Home Vlees en kip Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

authentiek Frans stoofgerecht

door SmaakMenutie
Boeuf bourguignon

Rund op z’n Bourgondisch

Vandaag bereiden we een authentiek Frans stoofgerecht: boeuf bourguignon (ook wel boeuf à la bourguignonne), oftewel ‘rundvlees op z’n Bourgondisch’. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een heerlijke fles Bourgogne rode wijn. Daarbij voegen we onder andere champignons, sjalotten en spekjes toe. Qua ingrediënten lijkt bœuf bourguignon wel wat op coq au vin, waarbij kip in rode wijn wordt gestoofd. Het resultaat is simpelweg verrukkelijk en verrassend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt, is tijd – je moet het gerecht minstens 3 uur laten stoven – en hoe langer het kookt, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. Dus ideaal om te maken wanneer je toch thuis bent en wat geduld hebt.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 169 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblappen
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 500 ml rode wijn (Bourgogne) 
  • 8 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 2 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • Verse tijm
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Bak 125 g spekreepjes in een ruime stoofpan licht krokant. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 750 g runder riblappen (of sukadelappen) in grove stukken en bestrooi riant met peper en zout. Voeg een klont roomboter toe aan de pan en bak het vlees in enkele minuten rondom bruin. Haal uit de pan.
  • Snijd 2 sjalotten grof, 1 winterpeen in halve maantjes en 2-3 stengels bleekselderij in stukjes. Fruit de groenten al omscheppend 5 minuten. Voeg 3 fijn gesneden tenen knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg 1 flinke el tomatenpuree toe en bak al omscheppend kort mee.
  • Doe de spekjes en het vlees terug in de pan en meng grondig. Zet het vuur laag en bestrooi met 2 ruime el bloem. Bak al omscheppend 1-2 minuten tot de bloem gaar is.
  • Schenk 500 ml rode wijn bij het geheel, samen met 300 ml heet water en 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Voeg tevens 3 laurierblaadjes en een paar takjes verse tijm toe. Breng tegen de kook.
  • Maak ondertussen circa 6 (kleine) sjalotten schoon. Houd ze heel en voeg toe aan het geheel. Laat nu minimaal 3-4 uur pruttelen.
  • Snijd 250 g kastanjechampignons in plakjes en bak in een klont roomboter op middelhoog vuur bruin. Voeg toe aan het geheel en laat nog even mee pruttelen zonder deksel zodat het geheel wat verder indikt. Serveer net als wij met (Franse) frietjes of aardappelpuree.

Boeuf bourguignon receptBoeuf bourguignonBeuf bourgnon

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

55 reacties

Erik 2 november 2023 - 14:35

Hoi heren,
Kan je i.p.v. 3 uur sudderen op een laag vuur het ook laten sudderen in de oven? En dan met of zonder deksel?
Groet, Erik

Reply
SmaakMenutie 2 november 2023 - 16:22

Ja, dat kan hoor! En met deksel op de pan. Geniet ervan!

Reply
fred 11 oktober 2023 - 15:55

hoi mannen kan ik dit met aardappelpuree rode kool en spruitjes eten

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2023 - 11:13

Lijkt me wel machtig allemaal bij elkaar, maar wel een heerlijke winterse combinatie! Geniet ervan 🙂

Reply
Barbara 3 december 2024 - 17:56

Hallo heren,
Ik lees in veel reacties iets over het toevoegen van zilveruitjes. Maar die staan niet bij de ingrediënten. Klopt dat?

Reply
SmaakMenutie 4 december 2024 - 15:07

Klopt! Die kan je inderdaad ook gebruiken, voeg je gewoon wat minder hele sjalotten toe.

Reply
Peter 12 november 2022 - 18:50

Mon Dieux, mes amis, wat een heerlijke geur wappert er vanuit de keuken onze neusgaten in…. De gietijzeren stoofpan zorgt met warm enthousiasme voor de ingrediënten van dit Franse stoofpotje. Nachtje laten rusten en dan morgen nog de champignons en zilveruitjes toevoegen….. Twijfel nog voor erbij…. Frites? Zalvig pureetje? Vers baguette? Geen rijst, mais non…
Dank wederom voor de inspiratie!

Groetekes, Peter

Reply
SmaakMenutie 8 november 2022 - 10:06

Ja klopt, bij ons gaat er een hele fles in 😉

Reply
Hans 16 november 2022 - 22:26

Jullie recept staat met stip op 1! Inderdaad, meer wijn is beter, haha.
(heb er ook aardappelen in gegooid hoor)

Reply
Sikko 7 november 2022 - 19:01

Mannen, vandaag heb ik dit heerlijke gerecht gemaakt. Om toch minder gas te gebruiken heb ik de Boeuf gemaakt in een grote gietijzeren Croiset pan en deze 8 uren in de oven op 95 graden gezet. Mooie Ierse runderlappen gebruikt. Om de 1,5 uur even omgeroerd. Door de zware deksel verliest de pan bijna geen vocht, dus eigenlijk een slow cooker. Laatste uur de kastanje champignons, de zilver uien en maïzena papje toegevoegd. Boterzacht! Gegeten uit een diep bord met warm stokbrood met kruidenboter erbij. We zijn samen dus nu nog genoeg over om in te vriezen!

Reply
SmaakMenutie 8 november 2022 - 10:07

Wat goed om te horen Sikko dat het lekker was en dank voor deze slimme tip!

Reply
1 2 3 4 5 6