Home Vlees en kip Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

gesudderd in bruin bier

door SmaakMenutie
Belgisch stoofvlees

Tijd van het jaar

Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!

Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 322 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runder riblappen
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 witte uien
  • 2 casino wit boterhammen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 flesje bruin bier
  • 3 el Dijon mosterd
  • 2 el bloem
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
  • Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
  • Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
  • Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
  • Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook. 
  • Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
  • Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.

Belgisch stoofvlees receptBelgisch stoofvlees met bierBelgisch stoofvleesBelgisch stoofpotjeBelgisch stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

88 reacties

Margriet 2 december 2018 - 17:43

Een zalig recept, dank u voor het plaatsen. wij hebben er 2 dagen van gesmuld!!!

Reply
SmaakMenutie 3 december 2018 - 08:29

Hoi Margriet, heel graag gedaan! Fijn dat jullie er zo van hebben gesmuld 🙂 Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Coco 18 oktober 2020 - 22:24

Hey mannen, we hebben heerlijk gegeten van de Belgische stoofschotel, dankjulliewel voor dit heerlijke recept❣️Karolien en Coco uit Zwolle ??

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2020 - 10:43

Leuk om te horen Coco en Karolien uit Zwolle! Fijn dat het stoofvlees in de smaak viel 🙂

Reply
Claudia 29 oktober 2023 - 15:26

Zo lekker!
Eindelijk stoofvlees waar ik zelf ook van geniet. Dit recept is een blijvertje.
Lekker met stoofperen (in port gekookt) en frietjes erbij

Reply
Tamara 29 oktober 2023 - 13:12

Mss een hele gekke vraag, maar welk formaat pan gebruiken jullie voor dit recept?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2023 - 11:13

Geen gekke vraag hoor, 24 cm 🙂

Reply
Patty 31 januari 2019 - 19:29

Jeetje, weer zo’n lekker recept! Maak eigenlijks wekelijk iets van jullie. En altijd een leuke reactie op mijn feedback. Love you guys…..en ook van jullie hondje…♡ Blijf zo doorgaan, ik ben fan en raadt jullie site regelmatig aan….
Groetjes, Patty

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2019 - 11:36

Nou wat leuk om te horen Patty dat je zo enthousiast bent over SmaakMenutie 😀 Daar doen we het voor! Groetjes van ons en een poot van James 🙂

Reply
Roxanne 7 januari 2023 - 00:33

Voeg er nog een paar plakken ontbijtkoek, een paar lepels stroop aan toe en als het helemaal klaar is… 2 kleine blokjes pure chocolade! Je weet niet wat je proeft…. 😁

Reply
Thir 4 februari 2019 - 13:49

Ik ben heel erg benieuwd! De pan staat in in de oven om het vlees te stoven. Eerst keer dat ik een stoofgerecht maak dus extra spannend!

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2019 - 14:08

Spannend zeg! Maar dat gaat helemaal goed komen 😀 Het zal vast heerlijk ruiken daar in de keuken. Eet smakelijk alvast! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Silke 24 februari 2019 - 09:40

Wat zou er een goede vervanger voor het casino brood kunnen zijn?

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2019 - 10:51

Hoi Silke, je kan ook een ander (wit) brood gebruiken hoor. Succes!

Reply
Carla 10 juli 2019 - 15:53

Hey Silke, kan het bier ook vervangen worden door iets anders?

Reply
SmaakMenutie 17 juli 2019 - 10:12

Hoi Carla je kan alcoholvrij bier gebruiken of anders runderbouillon. Succes!

Reply
Lianne 1 december 2019 - 09:53

Je kan ook peperkoek gebruiken ipv wit brood. Klein scheutje azijn erbij. En zelf doe ik ook nog een lik appelstroop en sambal er door ?

Reply
SmaakMenutie 1 december 2019 - 11:16

Hi Lianne, dat klinkt heerlijk! Goede tip 🙂

Reply
Kirsten 13 december 2019 - 16:22

We hebben het afgelopen weekend gegeten. Mijn vriend komt ivm zijn werk regelmatig in België en kent het stoofvlees van daar. Zijn conclusie: dit is lekkerder!!! Dank jullie wel voor het recept. Wij hebben ervan genoten!

