Home Erik's Asia Saté ajam

Saté ajam

Indische kipsaté

door SmaakMenutie
Saté ajam

Indische klassieker op de barbecue

Er zijn van die gerechten die je keer op keer blijft maken, simpelweg omdat ze áltijd goed smaken.

Saté ajam – oftewel Indische kipsaté – is er zo één. Het is mals, vol van smaak en doet meteen denken aan lange zomeravonden, een rokende barbecue en een goedgevulde tafel. Deze kipsaté is voor ons hét ultieme barbecuegerecht.

Kipsaté marinade

De roots van saté

Saté is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en is inmiddels niet meer weg te denken uit de keukens van heel Zuidoost-Azië. In Nederland kennen we vooral de Javaanse, Indische en soms ook Maleise varianten.

Saté ajam marineren

Elke streek en familie heeft zo z’n eigen draai aan het gerecht. Saté ajam (ajam betekent kip in het Indonesisch) is een van de populairste soorten, geliefd om de milde kruidigheid en het malse karakter van de gemarineerde kip.

De marinade maakt het verschil

Wat deze saté ajam zo bijzonder maakt is natuurlijk de marinade. Wij maken die met een mix van ketjap manis, limoensap, ketoembar (koriander), djahé (gember), djintan (komijn), gemalen laos en een beetje sambal oelek voor pit. Een scheuthe gula djawa (of bruine basterdsuiker als alternatief) geeft het geheel een lichtzoete ondertoon.

Kipsaté marineren

De marinade mag royaal zijn. We mengen de kipdijfilet er goed doorheen en laten het minstens twee uur, maar het liefst langer, afgedekt in de koelkast rusten.

Barbecue aan of gewoon op de grill

Zodra de barbecue op temperatuur is (wij wachten altijd tot er een laagje as op de kolen ligt), mogen de stokjes erop. Het rijgen van de kip op houten satéprikkers doen we pas vlak van tevoren. En die stokjes hebben we dan al even geweekt in koud water, om verbranden te voorkomen.

Kipsaté rijgen

Een paar minuten per kant is meestal genoeg. De buitenkant krijgt een mooie grillrand, terwijl de binnenkant mals blijft. En wie net als wij een GBS Sear-Grate van Weber heeft, weet dat dat extra streepje grillpatroon nét dat beetje extra geeft.

Saté ajam

Geen barbecue in de buurt of slecht weer? Geen probleem! Deze saté is ook perfect te bereiden op een grillpan of contactgrill (zelf vinden we deze heel fijn). Het resultaat is echt nét zo lekker, zolang je maar zorgt voor voldoende hitte en de kip niet te lang gaart.

Serveer met klassiekers

Wat ons betreft serveer je saté ajam nooit zonder een goede satésaus. Zelfgemaakt natuurlijk. Lekker romig en vol van smaak. Daarnaast zetten we er graag atjar bij, gebakken uitjes, wat kroepoek en witte rijst. Alles bij elkaar vormt het een bord vol Indisch comfortfood.

Satésaus
Serveer uiteraard met zelfgemaakte satésaus!

Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat deze kipsaté nog ontbrak op onze site. We hadden namelijk al wel saté babi (varkenshaas) en een combi-variant, maar dit recept nog niet. Een gerecht waar je familie voor uitnodigt, of dat je gewoon doordeweeks op tafel zet. Gewoon omdat het kan en het gezellig is.

Saté ajam

Kipsaté

Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 105 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kipdijfilet
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 limoen
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Meng in een flinke kom 4-5 el ketjap manis met het sap van een 1/2 limoen, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker) en 1 tl sambal oelek. Meng tot een gladde marinade.
  • Snijd 3 tenen knoflook en 1 flinke ui in grove stukken en meng deze door de marinade.
  • Snijd 800 g (of meer) kipdijfilet in kleine stukjes en meng deze grondig door de zojuist gemaakte marinade. Laat nu lekker lang, afgedekt in de koelkast, intrekken. Minimaal 1 á 2 uur, maar langer is nog beter.
  • Verwijder de stukken knoflook en ui en rijg de stukjes kip aan een satéprikker. Zorg ervoor dat je de satéprikkers van te voren een uurtje in koud water hebt gelegd, dat voorkomt het aanbranden van het hout.
  • Steek de barbecue aan en zodra er een laagje as is te zien op de kolen, plaats je het grillrooster (en als je 'm in je bezit hebt de GBS Sear-Grate in het uitneembare middenstuk) en sluit het deksel. Zorg ervoor dat alle ventilatieopening volledig geopend zijn. Laat de barbecue goed heet worden (interne temperatuur minimaal 200 graden).
  • Barbecue de stokjes enkele minuten per kant. Serveer met zelfgemaakte satésaus, atjar, gebakken uitjes, witte rijst en kroepoek.

Saté ajam

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

21 reacties

Tee 13 juni 2025 - 15:25

Maar wat zijn dan de hoeveelheden voor de marinade als je van 4 kilo kipdijfilet satè gaat maken?

Reply
SmaakMenutie 17 juni 2025 - 15:08

Alle ingrediënten x3 en de kip x5 doen!

Reply
Tange 6 september 2024 - 17:59

Ik heb 1400/1500 gram kip en varken. Hoeveel van de kruiden moet ik dan gebruiken of kan ik bovenstaande x2 doen?

Reply
SmaakMenutie 9 september 2024 - 16:09

Je moet in dit geval een beetje voorzichtig zijn met de kruiden. Dus ik zou x1,5 doen, dat is meer dan genoeg hoor!

Reply
1 2 3