Home Erik's Asia Ajam besengeh

Ajam besengeh

Indisch kruidig kipgerecht

door SmaakMenutie
Ajam besengeh

Indische klassieker

We hebben er weer een! Een echte Indische klassieker die misschien niet bij iedereen even bekend is: ajam besengeh. Of is het ayam besengek? De exacte schrijfwijze kan verschillen, maar één ding staat vast: dit is een heerlijk kruidig en romig kipgerecht dat smelt op je tong.

De kip wordt langzaam gegaard in een rijke saus van kokosmelk en specerijen, waardoor de smaken diep in het vlees trekken. Het resultaat? Een verrukkelijk gerecht dat barst van de geurige Indische aroma’s.

Ajam besengeh maken

Wat is ajam besengeh?

Ajam besengeh is een traditioneel gerecht uit de Indische keuken, afkomstig uit Sumatra. De basis wordt gevormd door kip, die langzaam stooft in een boemboe gemaakt van kemirinoten, koriander, galangawortel, knoflook, sjalot, en kurkuma. En natuurlijk lomboks – rode pepers – voor wat extra pit. In sommige varianten worden er ook limoenblaadjes aan toegevoegd, wat een frisse citrusachtige smaak afgeeft.

Ajam besengeh boemboe
Zelfgemaakte boemboe

Mijn oma maakte dit gerecht vroeger met heel veel rode pepers, waardoor het behoorlijk pittig werd. Wij houden het bij één lombok, zodat de smaken mooi in balans blijven en het gerecht mild-pittig blijft. Zo proef je de volle diepte van de kruiden zonder dat het te scherp wordt.

Ayam besengek

Serveertips

Dit gerecht is heerlijk met witte rijst, die de romige saus goed opneemt. Om je bord compleet te maken, kun je ajam besengeh combineren met een fris groentegerecht zoals ketoprak (een salade van taugé, komkommer en pindasaus) of atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). Ook lekkere sajoer boontjes past hier perfect bij. Wil je het helemaal afmaken? Serveer er dan kroepoek en seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s) bij voor een extra crunch.

Sajoer boontjes
Serveer besengeh lekker met sajoer boontjes

Hoe langer, hoe lekkerder

Zoals bij veel Indische stoofgerechten geldt: geduld wordt beloond. Hoe langer de kip op laag vuur mag sudderen, hoe intenser de smaak.

Ajam besengeh ingrediënten
Ajam besengeh

Ajam besengeh (Indische kruidige kip)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 kemirinoten
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 salamblaadjes (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar

Zo maak je het

  • Neem een hakmolen of (kom van de) staafmixer en mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 4 kemirinoten, 1 tl trassi, 1 tl gemalen laos, 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar en 1 flinke el zonnebloemolie tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan en schenk 250 ml (dikke) kokosmelk erbij. Breng tegen de kook.
  • Voeg nu circa 800 g (grof gesneden) kipdijfilet toe samen met 2 salam blaadjes en 1 stengel sereh (onderkant kneuzen).
  • Laat het geheel nu circa 60-90 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe even omscheppen. Haal de laatste 15-30 minuten de deksel van de pan om het geheel wat in te dikken.
  • Serveer met witte rijst, een groentegerecht en bijvoorbeeld met atjar.

Ajam besengeh

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

37 reacties

James Lammerts van Bueren 5 augustus 2020 - 15:44

Ik doe er gula djawa bij, en verkruimelt deze over de kip, en ik doe er in verhouding een 209 gram santenblokje bij. En naar smaak kippenbouillonblokje , wel steeds blijven proeven tijdens de bereiding. Groetjes en succes met je koken!, James Lammerts van bueren

Reply
SmaakMenutie 6 augustus 2020 - 10:09

Thanks voor de tip James!

Reply
Dave 4 augustus 2020 - 10:53

Volgens de kok heb ik haar verkeerd begrepen. Suiker gebruik je om teveel zoutgebruik te neutraliseren. Daarbij komt, dat sommigen ketoembar niet lekker vinden, dus daarom suiker erbij. Ook: Javaans eten is wat zoetig.

Reply
SmaakMenutie 6 augustus 2020 - 10:10

Thanks Dave!

Reply
Dave 31 juli 2020 - 14:36

Even dit: als je ketoembar gebruikt, dan ook altijd suiker erbij. Dat leerde ik van een echte Indonesische kok. Jullie hebben een hele goeie site met prachtige Indische recepten. De beste die bestaat. Wat een werk om dat bij te houden.

Reply
SmaakMenutie 1 augustus 2020 - 14:28

Hoi Dave, thanks voor de tip! Hebben wij niet eerder gehoord. Weet je ook precies waarom hij dit deed?
En wat een enorm compliment, leuk om te horen! Geniet van de recepten 🙂

Reply
Edu 19 juni 2021 - 07:21

…zonder een discussie aan te zwengelen, hoe kom je daar nu bij? Even dit: als je ketoembar gebruikt altijd suiker erbij..

Reply
Jaron 20 mei 2020 - 06:42

Geweldig recept! Past fantastisch in een rijsttafel of gewoon zo. We hebben ervan gesmuld.

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2020 - 08:52

Dat horen we graag Jaron, thanks! 🙂

Reply
Joyce 8 september 2019 - 19:29

Vanavond hebben we dit gerecht gegeten, en we kunnen maar een ding zeggen het was HEERLIJK!!
Lekker met hete boontjes. Dit komt zeker vaker op tafel. Wat een leuke (lekkere) site hebben jullie.
Bedankt dat jullie dit met ons willen delen.
Groetjes Joyce

Reply
SmaakMenutie 9 september 2019 - 12:18

Hoi Joyce, erg leuk om te horen! Fijn dat de besengeh in de smaak viel 🙂 En bedankt voor het compliment, leuk! 🙂

Reply
Jan Maters 14 november 2021 - 09:09

Dit is lekkerrrr.
Bedankt voor het recept. Heel eenvoudig ook om klaar te maken.
Ik heb één ding anders gedaan. Gezien de gas prijzen heb ik de oven gebruikt. Gaat gewoon ook heel goed. (Ik heb zonnepanelen.🤫

Reply
1 2 3 5