Binnen een uurtje op tafel
Zin in een snelle, smaakvolle maaltijd die je doet denken aan de authentieke smaken van de Indische keuken? Dan is onze ajam ketjap echt iets voor jou.
Deze variant op de klassieke ajam smoor is net zo vol van smaak, maar eenvoudiger en sneller klaar te maken. De oven doet namelijk het grootste deel van het werk. In minder dan een uur staat er een heerlijk ovenschaal kip in ketjapsaus op tafel die perfect combineert met witte rijst en een frisse groentegerecht zoals sajoer boontjes of ketoprak.
De kracht van een goede boemboe
De basis van dit gerecht is zoals altijd de boemboe, een geurige specerijenpasta die je heel eenvoudig zelf maakt. Voor vier personen (ongeveer één kilo kipdrumsticks) gebruik je twee sjalotten, twee à drie tenen knoflook, een theelepel sambal oelek, een theelepel gemalen laos (galangawortel), een theelepel djahé (gemberpoeder), een halve theelepel trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en een eetlepel zonnebloemolie. Fruit dit mengsel kort aan in dezelfde pan waarin je de drumsticks eerst rondom goudbruin hebt gebakken.
Ketjap manis: zoet, stroperig en vol smaak
Een van de smaakmakers in dit gerecht is uiteraard de ketjap manis. Deze Indische zoete sojasaus is dikker en stroperiger dan gewone (vaak Japanse) sojasaus en heeft een diepe, bijna karamelachtige smaak.
De saus is op smaak gebracht met onder andere palmsuiker en steranijs, wat het zijn kenmerkende zoetige en aromatische karakter geeft. Ketjap manis is onmisbaar in heel veel Indische gerechten, en in dit recept zorgt het voor die typische Indische smaak waar je direct zin van krijgt.
In de oven
Zodra je de boemboe hebt aangefruit voeg je 85 milliliter ketjap manis toe samen met 100 milliliter (dikke) kokosmelk en het sap van een halve citroen. Roer alles goed door elkaar en schenk het mengsel over de kipdrumsticks in een ovenschaal.
Zorg dat de kip goed bedekt is met de saus en schuif de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden. Na zo’n 30 tot 40 minuten, waarbij je de kip halverwege een keer keert, is je ajam ketjap klaar. De saus is dan ingedikt en mooi aan de kip gekleefd.
Serveren met sajoer boontjes
Serveer deze kip in ketjapsaus uit de oven met gestoomde witte rijst en een groentegerecht naar keuze. Sajoer boontjes — mild-pittige sperziebonen in een kruidige kokossaus — zijn een klassieker die hier perfect bij past. Of kies voor ketoprak, een frisse salade met taugé, tofu komkommer en pindasaus.
Wat je er ook bij serveert, met deze ajam ketjap zet je gegarandeerd een doordeweekse topper op tafel die smaakt alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan. Selamat makan!
63 reacties
Zo dat recept was heerlijk zeg, mijn man heeft zo zitten kluiven.
dat hij alles helemaal alleen heeft opgegeten.(kluiven is niet mijn ding)
Dat is tot geweldig….
Hi, ziet er erg lekker uit maar… zou ik het kunnen maken zonder trassi? Ik heb daar zo’n hekel aan 🙂
Of mis ik dan teveel smaak? Is het te vervangen door iets? Thanks boys
Ja hoor Jeroen, je kan de trassi gerust achterwege laten! Geniet ervan 🙂
Beste Tim en Erik, vandaag dit recept gemaakt: heerlijk!!! Iedereen heeft gesmuld. Alleen een vraagje: zodra ik de kokosmelk toevoeg, krijg ik niet meer zo’n mooie donkerbruine ketjapkleur als op jullie foto’s. Klopt het dat die foto’s gemaakt zijn zonder de toevoeging van kokosmelk?
Fijn dat het recept bij iedereen in de smaak viel Cindy! De afbeeldingen zijn gemaakt met toevoeging van de kokosmelk. Het kan wellicht aan het type kokosmelk liggen, maar het belangrijkste is dat de smaak goed is 🙂
Nog steeds een geweldig recept, altijd leuk om te maken als er mensen komen eten!
Is de kokosmelk te vervangen door iets anders (ivm voedselallergie)?
Oei, kokosmelk is wel redelijk essentieel en een smaakmaker. Het vlees wordt er ook lekker zacht van, maar ik heb wel eens gehoord dat je ook yoghurt of kookroom zou kunnen gebruiken, maar dat hebben we zelf niet eerder geprobeerd.