Reply
SmaakMenutie 15 december 2019 - 10:11

Wat leuk om te horen Kirsten, bedankt voor het compliment!

Reply
Marga 3 oktober 2020 - 09:39

Hai, ik ga het vandaag maken maar mijn vraag is het brood haal je er uit toch!!
Gr marga

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2020 - 11:27

Lekker Marga! Nee het brood moet je er zeker niet uithalen 😉

Reply
Yvonne 26 februari 2023 - 21:13

Chips, alles klaar maar in gedachten slowcooker, ik kwam ervtindens het koken achter. De helft van de bouillon gedaan. Extra schep bloem. Maar te flauw qua
en te dun dus uiteindelujk 2 plakken verkruimelde ontbijtkoek erbij, 3 dikke eetlepels spoel peren stroop, 1 eetlelpel tijm extra en extsa kaurier…resultaat zo lekker jammie

Reply
Catharina 10 oktober 2020 - 11:59

Nu aan het maken het hele huis ruikt heerlijk net even geproefd oooooo in woon in Spanje soms moeilijk om bepaalde producten te vinden maar dan pas ik het aan in plaats van donker bier heb ik nu Guinness gepakt geen probleem net zo lekker zelfs me buurvrouw vroeg wat ik aan het maken was ze rook het haha

Reply
SmaakMenutie 10 oktober 2020 - 12:44

Wat leuk dat onze recepten over de grens gaan Catharina! Bedankt voor je leuke berichtje. Geniet ervan!

Reply
Mirjam Blitz 10 oktober 2020 - 15:14

Morgenochtend in de slowcooker! ?

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:08

Daar is stoofvlees uitermate geschikt voor Mirjam, heerlijk!

Reply
Michelle 10 oktober 2020 - 19:29

Dit was echt heerlijk!! Wij hebben genoten, dankjewel voor al deze heerlijke recepten!

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:08

Leuk om te horen Michelle, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Mark 15 oktober 2020 - 12:09

Staat nu in de slowcooker te pruttelen, 6 uur lang. Ben benieuwd!!

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2020 - 14:25

Lekker Mark! Hoe langer, hoe malser het vlees 🙂 Laat je ons weten of het in de smaak viel? Geniet ervan!

Reply
Mark 15 oktober 2020 - 19:44

Heerlijk!
Ik had er wel wat groente in gedaan (grote stukken paprika) voor wat meer verantwoorde inhoud.

Maar het was weer een succes, dank heren!

Reply
SmaakMenutie 16 oktober 2020 - 09:49

Lekker de toevoeging van paprika Mark! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Davine 15 oktober 2023 - 12:35

Heerlijk op het petroleum stelletje, de hele dag sudderen, zalig!!
Ik zou het recept uit willen uitprinten maar weet niet hoe.

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2023 - 17:20

Bovenin op de knop ‘print dit recept’ klikken!

Reply
Renee 23 oktober 2020 - 17:55

Wij willen dit gerecht super graag maken maar hebben geen braadpan. Wel een “braadschotel” voor in de oven. Hoe zouden we dit stoofvlees in de oven kunnen maken?? (Want stoofvlees uit de oven zou naar t schijnt moeten kunnen..)

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2020 - 16:11

Hoi Renee, ja dat zou zeker moeten kunnen. Dan moet je het stoofvlees (afgedekt!) laten stoven in de oven op een graad of 80. Dat duurt wel een uur of 4 schat ik in. Lagere temperatuur kan ook, maar dan duur het wel langer. Je moet wel even controleren of het vlees goed is en of er nog voldoende vocht bij zit. Maar het kan dus zeker!

