Home Erik's Asia Daging Bali

Daging Bali

Indisch mild-pittig stoofvlees

door SmaakMenutie
Daging Bali

Traditioneel Indisch stoofgerecht

Onze Indische familierecepten vallen in de smaak! Na de populaire daging smoor en de smaakvolle daging roedjak mocht daging Bali natuurlijk niet ontbreken. Dit traditionele gerecht is een ware klassieker binnen de Indische keuken en benadrukt de authentieke smaken van Indonesië.

Daging boemboe Bali

Kruidig, mild-pittig en onweerstaanbaar

Daging Bali is een heerlijk gerecht van mals gestoofd rundvlees, doordrenkt met een rijke, kruidige saus. De combinatie van zoete en hartige smaken, met een lichte pittigheid, maakt dit gerecht toegankelijk voor iedereen. De boemboe is op basis van verse kruiden en specerijen zoals rode peper, djahé en laos, waardoor het vlees een intense smaak krijgt. Dit stoofgerecht heeft tijd nodig om alle smaken volledig te laten intrekken, maar het resultaat is dat het vlees op je tong smelt.

Daging boemboe Bali

De perfecte combinaties op je bord

Dit malse stoofvlees smaakt heerlijk in combinatie met witte rijst, die de saus perfect opneemt. Voor een frisse tegenhanger kun je het met atjar ketimoen serveren of gewoon met komkommer. Daarnaast horen sajoer boontjes of een ander Indisch groentegerecht er natuurlijk ook bij.

Sajoer boontjes
Daging Bali smaakt heerlijk met sajoer boontjes

Een gerecht met traditie en karakter

Daging Bali is niet zomaar een stoofgerecht; het draagt een stukje geschiedenis en traditie met zich mee. Binnen veel Indische families wordt dit gerecht al generaties lang doorgegeven, waarbij elke familie – zoals zoveel gerechten – zijn eigen unieke twist heeft. De geur van langzaam sudderend vlees brengt bovendien vaak voor iedereen zijn eigen herinneringen boven. Of je nu een liefhebber bent van de Indische keuken of deze nog moet ontdekken, daging Bali is een gerecht dat je geproefd moet hebben!

Daging Bali recept
Daging Bali

Daging Bali

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 125 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runderlappen
  • 165 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 rode pepers
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 tomaat
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 citroen
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl djahé

Zo maak je het

  • Snijd circa 750 g runderlappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout. Braad het vlees in een scheut olie rondom bruin.
  • Gebruik de kom van je staafmixer of keukenmachine voor de boemboe. Vul de kom met 2-3 grof gesneden sjalotten, 3 tenen knoflook, 1-2 rode pepers (met zaadlijst), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl trassi en 1 (kleine) in stukjes gesneden tomaat zonder zaadlijsten. Mix tot een gladde boemboe.
  • Voeg de boemboe toe aan de pan met vlees en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Voeg het sap van een 1/2 citroen toe samen met circa 5 el ketjap manis en meng grondig door het geheel.
  • Schenk 1 klein blikje dikke kokosmelk van 165 ml bij het geheel samen met 200 ml water. 
  • Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes. Laat het geheel nu minstens 2,5 uur zachtjes pruttelen.
  • Laat vervolgens om het geheel wat in te dikken de laatste 30 minuten de deksel van de pan terwijl je af en toe roert. 

Daging Bali

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

55 reacties

Pieter-Bas Geurten 9 oktober 2022 - 19:06

Wat een heerlijk gerecht. Heb m met kippedijfilet gemaakt. Sowieso complimenten voor jullie gerechten. Heb al heel wat van jullie heerlijke gerechten gemaakt. Mijn gezin is er heel erg blij mee!!

Reply
Paul 3 oktober 2022 - 11:16

Ik dacht dat ik alles wel in huis had. Niet dus. Tomaat vervangen door fijngesneden zon gedroogde tomaat. Peper vervagen door flinke lepel sambal, Citroengras uit een potje. Was toch heerlijk om te eten…Volgende keer maar een boodschappen lijstje maken.. P.S de Indische Kip pasteitjes al eerder gemaakt, vielen zeker in de smaak bij mijn gasten.

Reply
Nel Nowee 8 januari 2022 - 12:30

Hartelijk dank voor jullie heerlijke Indonesische recepten gerechten. Gisterenavond weer genoten van diverse gerechten! Fijne praktische uitleg met een topresultaat. Dank!

Reply
Jacqueline 8 november 2021 - 08:21

Ik heb hem nu in de Crockpot staan op 50 minuten ik moet dan later de kokos toevoegen want anders gaat het volgens mij niet goedkomen, maar hoe dan ook ik ben heel benieuwd hoe dit er straks uitkomt. Bedankt voor het lekkere recept tot nu toe zijn ze altijd geslaagd dus ik hoop nu ook!

Reply
Amelia 7 november 2021 - 08:26

Hallo heren, al veel gerechten gemaakt die zeer goed smaakte. Ik woon in Spanje en kan geen salam vinden wat kan ik daarvoor in de plaats gebruiken?
Heb twee weken terug een rijsttafel van verschillende gerechten gemaakt voor vrienden. Zeer geslaagd, zelfs mijn Indonesische buurvrouw vond het lekker.

Reply
SmaakMenutie 8 november 2021 - 10:32

Hoi Amelia, dan gewoon achterwege laten hoor! De smaak van salamblad is vrij specifiek en eigenlijk niet te vervangen. Leuk dat je onlangs een rijsttafel hebt gemaakt en dat deze ook bij je Indonesische buurvrouw in de smaak viel, dat is een groot compliment! 🙂

Reply
1 2 3 4 5