Home Erik's Asia Sajoer oblok oblok

Sajoer oblok oblok

Indisch groentegerecht

door SmaakMenutie
Sajoer oblok oblok

Weer eens wat anders

We lieten al eerder zien wat je zoal met tempeh (tempé) kan doen, namelijk deze sambal goreng tempeh kering. Maar wat dacht je van dit vegetarisch Indisch groentegerecht? Overigens maken wij het met zowel tempeh als tofu, maar je kan er ook voor kiezen om alleen het een of het ander te gebruiken. Veel werk? Welnee, je zet het in een handomdraai op tafel. Weer eens wat anders toch. Overigens kan je het zowel als (maaltijd)soep eten als groentegerecht.

Sajoer oblok oblok

Sajoer oblok oblok

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 31 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g sperziebonen
  • 200 g tofu
  • 200 g tempeh
  • 150 g witte- of spitskool
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 salam bladen (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1 rode peper
  • 1/2 winterpeen
  • 2 tl trassi
  • 2 tl gemalen laos

Zo maak je het

  • Snijd een 1/2 blok tempeh en een 1/2 blok tofu in blokjes en/of reepjes. Of kies voor 1 blok tempeh of tofu.
  • Verhit een laagje zonnebloemolie in een wok of braadpan en frituur de tempeh en tofu enkele minuten tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak ondertussen de boemboe door met de foodprocessor of (kom van de) staafmixer 2-3 tenen knoflook, 2 sjalotten, 2 tl trassi, 2 tl gemalen laos en 1 el olie te mixen tot een gladde pasta.
  • Snijd ook alvast een 1/2 winterpeen in blokjes of reepjes en dop 200 g sperziebonen en snijd doormidden. Als je geen kant-en-klare kool hebt gekocht snijd deze dan eveneens fijn.
  • Verwijder de meeste olie uit de wok of pan waar je zojuist de tempeh en tofu in hebt gefrituurd. Fruit vervolgens de boemboe even 2-3 minuten aan op matig vuur.
  • Voeg 250 ml (dikke) kokosmelk toe en 250 ml water. Breng net niet aan de kook. Voeg 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 blaadjes salam (Indisch laurier). Voeg nu ook alle gesneden groenten toe en laat het geheel 15 minuutjes pruttelen met deksel op de pan.
  • Snijd 1 (of meer) rode peper in ringetjes en voeg na 15 minuten toe aan het geheel. Voeg nu ook de tofu en tempeh toe.
  • Laat het geheel nog 5 minuten pruttelen zonder deksel zodat het wat kan indikken. Selamat makan!

Sajoer oblok oblok ingrediënten Oblok oblok receptSajoer oblok oblok Oblok oblok

TIP

Door de trassi is dit weliswaar een gerecht zonder vlees, maar het is officieel voor de die-hard vegetariër niet volledig vegetarisch. Trassi vervangen? Gebruik dan taotjo. Dan moet je natuurlijk wel even naar de toko. Want de meeste supermarkten verkopen dit (nog) niet.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

10 reacties

Lambert Ysbrandy 16 april 2019 - 15:40

Wanneer doe je de tempé en tofu erbij.
Niet tegelijk met de groente toch?

Ik geniet overigens erg van jullie Indische hoekje.

groet,

Lambert

Reply
SmaakMenutie 16 april 2019 - 19:13

Hoi Lambert, bedankt voor de scherpe opmerking. Dat waren we inderdaad vergeten te vermelden. We hebben het verwerkt in het recept. Fijn dat je van onze Indische recepten geniet! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
H 5 september 2019 - 21:12

Vervang je de trassi 1-op-1 met taotjo?

Reply
SmaakMenutie 7 september 2019 - 14:20

Ja hoor dat kan je 1-op-1 vervangen!

Reply
Mariet 22 september 2019 - 11:12

welke trassi gebruiken jullie ? Van een blok , poeder of pasta?

Reply
SmaakMenutie 24 september 2019 - 09:08

Hoi Mariet, wij gebruiken garnalenpasta (zie foto ingrediënten). Succes!

Reply
Moreen Wuite 10 maart 2021 - 09:19

Oeh dat ziet er weer heerlijk uit, maakte mijn Molukse oma ook altijd. Dit staat deze week nog bij ons op het menu! Top dat jullie ook denken aan de mensen die minder of geen vlees willen eten! Selamat! Moreen

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2021 - 09:34

Leuk dat je oma dit gerecht ook altijd maakte Moreen 🙂 Geniet ervan, selamat makan!

Reply
dab 21 oktober 2023 - 08:42

er is in middels ook vega trassi op de markt 😉

Reply
Erwin Van Der Werff 4 oktober 2024 - 21:59

Heren,

Ik ben jaren bezig geweest dit gerecht van mijn oma te benaderen. Dankzij jullie recept heb ik het idee dat ik er nu bijna ben. Ik voeg er overigens nog wel peteh bonen en garnalen aan toe. Bedankt voor dit recept!

Reply