Binnen een uurtje op tafel
Zin in een snelle, smaakvolle maaltijd die je doet denken aan de authentieke smaken van de Indische keuken? Dan is onze ajam ketjap echt iets voor jou.
Deze variant op de klassieke ajam smoor is net zo vol van smaak, maar eenvoudiger en sneller klaar te maken. De oven doet namelijk het grootste deel van het werk. In minder dan een uur staat er een heerlijk ovenschaal kip in ketjapsaus op tafel die perfect combineert met witte rijst en een frisse groentegerecht zoals sajoer boontjes of ketoprak.
De kracht van een goede boemboe
De basis van dit gerecht is zoals altijd de boemboe, een geurige specerijenpasta die je heel eenvoudig zelf maakt. Voor vier personen (ongeveer één kilo kipdrumsticks) gebruik je twee sjalotten, twee à drie tenen knoflook, een theelepel sambal oelek, een theelepel gemalen laos (galangawortel), een theelepel djahé (gemberpoeder), een halve theelepel trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en een eetlepel zonnebloemolie. Fruit dit mengsel kort aan in dezelfde pan waarin je de drumsticks eerst rondom goudbruin hebt gebakken.
Ketjap manis: zoet, stroperig en vol smaak
Een van de smaakmakers in dit gerecht is uiteraard de ketjap manis. Deze Indische zoete sojasaus is dikker en stroperiger dan gewone (vaak Japanse) sojasaus en heeft een diepe, bijna karamelachtige smaak.
De saus is op smaak gebracht met onder andere palmsuiker en steranijs, wat het zijn kenmerkende zoetige en aromatische karakter geeft. Ketjap manis is onmisbaar in heel veel Indische gerechten, en in dit recept zorgt het voor die typische Indische smaak waar je direct zin van krijgt.
In de oven
Zodra je de boemboe hebt aangefruit voeg je 85 milliliter ketjap manis toe samen met 100 milliliter (dikke) kokosmelk en het sap van een halve citroen. Roer alles goed door elkaar en schenk het mengsel over de kipdrumsticks in een ovenschaal.
Zorg dat de kip goed bedekt is met de saus en schuif de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden. Na zo’n 30 tot 40 minuten, waarbij je de kip halverwege een keer keert, is je ajam ketjap klaar. De saus is dan ingedikt en mooi aan de kip gekleefd.
Serveren met sajoer boontjes
Serveer deze kip in ketjapsaus uit de oven met gestoomde witte rijst en een groentegerecht naar keuze. Sajoer boontjes — mild-pittige sperziebonen in een kruidige kokossaus — zijn een klassieker die hier perfect bij past. Of kies voor ketoprak, een frisse salade met taugé, tofu komkommer en pindasaus.
Wat je er ook bij serveert, met deze ajam ketjap zet je gegarandeerd een doordeweekse topper op tafel die smaakt alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan. Selamat makan!
63 reacties
kun je de drumsticks ook vervangen door kipfilet, want ik hou niet zo van drumsticks?!
Ja hoor, alleen dan iets minder lang in de oven!
Hallo, ik wil dit gerechtelijke in de middag kant en klaar maken, hoe moet ik het dan opwarmen als we het in de avond willen eten?
Alvast bedankt , groet Bianca
Hoi Bianca, je zou het in de magnetron kunnen opwarmen maar ik zou ervoor kiezen om het gerecht ’s middags voor te bereiden en dan ’s avonds gewoon in de oven te zetten. Dan heb je er ook geen omkijken naar. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie
Zou ik ook groenten in de ovenschaal er bij in kunnen doen? Bijvoorbeeld verse sperziebonen en grof gesneden wortel? Of zou dat niet goed werken? Vind de smaak van zo’n marinade ook wel lekker als het goed in de groenten trekt
Hoi Daniël, dat klinkt lekker! Alleen hebben sperziebonen een kortere garingstijd. Dus ik zou een beetje experimenteren met (hardere) groenten zoals paprika. Of voeg de sperziebonen wat later toe. Ben benieuwd!
Dit was erg lekker! Ik heb 12 drumsticks gebruikt met dit recept en we hebben het helemaal opgegeten met drie personen en een peuter (16 mnd) die ook heerlijk zat te smakken!?
Hoi Astrid, wat onwijs leuk om te horen! Een groter compliment kunnen we niet krijgen 😀
Lijkt me een heel lekker recept. Kun je ook gewone melk gebruiken i.p.v. kokosmelk? Ik ben niet zo van de kokos. En moet de kip van te voren nog met peper en zout gekruid worden?
Hoi Joke, nee ik zou geen gewone melk als vervanger gebruiken van kokosmelk. Kokosmelk geeft namelijk een romige smaak en maakt het dikker. Ik zou dan kiezen voor bijvoorbeeld kookroom of creme fraiche!
PS: je hoeft de kip niet te kruiden vooraf. Eventueel wat zout zou kunnen, maar de kruiden geven genoeg smaak af!