Home Bijgerechten Huisgemaakte friet

Huisgemaakte friet

door SmaakMenutie

Super simpel

Wie is er niet gek op een frietje mayo. Ik vind het af en toe heerlijk! Maar dan wel goede zelfgemaakte frietjes zoals bijvoorbeeld die van Bram Ladage. Vroeger dacht ik dat het heel moeilijk was om zelf friet te maken. Welke aardappel heb ik nodig, hoe warm moet het vet zijn, hoe lang moet het in de (frituur)pan? Geloof me, zelf friet maken is super simpel! Wij hebben de eenvoudigste frituurpan die er bestaat (kost maar een paar tientjes) en het lukt je zélfs uitstekend in een gewone pan op het vuur. Oké, het kost je wat meer tijd maar ondertussen kan je dan wel lekker zelf een broodje hamburger maken. Of wat dacht je van dit heerlijke Belgisch stoofvlees. Eet smakelijk!

Zelf friet maken

Huisgemaakte friet

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 15 keer gestemd )

Ingrediënten

4 grote 'iets kruimige' aardappelen ( ± 2 aardappelen per persoon)
Vloeibaar frituurolie

Zo maak je het

  • Schil de aardappelen met een dunschiller of een schilmesje.
  • Snijd de aardappel over de lengte in schijven met een dikte van ca. 1,5 cm. Maak ze niet zo dun als diepvriesfriet!
  • Spoel je gesneden frietjes even af met lauw water en laat dan goed uitlekken en dep droog met keukenpapier (dit zorgt ervoor dat je frietjes niet aan elkaar plakken).
  • Frituur de frietjes nu ongeveer 5 minuten op 140-150 graden (niet langer). Haal ze uit de frituur en laat ze minimaal 30 minuten afkoelen.
  • Bak de frietjes na minstens 30 minuten afkoelen af op 180-190 graden. De tijd voor het afbakken is een beetje afhankelijk van de aardappelsoort, maar in de regel zijn ze na een minuut of 5-6 wel goudgeel. That's all! Makkelijk toch?

Recept zelf friet makenZelf friet makenHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

Heb je geen frituurpan, dit lukt je ook met een wok of een pan op het vuur. De truc is nu alleen dat je het vet op de juiste temperatuur instelt. Draai het vuur middelhoog en laat warm worden. Probeer eerst met één frietje. Als het niet te hard knettert als je het frietje in het vet doet dan is de temperatuur goed, zet het anders wat zachter. De frietjes moeten in vijf minuutjes garen maar niet bruin worden. Voor de tweede frituurronde zet je het vuur wat hoger (een na hoogste stand). Nu worden de afgekoelde frietjes mooi goudgeel.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

Michelle 10 oktober 2020 - 19:32

De frietjes waren heerlijk! Heel makkelijk en o zo lekker. Ik had nog nooit zelf frietjes gebakken en ik vond het heel leuk! Ik had ze samen met jullie Belgisch Stoofvlees gerechtje gemaakt en had zelf nog geglaceerde worteltjes gemaakt. Wij hebben genoten!

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:23

Fijn dat de eerste keer frietjes maken zo’n succes was Michelle, leuk om te horen! En wat een goede combi met het stooflvlees en de worteltjes. Heerlijk! 🙂

Reply
M@rgo 23 januari 2021 - 10:44

Gisteravond gemaakt, we hebben zitten smullen! Nooit durven maken, want ja uit de vriezer is gemakkelijk, maar dit ambachtelijke was heerlijk en eigenlijk zoooo simpel! Bedankt weer, deze komt in de map.

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:52

Leuk zeg! Ja vers is altijd het allerlekkerste 🙂

Reply
Gerard 30 januari 2021 - 11:35

Je olie verwarmen naar 190°C?!🤔 Dat lijkt mij geen goed advies! Ik heb dit zelf naar 175-180°C vertaald en uitgevoerd, heerlijke patat!

Reply