Home Vlees en kip Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

authentiek Frans stoofgerecht

door SmaakMenutie
Boeuf bourguignon

Rund op z’n Bourgondisch

Vandaag bereiden we een authentiek Frans stoofgerecht: boeuf bourguignon (ook wel boeuf à la bourguignonne), oftewel ‘rundvlees op z’n Bourgondisch’. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een heerlijke fles Bourgogne rode wijn. Daarbij voegen we onder andere champignons, sjalotten en spekjes toe. Qua ingrediënten lijkt bœuf bourguignon wel wat op coq au vin, waarbij kip in rode wijn wordt gestoofd. Het resultaat is simpelweg verrukkelijk en verrassend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt, is tijd – je moet het gerecht minstens 3 uur laten stoven – en hoe langer het kookt, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. Dus ideaal om te maken wanneer je toch thuis bent en wat geduld hebt.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 169 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblappen
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 500 ml rode wijn (Bourgogne) 
  • 8 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 2 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • Verse tijm
  • Roomboter

Zo maak je het

  • Bak 125 g spekreepjes in een ruime stoofpan licht krokant. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 750 g runder riblappen (of sukadelappen) in grove stukken en bestrooi riant met peper en zout. Voeg een klont roomboter toe aan de pan en bak het vlees in enkele minuten rondom bruin. Haal uit de pan.
  • Snijd 2 sjalotten grof, 1 winterpeen in halve maantjes en 2-3 stengels bleekselderij in stukjes. Fruit de groenten al omscheppend 5 minuten. Voeg 3 fijn gesneden tenen knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg 1 flinke el tomatenpuree toe en bak al omscheppend kort mee.
  • Doe de spekjes en het vlees terug in de pan en meng grondig. Zet het vuur laag en bestrooi met 2 ruime el bloem. Bak al omscheppend 1-2 minuten tot de bloem gaar is.
  • Schenk 500 ml rode wijn bij het geheel, samen met 300 ml heet water en 1 verkruimeld runderbouillon blokje. Voeg tevens 3 laurierblaadjes en een paar takjes verse tijm toe. Breng tegen de kook.
  • Maak ondertussen circa 6 (kleine) sjalotten schoon. Houd ze heel en voeg toe aan het geheel. Laat nu minimaal 3-4 uur pruttelen.
  • Snijd 250 g kastanjechampignons in plakjes en bak in een klont roomboter op middelhoog vuur bruin. Voeg toe aan het geheel en laat nog even mee pruttelen zonder deksel zodat het geheel wat verder indikt. Serveer net als wij met (Franse) frietjes of aardappelpuree.

Boeuf bourguignon receptBoeuf bourguignonBeuf bourgnon

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

55 reacties

Marian Vermeijs 10 april 2022 - 22:01

Hoi Tim en Erik.
Nou het gerecht was een groot succes!
Onze vrienden vonden het heerlijk!!!!😋
Top gerecht👍

Reply
Marian Vermeijs 2 april 2022 - 21:10

Dit gerecht als proef gemaakt, voordat vrienden bij ons komen eten.
Het was verrukkelijk
Ik ben benieuwd, wat zij ervan vinden.
Ik laat het jullie binnenkort weten.

Reply
Ineke 12 januari 2022 - 00:05

Gisteren heerlijk gegeten!! Vlees was super mals en saus heerlijk van smaak!!!
Dank jullie wel. Heb jullie pas ontdekt en al héél wat leuke recepten gezien!!

Reply
Meike 15 november 2021 - 18:42

Hi! Ik heb het gerecht nu opstaan en hij is bijna klaar. Ik vind het zelf nog wat waterig. Kan ik hem. Iets aandikken met maizena?

Reply
SmaakMenutie 16 november 2021 - 11:22

Ja hoor dat kan Meike! Papje van maizena maken en rustig erdoor heen doen. Of even beetje geduld hebben en in laten koken 🙂

Reply
Martha 14 november 2021 - 20:42

Hoi tim en erik. In jullie recepten gebruiken jullie vaak rode of witte wijn. Nu mijn vraagje gebruiken jullie zoete of droge wijn? Mischien n beetje rare vraag maar ik twijzel hier soms zo over.

Reply
SmaakMenutie 15 november 2021 - 11:50

In principe altijd droge wijn Martha, tenzij anders aangegeven! En geen rare vraag hoor, goed dat je ‘m stelt 🙂

Reply
1 2 3 4 5 6