepen. Aan het einde haal je het deksel van de pan zodat de saus nog wat kan inkoken tot een mooie, dikke consistentie. Het vlees valt dan bijna vanzelf uit elkaar – precies zoals het hoort.

Daging roedjak maken

Serveer met liefde (en bijgerechten)

Maak er een feestje van en serveer je daging roedjak als onderdeel van een complete rijsttafel. Wij eten ‘m graag met een frisse tjarantjam salade (of bijvoorbeeld ulang ulang) en knapperige sajoer boontjes. Serveer met witte rijst of lontong en garneer eventueel met wat gebakken uitjes. Een koude Bintang biertje of frisse limoenlimonade erbij en je waant je even op Java. Selamat makan!

Tjarantjam salade
Serveer met bijvoorbeeld deze frisse tjarantjam salade
Daging roedjak

Daging roedjak (Indisch stoofgerecht!)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 166 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblappen
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 salamblad (Indisch laurier)
  • 2 rode pepers
  • 1 stengel sereh
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el tamarinde pasta (optioneel)
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 750 g runder riblappen in grove stukken. Optioneel kan je het vlees een uur van tevoren snijden en bestrijken met tamarinde pasta, dit maakt het extra mals.
  • Mix met de hakmolen 2 sjalotten, 3-4 tenen knoflook, 2 rode pepers, 1 tl kurkuma, 2 tl gemalen laos, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi en een flinke scheut zonnebloemolie tot een egale boemboe.
  • Bak het vlees in een ruime scheut zonnebloemolie op hoog vuur in enkele minuten rondom bruin.
  • Voeg de boemboe bij het geheel en fruit al omscheppend enkele minuten mee. Voeg 1 el gula djawa toe samen met 2-3 el ketjap manis. Meng goed door het geheel.
  • Voeg nu 150 ml (warm) water toe samen met 250 ml kokosmelk. 
  • Voeg tevens 2 salamblad en 1 gekneusde stengel sereh toe. Laat het vlees met deksel op de pan nu minstens 2,5 uur stoven. Haal op het eind het deksel van de pan om het nog wat in te laten dikken.

Daging roedjak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

81 reacties

Jacky 18 november 2020 - 21:14

Ik wil dit binnenkort gaan maken. Ben helemaal weg van jullie recept voor Dagin smoor, al verschillende keren gemaakt, elke keer succes!
Vraagje, kan je ook 500 ml kokosmelk gebruiken ipv 200 ml water en 300 ml kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 19 november 2020 - 10:57

Hoi Jacky, fijn dat je zo van onze daging smoor geniet 🙂 Ja dat kan hoor! Maar zorg er dan wel voor dat de kokosmelk niet al te dik is want anders kookt het waarschijnlijk te snel in. Succes!

Reply
Yvonne 16 november 2020 - 00:25

Wat een super gerecht. Wij hebben gesmuld!

Reply
SmaakMenutie 16 november 2020 - 10:10

Fijn dat het in de smaak viel Yvonne, dat horen we graag! 🙂

Reply
Cindy 4 februari 2021 - 13:34

Welk merk kokosmelk kunnen wij het beste gebruiken. Jullie hebben het over dikke kokosmelk, dus twijfelen we welke we moeten kopen, omdat de meeste blikken kokosmelk die wij gewoonlijk in huis halen, altijd dun zijn.

Reply
Marijke Meinen 14 oktober 2021 - 14:33

Ik ben ook heel benieuwd waar ik dikke kokosmelk kan bemachtigen. Al heel veel merken geprobeerd met diverse vetpercentages maar altijd dun en smaakt nooit naar romige kokos.

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2021 - 16:16

Ik zou naar de toko gaan! Maakt niet heel veel uit welk merk, zolang het maar geen light variant is

Dinie 7 augustus 2020 - 00:15

heerlijke recepten ben ik nu ook van plan om het zelf te maken ik ga van af nu er mee beginnen jullie horen nog van mij

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:16

Leuk Dinie, we zijn benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

Reply
Arno 13 juni 2020 - 13:20

Hoi Tim en Erik, ik heb vorig weekend een halve rijsttafel gemaakt op basis van jullie recepten (Daging Roedjak, Ajam Opor, Telor Ketjap en Sajoer boontjes). We hebben er met z’n tweeën drie dagen van genoten. En als ik er dan toch één moet uitlichten, dan de Daging Roedjak. Wat een fantastisch smaakvol gerecht. Ik waande me bijna op Sumatra in één van die authentieke restaurants. In de komende weken ga ik nog veel meer uitproberen van jullie prachtige mondiale recepten-assortiment. Ga zo door!!

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2020 - 14:15

Wat leuk Arno dat je zoveel recepten van ons hebt gemaakt voor de rijsttafel. En dat jullie er zo van genoten hebben, fijn! Dat je zelfs even op Sumatra waande, een groter compliment kunnen we niet krijgen. Dank!! Geniet van al het lekkers wat we nog meer op de website hebben staan 🙂

Reply
Esther 9 juni 2020 - 17:06

Hebben jullie enig idee wat de verhouding is bij bereiding in een slowcooker? Vaak is er dan minder vocht nodig.

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 13:59

Hi Esther, wij gebruiken zelf geen slowcooker dus het antwoord moeten we je schuldig blijven helaas. Maar het is inderdaad zo dat de hoeveelheid water die je toevoegt minder is. En als je er meer vocht bij doet moet je wat langer wachten. Succes!

Reply
Pardede 26 maart 2022 - 07:37

Als je een slowcooker gebruikt, dan alleen de kokosmelk toevoegen.

Reply
1 2 3 4 5 8