Reply
Romee 29 oktober 2020 - 20:16

Voor het eerst stoofvlees gemaakt, dank voor dit lekkere recept! Het was heerlijk

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2020 - 09:29

Wat leuk om te horen dat je eerste keer stoofvlees maken meteen een succes was Romee! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Ingrid 30 oktober 2020 - 15:18

De hachee saus is heel erg dun gebleven?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2020 - 16:03

Hoi Ingrid, ik neem aan dat deze vraag bij de hachee hoort? 😉 Zet het vuur dan wat hoger en laat de deksel wat langer van de pan aan het eind zodat de saus wat in kan koken

Reply
Jacqueline 6 november 2020 - 17:42

Super lekker,deze ga ik vaker maken!!

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 10:06

Leuk om te horen Jacqueline, fijn dat het stoofvlees in de smaak viel 🙂

Reply
Marjolein 19 november 2020 - 07:26

Heerlijk was de stoofvlees. Komt zeker vaker op tafel!

Reply
SmaakMenutie 19 november 2020 - 09:41

Fijn dat het gesmaakt heeft Marjolein, leuk! 🙂

Reply
Judith 18 december 2020 - 12:47

Heerlijk recept! Het lijkt me ook lekker om champignons toe te voegen, hebben jullie een tip op welk moment dit het beste kan ivm vocht uit de champignons? Ben benieuwd!

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 09:17

Hoi Judith, om te voorkomen dat het vocht van de champignons vrijkomt zou ik ze eerst even goed opbakken in een andere pan. Dan worden ze veel lekkerder en bovendien heb je dan geen vocht. En dan gewoon toevoegen een half uurtje voor je het gaat opdienen :). Eet smakelijk!

Reply
Mike 23 december 2020 - 11:55

Hoi,

Ik wil dit gerecht morgen maken voor kerstavond met wat vrienden, nu heb ik alleen een slow cooker. i
Ik ga er van uit dat dit 8 uur lang op low moet sudderen?

Alvast bedankt =D

Reply
SmaakMenutie 23 december 2020 - 12:55

Hoi Mike, wat lekker! Wij hebben geen slowcooker, maar vermoed wel dat 8u klopt. Geniet ervan!

Reply
Peter 14 januari 2021 - 16:36

Ha mannen, van de week dit hart-, ziel- en lijfverwarmende sudderpotje gemaakt. Ik had geen donker bier meer in huis en het was me te koud om er weer op uit te moeten, dus gekozen voor een Tripel.
Samen met Vlaamse frieten, appelmoes en een knapperige salade was de pan met supermals stoofvlees binnen no time heulemaal leeg! Kortom: toprecept weer!

Reply
SmaakMenutie 15 januari 2021 - 10:42

Ha Peter, een trippel kan juist ook erg goed! Lekker hoor met frieten, appelmoes en een salade. Fijn dat je ervan gesmuld hebt 🙂

Reply
Efne 17 januari 2021 - 09:01

Hallo,

Kan ik er ook een plak ontbijtkoek bij voegen? Ik zie dat weleens voorbij komen, maar weet eigenlijk niet meer waar het precies voor dient haha, als het is om de saus net wat dikker te maken dan hoor ik dat graag want dat doe ik dat liever dan maïzena erbij te doen. Jullie zijn trouwens de eerste waarvan ik meerdere recepten probeer, ik ben namelijk niet zo’n keukenprinses. Ga zo door!! Door jullie vind ik koken leuk!!

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2021 - 13:00

Hoi Efne, ontbijtkoek is niet nodig hoor! De witte boterhammen en bloem zorgen voor voldoende binding. Overigens is maizena ook niet nodig, maar misschien was je in de war met de bloem?
Bedankt voor het leuke compliment, daar doen we het voor! Veel kookplezier met alle recepten die je nog wat ons gaat maken 🙂

Reply
Rozi 25 januari 2021 - 20:41

Hoi,
Ik kook niet zo veel Nederlands gerechten en Belgisch gerechten nooit eerder. Dit was de eerst!
Bedankt de makkelijk recept, ik kon volgen en lekker gelukt!
Mijn man Nederlander en hij vond ook lekker.
Een ding wat ik heb een beetje anders gedaan: ik zat in iets beetje zout ☺️

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2021 - 11:55

Wat leuk Rozi dat het stoofvlees goed is gelukt! Ondanks dat je niet vaak Nederlandse gerechten kookt 🙂 Fijn dat jullie ervan genoten hebben.

