Home Erik's Asia Ajam pedis

Ajam pedis

Indische hete kip

door SmaakMenutie
Ajam pedis

“Adoe, pedis pedis!”

Dat is wat mijn oma riep als ze het eten iets te pedis had gemaakt. Oftewel, iets te heet. Heet als in spicy of pittig. Ajam pedis is dus letterlijk: hete kip. Maar aangezien ik niet zo’n held ben met héél pittig eten is die van ons niet zo pedis. Maar maak hem zo heet als je zelf wil. Gewoon een kwestie van meer sambal of een (paar) extra rode peper(s). Serveer met frisse atjar of groentegerecht. Onderstaande ingrediënten zijn trouwens voldoende voor 500 tot 800 gram kip(dij)filet.

Ajam pedis

Ajam pedis

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 104 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g kipdijfilet
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl djahé
  • 1 tl trassi
  • 1 tl sambal oelek (of meer)

Zo maak je het

  • Snijd 500 tot 800 g kipdijfilet in hapklare stukjes. Bestrooi rondom met zout en peper. Bak de stukjes kipdijfilet rondom bruin in 7-10 minuten in een scheutje olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Mix ondertussen met de staafmixer of foodprocessor 1 ui, 1 rode peper, 3-4 tenen knoflook, 1 tl trassi, 1 tl djahé en 1 tl sambal oelek (of meer) tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe even aan in (een deel) van de olie waar je de kip in gebakken hebt. Voeg ook 2 tl gula djawa toe en 2 el tomatenpuree.
  • Schep de gebakken stukjes kip door de boemboe tot alles bedekt is. Voeg vervolgens ongeveer 200 ml water toe (of iets meer als je meer kip hebt).
  • Laat het geheel met deksel van de pan nu minimaal 30 minuten pruttelen. Schep geregeld even om.
  • En nu proeven. Niet pedis genoeg? Voeg een extra lepel sambal toe. Check ook of de saus genoeg is ingedikt. Maar wees voorzichtig met té veel saus eten, want die is spicy.

Ajam pedis recept Ajam pedis boemboeAjam pedis Ajam pedis maken Ayam pedis

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

26 reacties

leo koek 2 maart 2019 - 16:21

8MOEt in dit reccept de loombokks met of zonder zaadlijsten.

hallo Erik moet in “dit recept de lomboks met of zondeer zaaadlijst.

Reply
SmaakMenutie 6 maart 2019 - 12:00

Hoi Leo, met zaadlijsten. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Betty 4 oktober 2019 - 15:41

Ruikt hier verrukkelijk, we eten het met rijst en urap urap. Lekker pedis, na een paar dagen Hollandse hap ( daar is niks mis mee) nu zo’n zijn in pedis! Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 5 oktober 2019 - 13:20

Mmm lekker Betty! Kan je soms zo’n zin in hebben 🙂 En inderdaad met Hollandse hap is niks mis, maar variatie is goed!

Reply
Francien L'Espoir 10 juli 2020 - 19:43

Hoi heren het was super lekker.
Alleen hadden we wat weinig saus.
Wat heb ik fout gedaan??

Reply
SmaakMenutie 12 juli 2020 - 12:56

Fijn dat het in de smaak viel Francien! Moeilijk te zeggen wat je fout hebt gedaan, misschien het vuur iets te hoog of toch iets gemist?

Reply
Maaike 6 oktober 2019 - 09:40

Klinkt goed!! Die ga ik van de week maken, nu al zin in.
Al meerdere recepten van jullie site gemaakt en alles was tot nu toe echt lekker!

Reply
SmaakMenutie 6 oktober 2019 - 14:51

Lekker Maaike! Geniet van de ajam pedis. En leuk om te horen, bedankt voor het compliment 🙂

Reply
Marianne 29 oktober 2019 - 21:11

Geweldig recept, gereserveerd met de tjap tjoh heerlijk.top

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2019 - 12:11

Goede combi zeg! 🙂

Reply
Raphaël 12 juli 2020 - 19:47

Pedis met 1 lombok en een theelpel sambel oelek? Weet niet wat jullie gewend zijn maar denk dat dit de hollandse versie van pedis is?

Reply
SmaakMenutie 13 juli 2020 - 11:44

Maak hem zo pittig als je zelf wil Raphaël! Net wat je lekker vindt, zie intro 🙂

Reply
lonka 10 augustus 2020 - 13:51

hallo heren, als ik voor de djahe nou verse wil gebruiken, wat is de hoeveelheid of is poeder beter?

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:33

Hi Lonka, je kan ook verse gebruiken (2 cm). Succes!

Reply
Jerry 2 februari 2021 - 09:35

Dit was fantastisch. Meeste ingrediënten hadden we al in huis, en het is lekker makkelijk te maken! We hebben dit in combinatie met Ulang Ulang gegeten, waar we ook erg over te spreken waren!

Reply
SmaakMenutie 2 februari 2021 - 10:13

Leuk om te horen Jerry! Fijn dat beide recepten in de smaak vielen 🙂

Reply
Marcel 3 april 2021 - 14:32

Was top, zoals de meeste recepten van jullie.

Reply
Marcel 3 april 2021 - 14:34

Sorry,ik zeg wel meeste maar bedoel natuurlijk alle gerechten die ik van jullie gemaakt heb 😋.

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 12:54

Haha thanks, leuk om te horen 🙂 Fijn onze recepten in de smaak vallen!

Reply
Linda 23 juli 2021 - 18:15

Vandaag deze kip gemaakt. Hij was kei lekker, we hebben zitten smullen! Ik had er zelf gemaakte atjar ketimoen bij gedaan, wat een super combi! Dit wordt een blijvertje hier, dankjewel.

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2021 - 11:32

Leuk om te horen Linda! En lekker de combi met atjar 🙂

Reply
Geert 15 november 2021 - 18:54

Heerlijk, zoals altijd met jullie recepten

Reply
Anja 30 november 2021 - 16:46

Ik heb alleen sambal trassi, kan ik dat ook gebruiken ipv trassi?

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:56

Jahoor! Of laat het achterwege 🙂

Reply
Hennie 6 november 2022 - 11:25

Goedemorgen,
Ja hoor het was weer raak, wat een heerlijk recept ( volgende keer nog iets pittiger maken)
De schotel was schoonleeg 😋😋
Dankjewel voor dit heerlijke recept!

Reply
Lilibeth Triebels 9 juni 2023 - 20:04

Vandaag gemaakt, en overheerlijk!

Reply