Home Vlees en kip Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

gesudderd in bruin bier

door SmaakMenutie
Belgisch stoofvlees

Tijd van het jaar

Heerlijk, het is weer de tijd van het jaar dus we kunnen weer stoofvlees maken. Vandaag de Belgische variant, dus gebruiken we een flesje donker bier en natuurlijk witte (casino) boterhammen met mosterd om het geheel in te dikken. En uiteraard kan het blaadje laurier en takje tijm niet ontbreken. Heb je de tijd? Laat het dan éxtra lang stoven, want dat komt het vlees alleen maar ten goede. Maak er lekker wat zelfgemaakte frietjes met een klodder mayo bij en bijvoorbeeld rode kool met appel en kaneel of gekarameliseerde worteltjes. Of serveer met een frisse salade!

Belgisch stoofvlees

Belgisch stoofvlees

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 333 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runder riblappen
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 witte uien
  • 2 casino wit boterhammen
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 flesje bruin bier
  • 3 el Dijon mosterd
  • 2 el bloem
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Snijd circa 1 kilo runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Grote stukken vet verwijderen, de rest laten zitten. Dit maakt het vlees extra mals.
  • Verwarm een flinke klont boter in een braad- of stoofpan en schroei het vlees rondom dicht in 5-10 minuten.
  • Snipper ondertussen 2 witte uien en 2-3 tenen knoflook. Maak ook alvast 350 ml runderbouillon van 1 blokje.
  • Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Stoof in dezelfde pan de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op matig vuur tot ze glazig zijn.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 2 el bloem toe. Bak de bloem al omscheppend op matig vuur gaar.
  • Schenk 1 flesje (330 ml) bruin bier toe aan het geheel en breng tegen de kook. 
  • Bestrijk 2 casino witte boterhammen (zonder korst) met Dijon mosterd en plaats omgekeerd op het vlees. Schenk nu ook de runderbouillon bij het geheel. Voeg tot slot een paar takjes tijm en 2-3 blaadjes laurier toe.
  • Laat het het vlees op laag vuur minstens 3-4 uur sudderen met deksel op de pan. Schep af en toe even om. Als het vlees mals is maar nog niet voldoende ingedikt, laat dan het deksel van de pan. Dan dikt het geheel in.

Belgisch stoofvlees receptBelgisch stoofvlees met bierBelgisch stoofvleesBelgisch stoofpotjeBelgisch stoofvlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

92 reacties

MichaelSop 29 juni 2025 - 09:54

DIY heating? [url=https://pakstore.ru/]This site[/url] saved me hours of research.

Reply
MichaelSop 27 juni 2025 - 17:32

Looking for real-world heating experiences? [url=https://rjadom.ru/]I used this site[/url] during my build.

Reply
Henny 12 januari 2025 - 11:47

De smaak is super maar het stoofvlees valt niet uit elkaar en de stoof ziet bleek niet zo bruin als bij jullie ..wat doe ik fout

Reply
SmaakMenutie 14 januari 2025 - 12:26

Ik denk dat je het vuur te laag hebt staan, het mag echt wel een beetje pruttelen. Gelukkig was de smaak goed!

Reply
Hella 1 november 2024 - 17:35

Klinkt heerlijk!
Wat is de functie van het brood? En kun je het eventueel weglaten?

Reply
SmaakMenutie 4 november 2024 - 10:23

Is voor de binding, dus zeker essentieel!

Reply
Jasmijn 21 februari 2024 - 11:28

Ik heb een glutenallergie maar zou dit recept toch graag willen maken. Ik heb glutenvrij oud bruin staan, en heb ook nog wel wat witte boterhammen, maar vroeg me af of ik de bloem 1 op 1 kan vervangen met maïzena? Wat is jullie tip hiervoor?

Reply
SmaakMenutie 27 februari 2024 - 10:23

Gebruik dan 1 el maïzena ipv 2. Geniet ervan!

Reply
1 7 8 9