Reply
Vera 31 januari 2021 - 14:01

Hoi,

Ik ben dot lekkere stoofpotje vandaag aan het maken. Echter blijft de kleur wat licht van het gehele gerecht. Hoe krijg je er zo een mooie diep bruine kleur in?

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2021 - 14:30

Lekker Vera! Wellicht moet het nog goed inkoken. Maar de smaak is het allerbelangrijkste 🙂

Reply
Ingrid 30 januari 2022 - 11:36

Het stoofvlees staat alweer te pruttelen! Dit is zo’n superrecept en als Belgische heb ik echt veel ervaring met stoofvlees! Ik doe er wel altijd 3 flinke eetlepels appelstroop bij, dan wordt de kleur niet alleen donkerder, je krijgt dan echt de “Belgische” smaak!

Reply
Corrie 12 maart 2021 - 17:53

Meestal laat ik een stoofgerecht garen in de oven, op zo’n 120 graden….

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 14:44

Kan ook Corrie, lekker! 🙂

Reply
Onno 26 maart 2021 - 20:05

Kan dit gerecht ook gegeten worden door kinderen? Door het toevoegen van bier…. of zouden jullie dan 0.0 adviseren?

Ga het morgen maken!

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2021 - 11:00

Het stooft zo lang, dat de alcohol praktisch helemaal verdwijnt Onno. Maar als je het liever niet hebt gebruik dan alcoholvrij. Dat kan ook prima. Geniet ervan!

Reply
Onno 27 maart 2021 - 13:27

Nou het staat nu heerlijk te sudderen…. idd het sudderen zo lang, die alcohol is dan wel weg. Ik ga nu ook nog een Vegan variant maken met Jackfruit ipv vlees, verder volg ik het zelfde recept. Ben heel benieuwd!

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2021 - 13:28

Lekker zeg, ben benieuwd!

Reply
Linda 21 april 2021 - 19:53

In totaal heeft het 11 uur in de slowcooker gezeten na het aanbraden, maar het vlees is niet helemaal uit elkaar gevallen helaas. De smaak was wel heel goed!

Reply
SmaakMenutie 22 april 2021 - 09:59

Je zou zou zeggen dat dat wel lang genoeg is Linda, maar wij hebben geen ervaring met de slowcooker. Als de smaak maar goed was 🙂

Reply
Linda 16 juli 2021 - 19:18

Vandaag dit stoofvlees gemaakt en het was keilekker! Weer zo’n lekker recept van jullie. Ik ben écht zó blij met jullie site!

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2021 - 12:24

Erg leuk om te horen Linda, fijn dat je van onze recepten geniet. Bedankt voor je berichtje! 🙂

Reply
Denise 16 november 2021 - 17:21

Deze staat lekker te pruttelen op t vuur! Wij zijn benieuwd 😁 ruikt iig goed

Reply
Bo Zen 8 februari 2022 - 13:49

Hi! Vraagje. Is het mogelijk om het zonder toevoeging van bier te maken? (Ook geen 0,0) Zou je er dan iets anders voor in de plaats doen? Ik hoor graag van jullie☺️

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2022 - 15:15

Hi Bo, je zou wat meer bouillon kunnen toevoegen maar kan dan niet garanderen dat de smaak hetzelfde is aangezien bier in dit Belgisch stoofvlees echt essentieel is 🙂

Reply
Ellen 10 november 2022 - 06:25

Kan dit ook met witbier of is dat niet geschikt voor dit gerecht? Of zou ik dan witbier en nog iets anders toe moeten voegen?

Reply
SmaakMenutie 10 november 2022 - 10:23

Theoretisch zou het kunnen, weet alleen niet of je dan de smaak evenaart als in deze klassieker met donker bier 🙂

Reply
Ellen 11 november 2022 - 08:21

Hebben jullie suggesties welke ingrediënten ik nog toe zou kunnen voegen (voor extra smaak) als ik witbier gebruik?

