Valenciaans recept
Wij hebben door de jaren heen al vaak de vraag gekregen of wij een lekker recept hebben voor paella. En of we die hebben. Het was er alleen nog nooit van gekomen om dit gerecht uit de regio Valencia (paella Valenciana) met jullie te delen. Tot vandaag!
Paella is een typische Spaanse feestmaaltijd en wordt vooral op zondag gegeten als lunch. Elke regio geeft er zijn eigen draai aan, maar wij maken vandaag het originele Valenciaanse recept. En die heeft verrassend weinig ingrediënten. Een Valenciaan zal er namelijk nooit chorizo of zeevruchten aan toevoegen (oké, wij smokkelen met de garnalen, maar die zijn dan ook optioneel). Daarnaast gebruiken wij geen kleurstof of bijvoorbeeld kurkuma om het gerecht extra geel te maken. Als je een beetje geduld hebt doet de saffraan gewoon zijn werk. De enige andere kruiden zijn pimentón (Spaanse gerookte paprikapoeder) en een takje verse rozemarijn.
De Spanjaarden mixen vaak kipfilet en konijnenvlees. Maar wij gaan uiteraard alleen voor de kip. Wij gebruiken als groenten snijbonen, evenals de Spanjaarden. Overigens is dit eenpansgerecht bij uitstek geschikt voor de barbecue. In Spanje wordt het van origine bereidt in een paellera (waar het gerecht zijn naam aan ontleent) op het vuur waarbij men het hout van de sinaasappelboom gebruikt. De paella maak je af met een schijfje citroen en verse peterselie. Zo simpel kan het zijn! Wist je trouwens dat de Amerikaanse kip Jambalaya waarschijnlijk gebaseerd is op deze Spaanse klassieker?
7 reacties
Ik wil dit voor vier personen gaan maken. Moet ik dan alles verdubbelen?
Leuk Arie! Ja, ik denk dat je alles na genoeg moet verdubbelen. Let wel op met de hoeveelheid vocht dat je toegevoegd en de bereidingstijd zal ook wat langer zijn. Daarnaast zou ik voorzichtig zijn met de hoeveelheid tenen knoflook en saffraan. Geniet ervan!
Wat een héérlijk recept! Met een paar kleine aanpassingen dit voor vier personen gemaakt en de gasten vonden het verrukkelijk. Dit is zeker een blijvertje.
Kan ik dit ook in een gietijzeren braadpan van 30cm maken?
Jahoor!
Waarom moet je de kip zo lang bakken? Dan wordt het toch echt droog ? Moet het een pan zijn met een dikkere bodem of maakt dat niet uit?
Op een laag vuur, zie instructie puntje 2 🙂 Anders wordt het juist taai. Een paella pan heeft een dunne bodem