Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!
Belgisch stoofvlees
Personen:4Bereidingstijd:Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 333 keer gestemd )
Ingrediënten
1 kg runder riblappen
3 tenen knoflook
3 blaadjes laurier
2 witte uien
2 casino wit boterhammen
1 runderbouillon blokje
1 flesje bruin bier
3 el Dijon mosterd
2 el bloem
Verse tijm
Zo maak je het
Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook.
Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.
Heb je dit gemaakt?
Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!
Wij zijn Tim & Erik van foodplatform SmaakMenutie en delen hier onze állerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische familierecepten tot Franse klassiekers!
92 reacties
MichaelSop29 juni 2025 - 09:54
DIY heating? [url=https://pakstore.ru/]This site[/url] saved me hours of research.
Ik heb een glutenallergie maar zou dit recept toch graag willen maken. Ik heb glutenvrij oud bruin staan, en heb ook nog wel wat witte boterhammen, maar vroeg me af of ik de bloem 1 op 1 kan vervangen met maïzena? Wat is jullie tip hiervoor?
92 reacties
DIY heating? [url=https://pakstore.ru/]This site[/url] saved me hours of research.
Looking for real-world heating experiences? [url=https://rjadom.ru/]I used this site[/url] during my build.
De smaak is super maar het stoofvlees valt niet uit elkaar en de stoof ziet bleek niet zo bruin als bij jullie ..wat doe ik fout
Ik denk dat je het vuur te laag hebt staan, het mag echt wel een beetje pruttelen. Gelukkig was de smaak goed!
Klinkt heerlijk!
Wat is de functie van het brood? En kun je het eventueel weglaten?
Is voor de binding, dus zeker essentieel!
Ik heb een glutenallergie maar zou dit recept toch graag willen maken. Ik heb glutenvrij oud bruin staan, en heb ook nog wel wat witte boterhammen, maar vroeg me af of ik de bloem 1 op 1 kan vervangen met maïzena? Wat is jullie tip hiervoor?
Gebruik dan 1 el maïzena ipv 2. Geniet ervan!