Indische klassieker
We hebben er weer een! Een echte Indische klassieker die misschien niet bij iedereen even bekend is: ajam besengeh. Of is het ayam besengek? De exacte schrijfwijze kan verschillen, maar één ding staat vast: dit is een heerlijk kruidig en romig kipgerecht dat smelt op je tong.
De kip wordt langzaam gegaard in een rijke saus van kokosmelk en specerijen, waardoor de smaken diep in het vlees trekken. Het resultaat? Een verrukkelijk gerecht dat barst van de geurige Indische aroma’s.
Wat is ajam besengeh?
Ajam besengeh is een traditioneel gerecht uit de Indische keuken, afkomstig uit Sumatra. De basis wordt gevormd door kip, die langzaam stooft in een boemboe gemaakt van kemirinoten, koriander, galangawortel, knoflook, sjalot, en kurkuma. En natuurlijk lomboks – rode pepers – voor wat extra pit. In sommige varianten worden er ook limoenblaadjes aan toegevoegd, wat een frisse citrusachtige smaak afgeeft.
Mijn oma maakte dit gerecht vroeger met heel veel rode pepers, waardoor het behoorlijk pittig werd. Wij houden het bij één lombok, zodat de smaken mooi in balans blijven en het gerecht mild-pittig blijft. Zo proef je de volle diepte van de kruiden zonder dat het te scherp wordt.
Serveertips
Dit gerecht is heerlijk met witte rijst, die de romige saus goed opneemt. Om je bord compleet te maken, kun je ajam besengeh combineren met een fris groentegerecht zoals ketoprak (een salade van taugé, komkommer en pindasaus) of atjar ketimoen (Indisch zuur van komkommer). Ook lekkere sajoer boontjes past hier perfect bij. Wil je het helemaal afmaken? Serveer er dan kroepoek en seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s) bij voor een extra crunch.
Hoe langer, hoe lekkerder
Zoals bij veel Indische stoofgerechten geldt: geduld wordt beloond. Hoe langer de kip op laag vuur mag sudderen, hoe intenser de smaak.
37 reacties
Ik doe er gula djawa bij, en verkruimelt deze over de kip, en ik doe er in verhouding een 209 gram santenblokje bij. En naar smaak kippenbouillonblokje , wel steeds blijven proeven tijdens de bereiding. Groetjes en succes met je koken!, James Lammerts van bueren
Thanks voor de tip James!
Volgens de kok heb ik haar verkeerd begrepen. Suiker gebruik je om teveel zoutgebruik te neutraliseren. Daarbij komt, dat sommigen ketoembar niet lekker vinden, dus daarom suiker erbij. Ook: Javaans eten is wat zoetig.
Thanks Dave!
Even dit: als je ketoembar gebruikt, dan ook altijd suiker erbij. Dat leerde ik van een echte Indonesische kok. Jullie hebben een hele goeie site met prachtige Indische recepten. De beste die bestaat. Wat een werk om dat bij te houden.
Hoi Dave, thanks voor de tip! Hebben wij niet eerder gehoord. Weet je ook precies waarom hij dit deed?
En wat een enorm compliment, leuk om te horen! Geniet van de recepten 🙂
…zonder een discussie aan te zwengelen, hoe kom je daar nu bij? Even dit: als je ketoembar gebruikt altijd suiker erbij..
Geweldig recept! Past fantastisch in een rijsttafel of gewoon zo. We hebben ervan gesmuld.
Dat horen we graag Jaron, thanks! 🙂
Vanavond hebben we dit gerecht gegeten, en we kunnen maar een ding zeggen het was HEERLIJK!!
Lekker met hete boontjes. Dit komt zeker vaker op tafel. Wat een leuke (lekkere) site hebben jullie.
Bedankt dat jullie dit met ons willen delen.
Groetjes Joyce
Hoi Joyce, erg leuk om te horen! Fijn dat de besengeh in de smaak viel 🙂 En bedankt voor het compliment, leuk! 🙂
Dit is lekkerrrr.
Bedankt voor het recept. Heel eenvoudig ook om klaar te maken.
Ik heb één ding anders gedaan. Gezien de gas prijzen heb ik de oven gebruikt. Gaat gewoon ook heel goed. (Ik heb zonnepanelen.🤫