Klassieker
We hebben er weer een! Een Indische klassieker die waarschijnlijk bij velen niet zo bekend is: ajam besengeh. Of ayam besengek. Eigenlijk weet ik niet precies wat nu de juiste schrijfwijze is. Het is in ieder geval een kruidig kipgerecht wat lekker lang heeft gesmoord in de kruiden en kokosmelk. Mijn oma maakte dit gerecht schijnbaar met heel veel lomboks (rode peper) maar die hebben wij beperkt tot een hele. Daarmee is het een lekker mild-pittig en kruidig gerecht worden. Heerlijk! Eet het met witte rijst en een (fris) groentegerecht zoals bijvoorbeeld ketoprak. Of maak er een sajoer bij en serveer met atjar ketimoen. Oja, ook hier geldt: hoe langer je het smoort (stooft) hoe lekkerder het wordt.
37 reacties
Vanavond hebben we dit gerecht gegeten, en we kunnen maar een ding zeggen het was HEERLIJK!!
Lekker met hete boontjes. Dit komt zeker vaker op tafel. Wat een leuke (lekkere) site hebben jullie.
Bedankt dat jullie dit met ons willen delen.
Groetjes Joyce
Hoi Joyce, erg leuk om te horen! Fijn dat de besengeh in de smaak viel 🙂 En bedankt voor het compliment, leuk! 🙂
Dit is lekkerrrr.
Bedankt voor het recept. Heel eenvoudig ook om klaar te maken.
Ik heb één ding anders gedaan. Gezien de gas prijzen heb ik de oven gebruikt. Gaat gewoon ook heel goed. (Ik heb zonnepanelen.🤫
Geweldig recept! Past fantastisch in een rijsttafel of gewoon zo. We hebben ervan gesmuld.
Dat horen we graag Jaron, thanks! 🙂
Even dit: als je ketoembar gebruikt, dan ook altijd suiker erbij. Dat leerde ik van een echte Indonesische kok. Jullie hebben een hele goeie site met prachtige Indische recepten. De beste die bestaat. Wat een werk om dat bij te houden.
Hoi Dave, thanks voor de tip! Hebben wij niet eerder gehoord. Weet je ook precies waarom hij dit deed?
En wat een enorm compliment, leuk om te horen! Geniet van de recepten 🙂
…zonder een discussie aan te zwengelen, hoe kom je daar nu bij? Even dit: als je ketoembar gebruikt altijd suiker erbij..
Volgens de kok heb ik haar verkeerd begrepen. Suiker gebruik je om teveel zoutgebruik te neutraliseren. Daarbij komt, dat sommigen ketoembar niet lekker vinden, dus daarom suiker erbij. Ook: Javaans eten is wat zoetig.
Thanks Dave!
Ik doe er gula djawa bij, en verkruimelt deze over de kip, en ik doe er in verhouding een 209 gram santenblokje bij. En naar smaak kippenbouillonblokje , wel steeds blijven proeven tijdens de bereiding. Groetjes en succes met je koken!, James Lammerts van bueren
Thanks voor de tip James!
Heerlijk en snel klaar 👍
Leuk te horen Anja, fijn dat je van ons (familie)recept genoten hebt!
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmm,ook weer een lekker recept, wij hebben alles in huis dus snel maken.
Soms moeilijk te kiezen tussen al jullie lekkere recepten.
Maar best al veel gemaakt en nog nooit iets gemaakt wat tegenviel.
Super, nogmaals ga zo door.
Groet van een super fan van jullie.
Henny
Erg leuk om te horen dat je zo van onze recepten geniet Henny! Bedankt voor het compliment en geniet van al het lekkers wat je nog gaat maken 🙂
Een goede basis recept. Gezien er in Indonesische gebruik word gemaakt van delen van de kip en daardoor het langer gesmoord word zodat de er meer smaak word afgegeven zou mijn advies zijn voor de mensen die niet van kluiven houden om dijfilet te gebruiken en het gerecht 15 minuten langer te smoren.
Thanks Charles!
Potverdikkie!! Staat nu zo’n half uurtje te pruttelen en wat ruikt het hier lekker in huis!!
Haha leuk Lonneke! We hopen dat het net zo goed smaakte als dat het rook 🙂
Lekker gerecht, blijvertje!
Hierbij een heerlijk, en simpel bijgerecht, te bereiden in de wok:
Chinese kool of paksoi, grof gesneden
1 ui, gesnipperd.
Grote teen knoflook.
Groente bouillon blokje.
Oestersaus.
(Olijf)olie.
Bereidingswijze:
Wok op hoog vuur ui knoflook en bouillonblokje glazig.
Kool, dan wel paksoi toevoegen en een minuutje mee bakken.
Scheut oestersaus naar smaak toevoegen, en een minuutje omscheppen.
Direct serveren
Fijn dat het in de smaak viel Ed! Thanks voor het recept voor als bijgerecht, klinkt heerlijk!
Ik gebruik de crockpot express, en dan een uurtje of 8 op slow.
Ik doe er zelf naast laurierblaadjes en citroengras ook een paar djeroek poeroet (lime leaf) blaadjes in.
Vandaag gemaakt. Heerlijk!! Zeker voor herhaling vatbaar.
Beste Smaakmenutie,
Dit gerecht ken ik goed en maakte ik vroeger vaker maar ik was het jarenlang vergeten….bedankt voor deze!
Alleen… ik betwijfel of je oma vroeger kipfilet heeft gebruikt.. dat wordt toch droog en vezelig als je het lang smoort? Ieder zijn smaak natuurlijk maar ik maakte het altijd van kip-met-bot en er is natuurlijk ook nog kipdij-filet.
En even nog over de suiker: Mijn oma heeft me altijd geleerd: ieder hartig gerecht heeft een beetje suiker nodig, en ieder zoet gerecht een beetje zout…dus…..
Verder heerlijke recepten op je site!
Wat een heerlijk recept, ik maak het nu voor de 3e keer. Vraagje: de saus schift steeds, wat doe ik fout?
Heb je wel dikke kokosmelk gebruikt (geen light)? Je moet het ook langzaam aan de kook brengen (en roeren), dan zou het niet moeten schiften. Fijn dat de smaak goed is Helen!
precies zoals wij het vroeger maakten
Ziet er goed uit! Wat is het verschil met Ajam opor?
Wat verschrikkelijk lekker weer! Sudderen in kokosmelk, ik ben er dol op. Ik heb er op mijn bord wel een beetje zout bij gedaan. Ga zo door! 😀😜
Wat kan ik gebruiken ipv kemirnoten? Ik woon in het buitenland en kan dit hier niet kopen..
Zou ze dan achterwege laten!
Beste Erik, ik kan niet gemakkelijk aan kippedijfilet komen of ik moet zelf gaan fileren! Kan ik het met bot maken? Vel eraf denk ik. Waarschijnlijk wordt kipfilet te droog? Dank
Klopt Janine, je geeft zelf het antwoord al 🙂 Geniet ervan!
Heerlijk! Vraagje; hoe lang is dit gerecht houdbaar in koelkast en vriezer?
Alvast bedankt voor de reactie n
In de koelkast een paar dagen en de vriezer een maand of 2!