Reply
Wilma van der Giessen 12 november 2022 - 10:07

Ik woon in België en maak ook regelmatig stoofvlees, de beste biermerken om dit de bereiden zijn van bij ons: Rodenbach,Ichtegem’s oud bruin,VanderGhinste oud bruin,Duchesse de Bourgogne.
Rodenbach bevat weinig hop, dus is weinig bitter. Bovendien is het een typisch “bruin bier” met ietwat friszure smaak, dankzij een melkzuurgisting.

Reply
Rob 7 december 2022 - 11:24

Super lekker recept, rook ook heerlijk in huis, maar dan moet je de afzuigkap gewoon een keer vergeten.

Reply
Martin 4 januari 2023 - 10:57

Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb het vlees op inductie dichtgeschroeid tot de bouillon erbij kon om ’t vervolgens met aluminiumfolie als deksel 2 uur in de oven op 180 graden te sudderen ipv op duur gas. Dit ga ik vaker maken…

Reply
Nataly 9 januari 2023 - 11:56

We made this yesterday, and it was really good! 🙂 we substituted the white bread for ontbijtkoek and added some kruidnagel. Almost at the end, we added a teaspoon of appelstroop

Reply
Mar 23 juli 2023 - 19:33

TRAUMA 40 jaar geleden uit mekaar trekvlees (Haarlems) elke dag. Maar sinds ik jullie ondekt heb, met de rendang, daging recepten. Wordt het een verslaving met het Belgische stoof erbij. Heerlijk. Top.

Reply
Mike 30 juli 2023 - 21:06

Vandaag vanwege de GP Formule 1 in België maar dit recept gemaakt. Omdat de vrouw gluten intolerant is het witte casinobrood vervangen door glutenvrij ontbijtkoek, de bloem achterwege gelaten en naar aanleiding van de diverse reacties op dit recept 2 flinke eetlepels appelstroop toegevoegd. Wat was dat smullen zeg!! Vlees heeft bijna 6 uur opgestaan en was boterzacht. Lekker met verse Belgische friet. Een feestmaal!! Dank voor dit heerlijke recept.

Reply
Jet 19 oktober 2023 - 13:51

Ik heb alles in de slowcooker gedaan…..hoop dat dat goed gaat. We gaan t over 4 uur zien 😬

Reply
Armin 1 januari 2024 - 12:19

Gemaakt! Gegeten met frietjes: heerlijk heerlijk. Ik had er wel ook een scheut witte wijn azijn bij gedaan en het laatste half uur zag het er wat fletsjes en dun uit. Smaak was ik ook niet helemaal tevreden over. Ik heb nog twee volle eetlepels appelstroop toegevoegd en drie plakken ontbijtkoek erin verkruimeld . Toen was ie helemaal naar wens: bruiner, zoeter en dikker. Heerlijk gegeten.

Reply
Miranda 14 januari 2024 - 08:24

Oh, fijne tip over de glutenvrije ontbijtkoek. En dan heb je ook glutenvrij bier gebuikt denk ik? Welk merk heb je gebruikt? 🙂

Reply
Miranda 14 januari 2024 - 08:26

Mijn reactie was een reply op (en vraag aan) MIKE. Maar als iemand tips heeft voor een glutenvrij variant (wit beoodvervanger) en welk GF bruin bier, graag!

Reply
Jasmijn 21 februari 2024 - 11:28

Ik heb een glutenallergie maar zou dit recept toch graag willen maken. Ik heb glutenvrij oud bruin staan, en heb ook nog wel wat witte boterhammen, maar vroeg me af of ik de bloem 1 op 1 kan vervangen met maïzena? Wat is jullie tip hiervoor?

Reply
SmaakMenutie 27 februari 2024 - 10:23

Gebruik dan 1 el maïzena ipv 2. Geniet ervan!

Reply
Hella 1 november 2024 - 17:35

Klinkt heerlijk!
Wat is de functie van het brood? En kun je het eventueel weglaten?

Reply
SmaakMenutie 4 november 2024 - 10:23

Is voor de binding, dus zeker essentieel!

Reply