Home Hoofdgerechten Paella met kip en garnalen

Paella met kip en garnalen

Spaanse feestmaaltijd

door SmaakMenutie
Paella

Valenciaans recept

Wij hebben door de jaren heen al vaak de vraag gekregen of wij een lekker recept hebben voor paella. En of we die hebben. Het was er alleen nog nooit van gekomen om dit gerecht uit de regio Valencia (paella Valenciana) met jullie te delen. Tot vandaag!

Paella is een typische Spaanse feestmaaltijd en wordt vooral op zondag gegeten als lunch. Elke regio geeft er zijn eigen draai aan, maar wij maken vandaag het originele Valenciaanse recept. En die heeft verrassend weinig ingrediënten. Een Valenciaan zal er namelijk nooit chorizo of zeevruchten aan toevoegen (oké, wij smokkelen met de garnalen, maar die zijn dan ook optioneel). Daarnaast gebruiken wij geen kleurstof of bijvoorbeeld kurkuma om het gerecht extra geel te maken. Als je een beetje geduld hebt doet de saffraan gewoon zijn werk. De enige andere kruiden zijn pimentón (Spaanse gerookte paprikapoeder) en een takje verse rozemarijn.

“In Spanje wordt het van origine bereidt op het vuur waarbij men het hout van de sinaasappelboom gebruikt”

De Spanjaarden mixen vaak kipfilet en konijnenvlees. Maar wij gaan uiteraard alleen voor de kip. Wij gebruiken als groenten snijbonen, evenals de Spanjaarden. Overigens is dit eenpansgerecht bij uitstek geschikt voor de barbecue. In Spanje wordt het van origine bereidt in een paellera (waar het gerecht zijn naam aan ontleent) op het vuur waarbij men het hout van de sinaasappelboom gebruikt. De paella maak je af met een schijfje citroen en verse peterselie. Zo simpel kan het zijn! Wist je trouwens dat de Amerikaanse kip Jambalaya waarschijnlijk gebaseerd is op deze Spaanse klassieker?

Paella

Paella met kip en garnalen

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 29 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kipdijfilet
  • 200 g reuze garnalen/gamba’s (optioneel)
  • 200 g paella rijst
  • 200 g verse snijbonen
  • 6 saffraandraadjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kip bouillonblokje (optioneel)
  • 1 tomaat
  • 1 citroen
  • 1 tl gerookte paprikapoeder (pimenton)
  • Verse peterselie
  • Verse rozemarijn

Zo maak je het

  • Optioneel: garnalen toevoegen. Maak een marinade van 3 el olijfolie, 2 geperste tenen knoflook en 1 tl citroensap. Besprenkel over de (ongepelde) garnalen en laat minimaal 30 minuten marineren. Bak de garnalen 2-3 minuten op hoog vuur in de paellapan (30 cm). Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd 350-400 g kipdijfilet in grove (hapklare) stukken. Bestrooi rondom riant met zout en peper. Bak in een ruime laag (Spaanse) olijfolie in 20-25 min rondom gaar en bruin op middelmatig vuur. Het is belangrijk om de kip niet te snel te bakken want dit geeft straks smaak af.
  • Schuif het vlees naar de zijkanten van de pan en voeg 200 g grof gesneden snijbonen toe. Bak al omscheppend 5 minuten mee. Voeg nu 3 fijngesneden tenen knoflook toe en bak kort mee.
  • Ontvel 1 grote tomaat door een kruisje te maken aan de boven- en onderkant. Dompel 30 seconden onder in kokend water en spoel af onder ijskoud water. Het vel laat nu eenvoudig los. Rasp de tomaat en voeg toe aan de pan. Bak al omscheppend mee tot het vocht grotendeels is opgenomen.
  • Voeg 1 flinke tl pimenton toe en bak al omscheppend enkele seconden mee. Voeg nu ook 500 ml (lauwwarm) water toe. Week in een klein beetje water 6 saffraandraadjes al roerend tot het water geel wordt. Voeg toe aan de pan. Laat het geheel nu op laag vuur 15-20 minuten zachtjes pruttelen met deksel op de pan.
  • N.B.: Als alternatief kan je ook 500 ml kip bouillon toevoegen. Je hoeft het geheel dan niet eerst te laten pruttelen
  • Voeg 200 g paellarijst toe en laat het geheel eerst 5 minuten op ietwat hoger vuur pruttelen. De onderkant van het gerecht zal nu licht karameliseren (pas op dat het niet verbrandt).
  • Leg 2 takjes rozemarijn op het geheel en zet het vuur iets lager. Let goed op dat het vocht niet te snel verdampt. Zet dan het vuur iets lager of voeg extra water toe. Laat 8-10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de garnalen toe aan de pan en verwarm met deksel op laag vuur nog 2-3 minuten. Proef of de rijst goed is en serveer met fijngehakte peterselie en schijfjes citroen.

Paella ingrediëntenPaella met kipPaella makenPaellaValenciana paellaPaella recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

7 reacties

Arie 12 juni 2023 - 22:37

Ik wil dit voor vier personen gaan maken. Moet ik dan alles verdubbelen?

Reply
SmaakMenutie 13 juni 2023 - 09:57

Leuk Arie! Ja, ik denk dat je alles na genoeg moet verdubbelen. Let wel op met de hoeveelheid vocht dat je toegevoegd en de bereidingstijd zal ook wat langer zijn. Daarnaast zou ik voorzichtig zijn met de hoeveelheid tenen knoflook en saffraan. Geniet ervan!

Reply
Arie 20 juni 2023 - 05:45

Wat een héérlijk recept! Met een paar kleine aanpassingen dit voor vier personen gemaakt en de gasten vonden het verrukkelijk. Dit is zeker een blijvertje.

Reply
Fred 4 juli 2024 - 13:53

Kan ik dit ook in een gietijzeren braadpan van 30cm maken?

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2024 - 14:55

Jahoor!

Reply
Saskia Kwakernaat 21 augustus 2024 - 20:50

Waarom moet je de kip zo lang bakken? Dan wordt het toch echt droog ? Moet het een pan zijn met een dikkere bodem of maakt dat niet uit?

Reply
SmaakMenutie 22 augustus 2024 - 12:20

Op een laag vuur, zie instructie puntje 2 🙂 Anders wordt het juist taai. Een paella pan heeft een dunne bodem

Reply