Mayonaise

in 5 minuten!

door SmaakMenutie
Zelf mayonaise maken

De truc

De eerste keer (oké, en de tweede keer) dat ik zelf een poging deed om mayonaise te maken ging faliekant mis. De eerste keer gebruikte ik extra vierge olijfolie. Nooit doen, de smaak van de olijfolie overheerst en je mayo is mislukt. De tweede keer werd de mayo maar niet dikker en ook de smaak was niks. Helaas. Tot we een keer bij (Belgische) vrienden gingen eten en ze daar even in een paar minuten super lekkere mayonaise voor onze neus maakten alsof het niks is. De truc? Een blender, arachide olie én een eierdooier op kamertemperatuur. En tada, zelfgemaakte mayonaise voor bij je frietje.

Zelf mayonaise maken

Mayonaise

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 5.0/5
( 4 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 100 ml arachideolie
  • 1 ei
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 tl citroensap

Zo maak je het

  • Doe 1 eierdooier, 1 tl mosterd , 1 tl citroensap (of witte wijnazijn) en een scheut arachideolie in de blender en mix kort (15 seconden).
  • Voeg nu in etappes de arachideolie toe. Dat kan op gevoel, maar ik voeg 100 ml in 5 kleine hoeveelheden toe en mix het steeds 10-15 seconden.
  • En voilà, binnen 5 minuten zelfgemaakte mayonaise. Meer sauzen zelf maken? Klik dan even hier.

Zelf mayonaise maken Zelfgemaakte mayonaise

TIP

Je kan de zelfgemaakte mayonaise zo'n week tot anderhalve week in de koelkast bewaren.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

6 reacties

Maurice 5 mei 2020 - 21:20

Hoi Tim en Erik,
Ik heb geprobeerd de mayo te maken maar 2 keer was het veel te dun.
wat gaat er niet goed

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 09:01

Hoi Maurice, wat jammer dat het niet direct lukte. Mogelijk heb je toch te snel de olie erbij gedaan? Dan bindt het niet goed

Reply
Le Safaja 13 december 2020 - 13:38

Heerlijke mayo! Ik heb de tweede de wijnazijn vervangen voor rijstazijn, de smaak is nu nog zachter.

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:57

Leuk om te horen dat het ook is gelukt met rijstazijn! 🙂

Reply
Jorn 19 december 2020 - 12:33

Wat als ik geen blender heb, lukt t dan met een staafmixer?

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 09:26

Hoi Jorn, ja dat zou ook moeten lukken. Gebruik dan wel een hoge kom (van de mixer) en zet de staafmixer helemaal op de bodem. Vervolgens heel voorzichtig en langzaam omhoog trekken. Het is iets bewerkelijker maar moet ook prima kunnen. Als de kom te breed is wordt het lastiger. Succes!

Reply