Indische klassieker
We hebben er weer een! Een echte Indische klassieker die misschien niet bij iedereen even bekend is: ajam besengeh. Of is het ayam besengek? De exacte schrijfwijze kan verschillen, maar één ding staat vast: dit is een heerlijk kruidig en romig kipgerecht dat smelt op je tong.
De kip wordt langzaam gegaard in een rijke saus van kokosmelk en specerijen, waardoor de smaken diep in het vlees trekken. Het resultaat? Een verrukkelijk gerecht dat barst van de geurige Indische aroma’s.
Wat is ajam besengeh?
Ajam besengeh is een traditioneel gerecht uit de Indische keuken, afkomstig uit Sumatra. De basis wordt gevormd door kip, die langzaam stooft in een boemboe gemaakt van kemirinoten, koriander, galangawortel, knoflook, sjalot, en kurkuma. En natuurlijk lomboks – rode pepers – voor wat extra pit. In sommige varianten worden er ook limoenblaadjes aan toegevoegd, wat een frisse citrusachtige smaak afgeeft.
Mijn oma maakte dit gerecht vroeger met heel veel rode pepers, waardoor het behoorlijk pittig werd. Wij houden het bij één lombok, zodat de smaken mooi in balans blijven en het gerecht mild-pittig blijft. Zo proef je de volle diepte van de kruiden zonder dat het te scherp wordt.
Serveertips
Dit gerecht is heerlijk met witte rijst, die de romige saus goed opneemt. Om je bord compleet te maken, kun je ajam besengeh combineren met een fris groentegerecht zoals ketoprak (een salade van taugé, komkommer en pindasaus) of atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). Ook lekkere sajoer boontjes past hier perfect bij. Wil je het helemaal afmaken? Serveer er dan kroepoek en seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s) bij voor een extra crunch.
Hoe langer, hoe lekkerder
Zoals bij veel Indische stoofgerechten geldt: geduld wordt beloond. Hoe langer de kip op laag vuur mag sudderen, hoe intenser de smaak.
37 reacties
Lekker gerecht, blijvertje!
Hierbij een heerlijk, en simpel bijgerecht, te bereiden in de wok:
Chinese kool of paksoi, grof gesneden
1 ui, gesnipperd.
Grote teen knoflook.
Groente bouillon blokje.
Oestersaus.
(Olijf)olie.
Bereidingswijze:
Wok op hoog vuur ui knoflook en bouillonblokje glazig.
Kool, dan wel paksoi toevoegen en een minuutje mee bakken.
Scheut oestersaus naar smaak toevoegen, en een minuutje omscheppen.
Direct serveren
Fijn dat het in de smaak viel Ed! Thanks voor het recept voor als bijgerecht, klinkt heerlijk!
Potverdikkie!! Staat nu zo’n half uurtje te pruttelen en wat ruikt het hier lekker in huis!!
Haha leuk Lonneke! We hopen dat het net zo goed smaakte als dat het rook 🙂
Een goede basis recept. Gezien er in Indonesische gebruik word gemaakt van delen van de kip en daardoor het langer gesmoord word zodat de er meer smaak word afgegeven zou mijn advies zijn voor de mensen die niet van kluiven houden om dijfilet te gebruiken en het gerecht 15 minuten langer te smoren.
Thanks Charles!
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmm,ook weer een lekker recept, wij hebben alles in huis dus snel maken.
Soms moeilijk te kiezen tussen al jullie lekkere recepten.
Maar best al veel gemaakt en nog nooit iets gemaakt wat tegenviel.
Super, nogmaals ga zo door.
Groet van een super fan van jullie.
Henny
Erg leuk om te horen dat je zo van onze recepten geniet Henny! Bedankt voor het compliment en geniet van al het lekkers wat je nog gaat maken 🙂
Heerlijk en snel klaar 👍
Leuk te horen Anja, fijn dat je van ons (familie)recept genoten hebt!