Home Vlees en kip Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

gesudderd in bruin bier

door SmaakMenutie
Belgisch stoofvlees

Tijd van het jaar

Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!

Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 333 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runder riblappen
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 witte uien
  • 2 casino wit boterhammen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 flesje bruin bier
  • 3 el Dijon mosterd
  • 2 el bloem
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
  • Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
  • Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
  • Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
  • Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook. 
  • Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
  • Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.

Belgisch stoofvlees receptBelgisch stoofvlees met bierBelgisch stoofvleesBelgisch stoofpotjeBelgisch stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

92 reacties

Ellen 10 november 2022 - 06:25

Kan dit ook met witbier of is dat niet geschikt voor dit gerecht? Of zou ik dan witbier en nog iets anders toe moeten voegen?

Reply
SmaakMenutie 10 november 2022 - 10:23

Theoretisch zou het kunnen, weet alleen niet of je dan de smaak evenaart als in deze klassieker met donker bier 🙂

Reply
Bo Zen 8 februari 2022 - 13:49

Hi! Vraagje. Is het mogelijk om het zonder toevoeging van bier te maken? (Ook geen 0,0) Zou je er dan iets anders voor in de plaats doen? Ik hoor graag van jullie☺️

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2022 - 15:15

Hi Bo, je zou wat meer bouillon kunnen toevoegen maar kan dan niet garanderen dat de smaak hetzelfde is aangezien bier in dit Belgisch stoofvlees echt essentieel is 🙂

Reply
Denise 16 november 2021 - 17:21

Deze staat lekker te pruttelen op t vuur! Wij zijn benieuwd 😁 ruikt iig goed

Reply
Linda 16 juli 2021 - 19:18

Vandaag dit stoofvlees gemaakt en het was keilekker! Weer zo’n lekker recept van jullie. Ik ben écht zó blij met jullie site!

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2021 - 12:24

Erg leuk om te horen Linda, fijn dat je van onze recepten geniet. Bedankt voor je berichtje! 🙂

Reply
Linda 21 april 2021 - 19:53

In totaal heeft het 11 uur in de slowcooker gezeten na het aanbraden, maar het vlees is niet helemaal uit elkaar gevallen helaas. De smaak was wel heel goed!

Reply
SmaakMenutie 22 april 2021 - 09:59

Je zou zou zeggen dat dat wel lang genoeg is Linda, maar wij hebben geen ervaring met de slowcooker. Als de smaak maar goed was 🙂

Reply
1 4 5 6 7 8 9