Home Erik's Asia Ajam ketjap

Ajam ketjap

kip in ketjapsaus uit de oven

door SmaakMenutie
Ajam ketjap

Binnen een uurtje op tafel

Zin in een snelle, smaakvolle maaltijd die je doet denken aan de authentieke smaken van de Indische keuken? Dan is onze ajam ketjap echt iets voor jou.

Kip ketjap

Deze variant op de klassieke ajam smoor is net zo vol van smaak, maar eenvoudiger en sneller klaar te maken. De oven doet namelijk het grootste deel van het werk. In minder dan een uur staat er een heerlijk ovenschaal kip in ketjapsaus op tafel die perfect combineert met witte rijst en een frisse groentegerecht zoals sajoer boontjes of ketoprak.

Kip ketjap recept

De kracht van een goede boemboe

De basis van dit gerecht is zoals altijd de boemboe, een geurige specerijenpasta die je heel eenvoudig zelf maakt. Voor vier personen (ongeveer één kilo kipdrumsticks) gebruik je twee sjalotten, twee à drie tenen knoflook, een theelepel sambal oelek, een theelepel gemalen laos (galangawortel), een theelepel djahé (gemberpoeder), een halve theelepel trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en een eetlepel zonnebloemolie. Fruit dit mengsel kort aan in dezelfde pan waarin je de drumsticks eerst rondom goudbruin hebt gebakken.

Ajam ketjap boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Ketjap manis: zoet, stroperig en vol smaak

Een van de smaakmakers in dit gerecht is uiteraard de ketjap manis. Deze Indische zoete sojasaus is dikker en stroperiger dan gewone (vaak Japanse) sojasaus en heeft een diepe, bijna karamelachtige smaak.

De saus is op smaak gebracht met onder andere palmsuiker en steranijs, wat het zijn kenmerkende zoetige en aromatische karakter geeft. Ketjap manis is onmisbaar in heel veel Indische gerechten, en in dit recept zorgt het voor die typische Indische smaak waar je direct zin van krijgt.

In de oven

Zodra je de boemboe hebt aangefruit voeg je 85 milliliter ketjap manis toe samen met 100 milliliter (dikke) kokosmelk en het sap van een halve citroen. Roer alles goed door elkaar en schenk het mengsel over de kipdrumsticks in een ovenschaal.

Kip ketjap maken

Zorg dat de kip goed bedekt is met de saus en schuif de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden. Na zo’n 30 tot 40 minuten, waarbij je de kip halverwege een keer keert, is je ajam ketjap klaar. De saus is dan ingedikt en mooi aan de kip gekleefd.

Serveren met sajoer boontjes

Serveer deze kip in ketjapsaus uit de oven met gestoomde witte rijst en een groentegerecht naar keuze. Sajoer boontjes — mild-pittige sperziebonen in een kruidige kokossaus — zijn een klassieker die hier perfect bij past. Of kies voor ketoprak, een frisse salade met taugé, tofu komkommer en pindasaus.

Boemboe boontjes
Serveer met deze knapperige sajoer boontjes

Wat je er ook bij serveert, met deze ajam ketjap zet je gegarandeerd een doordeweekse topper op tafel die smaakt alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan. Selamat makan!

Ajam ketjap

Kip ketjap

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 157 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg drumsticks
  • 100 ml kokosmelk
  • 85 ml ketjap manis
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1/2 citroen
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl trassi
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Mix met de hakmolen 2 sjalotten met 2-3 tenen knoflook, 1 tl sambal oelek, tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1/2 tl trassi en 1 el zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Bak de drumsticks in 5-7 minuten in een scheut zonnebloemolie op middelhoog vuur rondom bruin. De kip hoeft uiteraard nog niet gaar te zijn. Haal uit de pan en plaats in een ovenschaal.
  • Fruit de boemboe enkele minuten in dezelfde pan en voeg vervolgens 85 ml ketjap manis toe samen met 100 ml (dikke) kokosmelk en het sap van een 1/2 citroen. Laat al roerend enkele minuten pruttelen.
  • Schenk het vervolgens over de drumsticks en zorg dat alles goed bedekt is.
  • Plaats 30-40 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Keer halverwege de kip een keertje om en bedek de andere kant ook met het mengsel.
  • Serveer met de achtergebleven saus, witte rijst en een groentegerecht naar keuze.

Ajam ketjap

TIP

Liever een wat meer ‘pedis’ versie? Maak dan eens de spicy variant van deze kip ketjap!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

63 reacties

Joke van iersel 15 april 2022 - 19:34

Zo dat recept was heerlijk zeg, mijn man heeft zo zitten kluiven.
dat hij alles helemaal alleen heeft opgegeten.(kluiven is niet mijn ding)
Dat is tot geweldig….

Reply
Jeroen 13 april 2022 - 17:11

Hi, ziet er erg lekker uit maar… zou ik het kunnen maken zonder trassi? Ik heb daar zo’n hekel aan 🙂
Of mis ik dan teveel smaak? Is het te vervangen door iets? Thanks boys

Reply
SmaakMenutie 14 april 2022 - 10:08

Ja hoor Jeroen, je kan de trassi gerust achterwege laten! Geniet ervan 🙂

Reply
Cindy 4 april 2022 - 17:05

Beste Tim en Erik, vandaag dit recept gemaakt: heerlijk!!! Iedereen heeft gesmuld. Alleen een vraagje: zodra ik de kokosmelk toevoeg, krijg ik niet meer zo’n mooie donkerbruine ketjapkleur als op jullie foto’s. Klopt het dat die foto’s gemaakt zijn zonder de toevoeging van kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 5 april 2022 - 10:25

Fijn dat het recept bij iedereen in de smaak viel Cindy! De afbeeldingen zijn gemaakt met toevoeging van de kokosmelk. Het kan wellicht aan het type kokosmelk liggen, maar het belangrijkste is dat de smaak goed is 🙂

Reply
Daan 27 november 2021 - 15:04

Nog steeds een geweldig recept, altijd leuk om te maken als er mensen komen eten!

Reply
Michiel Gimpel 13 augustus 2021 - 16:35

Is de kokosmelk te vervangen door iets anders (ivm voedselallergie)?

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:03

Oei, kokosmelk is wel redelijk essentieel en een smaakmaker. Het vlees wordt er ook lekker zacht van, maar ik heb wel eens gehoord dat je ook yoghurt of kookroom zou kunnen gebruiken, maar dat hebben we zelf niet eerder geprobeerd.

Reply
1 3 4 5 6 7