Home Erik's Asia Ajam besengeh

Ajam besengeh

Indisch kruidig kipgerecht

door SmaakMenutie
Ajam besengeh

Indische klassieker

We hebben er weer een! Een echte Indische klassieker die misschien niet bij iedereen even bekend is: ajam besengeh. Of is het ayam besengek? De exacte schrijfwijze kan verschillen, maar één ding staat vast: dit is een heerlijk kruidig en romig kipgerecht dat smelt op je tong.

De kip wordt langzaam gegaard in een rijke saus van kokosmelk en specerijen, waardoor de smaken diep in het vlees trekken. Het resultaat? Een verrukkelijk gerecht dat barst van de geurige Indische aroma’s.

Ajam besengeh maken

Wat is ajam besengeh?

Ajam besengeh is een traditioneel gerecht uit de Indische keuken, afkomstig uit Sumatra. De basis wordt gevormd door kip, die langzaam stooft in een boemboe gemaakt van kemirinoten, koriander, galangawortel, knoflook, sjalot, en kurkuma. En natuurlijk lomboks – rode pepers – voor wat extra pit. In sommige varianten worden er ook limoenblaadjes aan toegevoegd, wat een frisse citrusachtige smaak afgeeft.

Ajam besengeh boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Mijn oma maakte dit gerecht vroeger met heel veel rode pepers, waardoor het behoorlijk pittig werd. Wij houden het bij één lombok, zodat de smaken mooi in balans blijven en het gerecht mild-pittig blijft. Zo proef je de volle diepte van de kruiden zonder dat het te scherp wordt.

Ayam besengek

Serveertips

Dit gerecht is heerlijk met witte rijst, die de romige saus goed opneemt. Om je bord compleet te maken, kun je ajam besengeh combineren met een fris groentegerecht zoals ketoprak (een salade van taugé, komkommer en pindasaus) of atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). Ook lekkere sajoer boontjes past hier perfect bij. Wil je het helemaal afmaken? Serveer er dan kroepoek en seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s) bij voor een extra crunch.

Sajoer boontjes
Serveer besengeh lekker met sajoer boontjes

Hoe langer, hoe lekkerder

Zoals bij veel Indische stoofgerechten geldt: geduld wordt beloond. Hoe langer de kip op laag vuur mag sudderen, hoe intenser de smaak.

Ajam besengeh ingrediënten
Ajam besengeh

Ajam besengeh (Indische kruidige kip)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 kemirinoten
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 salamblaadjes (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar

Zo maak je het

  • Neem een hakmolen of (kom van de) staafmixer en mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 4 kemirinoten, 1 tl trassi, 1 tl gemalen laos, 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar en 1 flinke el zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan en schenk 250 ml (dikke) kokosmelk erbij. Breng tegen de kook.
  • Voeg nu circa 800 g (grof gesneden) kipdijfilet toe samen met 2 salam blaadjes en 1 stengel sereh (onderkant kneuzen).
  • Laat het geheel nu circa 60-90 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe even omscheppen. Haal de laatste 15-30 minuten de deksel van de pan om het geheel wat in te dikken.
  • Serveer met witte rijst, een groentegerecht en bijvoorbeeld met atjar.

Ajam besengeh

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

37 reacties

Ed 28 augustus 2021 - 09:32

Lekker gerecht, blijvertje!
Hierbij een heerlijk, en simpel bijgerecht, te bereiden in de wok:

Chinese kool of paksoi, grof gesneden
1 ui, gesnipperd.
Grote teen knoflook.
Groente bouillon blokje.
Oestersaus.
(Olijf)olie.

Bereidingswijze:
Wok op hoog vuur ui knoflook en bouillonblokje glazig.
Kool, dan wel paksoi toevoegen en een minuutje mee bakken.
Scheut oestersaus naar smaak toevoegen, en een minuutje omscheppen.
Direct serveren

Reply
SmaakMenutie 31 augustus 2021 - 09:25

Fijn dat het in de smaak viel Ed! Thanks voor het recept voor als bijgerecht, klinkt heerlijk!

Reply
Lonneke 21 juni 2021 - 16:38

Potverdikkie!! Staat nu zo’n half uurtje te pruttelen en wat ruikt het hier lekker in huis!!

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2021 - 10:29

Haha leuk Lonneke! We hopen dat het net zo goed smaakte als dat het rook 🙂

Reply
Charles van Hengst 20 juni 2021 - 20:53

Een goede basis recept. Gezien er in Indonesische gebruik word gemaakt van delen van de kip en daardoor het langer gesmoord word zodat de er meer smaak word afgegeven zou mijn advies zijn voor de mensen die niet van kluiven houden om dijfilet te gebruiken en het gerecht 15 minuten langer te smoren.

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:30

Thanks Charles!

Reply
Henny 20 juni 2021 - 17:07

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmm,ook weer een lekker recept, wij hebben alles in huis dus snel maken.
Soms moeilijk te kiezen tussen al jullie lekkere recepten.
Maar best al veel gemaakt en nog nooit iets gemaakt wat tegenviel.
Super, nogmaals ga zo door.

Groet van een super fan van jullie.
Henny

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:29

Erg leuk om te horen dat je zo van onze recepten geniet Henny! Bedankt voor het compliment en geniet van al het lekkers wat je nog gaat maken 🙂

Reply
anja 19 juni 2021 - 20:37

Heerlijk en snel klaar 👍

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:26

Leuk te horen Anja, fijn dat je van ons (familie)recept genoten hebt!

Reply
1 2 3 4 5